• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Utazás és felmenet a házba

Korán reggel indulunk Budapestről, hiszen közel 600 km-es kocsiút áll előttünk. Átszelve Ausztriát jutunk el Mallnitz városkába, ami közvetlenül a hegy lábánál fekszik. A parkolóban túravezetőnk kiosztja a szükséges felszereléseket, majd felvonó röpít minket szállásunkhoz. Kilépve a felvonóból, az állomásról tiszta időben azonnal szemünk elé tárul az Ankogel impozáns csúcstömbje. Könnyű sétával érjük el a Hannoverhaust, ami szállásunkként fog szolgálni a következő két éjszakán. Miután elfoglaltuk szobáinkat, már gyülekezünk is kint, hogy részt vegyünk egy téli magashegyi gyorstalpalón, ahol elsajátítjuk a lavinamentési technikákat, megtanulunk hágóvasban biztonságosan közlekedni és a csákányos önfékezést is tökélyre fejlesztjük. Bőséges vacsorát követően izgatottan térünk aludni, hiszen másnap megmásszuk - életünk akár első - téli háromezresét! Szállás: menedékház

Második nap

Ankogel (3252m) csúcstúra

Korai reggeli után már indulhatunk is utunkra. Könnyed tempóban haladunk a mély hóban a csúcs felé, több helyen kicsit oldalazva a meredekebb szakaszokon. Két órányi taposás után végre megpillantjuk az Ankogel csúcsára vezető gerincet. Itt lecsatoljuk a hótalpakat, hágóvasra váltunk, ha fagyott a gerinc és a csákány is készenlétbe kerülhet. Izgalmas, de technikailag nem nehéz gerincen haladunk fel egészen a Kleiner-Ankogel (3096m) csúcsára. Rövid pihenő, figyelve lépteinkre haladunk át a keskenyebb összekötő gerincen. Ezen átérve kezdjük meg a felfelé kapaszkodást az Ankogel fő csúcsára. Hamarosan felérkezünk a csúcskereszthez, és kattoghatnak a gépek, szólhatnak a gratulációk a csodás panorámát ígérő csúcson. Az út visszafelé fizikailag még megkívánja az erőfeszítést, de a házba érve az összekészített zsákjaink már várnak, hogy a flevonóhoz induljunk, ami levisz a völgybe. Innen elindulunk hazafelé Magyarországra.

 • Túravezetés IFGMA hegyivezetővel
 • Túravezető minden költsége
 • Technikai felszerelés

A túra indításához szükséges minimum létszám: 4 fő

A feltüntetett részvételi díj 450 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Szállás: 21 EUR-tól
 • Felvonójegy: 41 EUR-tól
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 2520 HUF

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

A maximum csoport létszám

A téli Ankogelen a viszonyok jellegéből adódóan kis csoportos vezetést alkalmazunk. Ebbő kifolyólag 1 túravezetővel maximum 4 főt tudunk biztonsággal a csúcsra kísérni. Efölött a létszám fölött további túravezetőt alkalmazunk. A MountainGo minden esetben a csoport biztonságát helyezi az első helyre, ennek érdekében megtesszük a szükséges lépéseket és maximalizáljuk a résztvevők számát a meghatározott létszámra.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, téli hegymászóbakancs
 • Két pár merinó gyapjú zokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg
 • 30–35 l-es túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral

Technikai eszközök, melyeket igény szerint biztosítunk számodra:

 • Egy pár kötözős túrahágóvas
 • Egy pár hótalp
 • Teljes lavinamentő szett (jeladó, lapát, szonda)
 • Túracsákány
 • Beülő

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással vagy Alpenverein tagsági kártyával. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Ausztriában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Ausztriában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és
mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A szálláson lehetőség van félpanziós ellátás ,illetve külön vacsora és/vagy reggeli igénylésére. Az árakról tájékozódj a szállás fül alatt található követlen linken.

Időjárás és lavinahelyzet

Mivel ez egy téli hegymászó túra így az objektív tényezők szerepe is jelentős lehet, kérlek ezt vedd figyelembe. A
hegy a friss havazások, olvadások és szélfúvások következtében fokozott figyelmet igényel lavina-kérdésben. Amennyiben az időjárás előrejelzések és/vagy a lavinahelyzet kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a német, de az angol  nyelvet többnyire gond nélkül használhatjuk. A magyar mobiltelefon
szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak.

Utiokmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak
Ausztriába.

Valuta

Ausztriában az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt, bankkártyát nem tudunk használni a menedékházakban. 

Túránk mindkét éjszakáját a Hannoverhaus menedékházban töltjük, ahol nagyjából 8-10 fős szobákban leszünk elszállásolva. A COVID19 védelmi intézkedések miatt saját hálózsákot hozni szükséges. A házban meleg étel kapható és az ital kínálat is bőséges. A tisztálkodásról aprópénzzel működő zuhanyzó gondoskodik, a mosdók tisztasága várakozáson felüli egy hegyi hüttéhez mérve.

Itt megnézheted a szállás weboldalát: Mallnitz - Hannoverhaus