• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Érkezés Kathmanduba

Az első nap érkezel Kathmandu Tribuvan nemzetközi reptérre. A reptéren néhány kötelező adminisztrációs kör után megkapod a vízumot. Felkapod a zsákod és egy transzferrel a város felé veszed az irányt. A szállás Kathmandu belvárosában lesz, egy egyszerű hotelben. A hotelben kipihenjük az utazás fáradalmait és elkezdjük felvenni a város lüktetését.

Járattól függően elképezelhető, hogy az érkezés (1. nap) előtti napon kell elindulnod. Repülőjegy foglalás előtt ezért mindenképpen egyeztess az irodával.

Második nap

Kathmandu

Mielőtt közelebb kerülsz a Himalája ösvényeihez felfedezheted a várost. A Monkey templet semmiképp ne hagyd ki. Délután a szálláshoz közeli túraboltokban még beszerzed a hiányzó dolgokat. Miután minden szükséges felszerelést beszereztél, a hotelban összepakolod a zsákodat aminek bele kell férnie a belföldi repülőjárat szűkös súlyhatárába. Este korán lefekszel mert másnap indul a túra a hegyekbe.

Harmadik nap

Lukla (2840m) - Phakding (2610m)

A reggelit követően Luklába repül a csapat. A repülés már önmagában emlékezetes lesz, de a java csak ezután következik. (Fontos tudni, hogy a Luklai repteret rossz időjárás esetén gyakran lezárják. Ilyenkor a csapat nem biztos, hogy a terv szerint jut el Luklába. További részletek a Felszerelés és információk fül alatt. A reptéren már ott sorakoznak a teherhordók és a helyi túravezetődet is megismerheted. A csomagodat itt átadod a teherhordóknak és elindulsz Phakding falucska irányába. A túra nem nehéz, de mindenképpen lassú tempóban haladunk az akklimatizáció miatt.

Negyedik nap

Phakding (2610m) - Namche Bazaar (3440m)

Reggeli után folytatódik a túra, továbbra is kényelmes tempóban. Útközben van időd fotózni és gyönyörködni, a néhány órás útvonalra gyakorlatilag az egész nap rendelkezésre áll. Namche Bazaar a sherpa főváros, ahonnan pazar a kilátás a Mount Everest, a Lhotse és az Ama Dablam csúcsaira.

Ötödik nap

Namche Bazaar (3440m) - Khumjung (3780m)

Akklimatizációs túra Khumjung (3780m) falucskába. A magasságból adódó tüneteket itt már sokan megérzik, de a kilátás feledteti a kis kellemetlenséget. Itt megtekintheted a híres Yeti skalpot és az Ama Dablamot (6812m) is.

Hatodik nap

Khumjung (3780m) - Dole (4200m)

Megállíthatatlanul haladunk tovább és folytatódik az ámuldozás. Már 4000 méter fölé megyünk, ez egy különleges világ. Ahol az Alpokban már véget érnek a hegyek, itt ott kezdődnek csak igazán.

Hetedik nap

Dole (4200m) - Machhermo (4470m)

A reggeli készülődés már rutinszerű, himalájai körülmények között is. Ezen a napon 4470 méterig emelkedünk a Ngozumpa (a Himalája leghosszabb gleccsere) morénája alatt elterülő kis falucskába. Továbbra is könnyű gyaloglással, lassú tempóban fogyasztjuk a kilométereket.

Nyolcadik nap

Machhermo (4470m) - akklimatizáció

Machhermo (4470m) környékén pihenünk és alacsony intenzitású túrázással tovább dolgozunk a megfelelő akklimatizáción. Nem érdemes kihajtani magunkat, most a jelszó a türelem.

Kilencedik nap

Machhermo (4470m) - Gokyo (4790m) - Gokyo tavak

Könnyű trekking egy rövid kitérővel a Gokyo tavakhoz. A tavak a világ legmagasabb édesvizű tórendszerét alkotják, a hinduk és a buddhisták is szentnek tartják.

A nap végcélja Gokyo, amely egy kis himalájai falu, a Gokyo Ri (5360m) lábánál, a harmadik Gokyo-tó partján. A falu egyébként 4750 méteres tengerszint feletti magasságával, Nepál és a világ egyik legmagasabban fekvő települése. Szinte minden épület a túrázók vendégháza.

Tizedik nap

Gokyo Ri (5360m) - kilátás a 8000-es csúcsokra

3-4 órás folyamatos emelkedés vár ma rád. A Gokyo-csúcs és az onnan nyíló kilátás biztosan megkoronázza ezt a napot, de nem kizárt, hogy erre a látványra még sok-sok évig fogsz tisztán emlékezni. Az 5360 méteres csúcsról négy 8000 méteres csúcs látható: Mount Everest, Lhotse, Makalu és Cho Oyu. A 6 és 7 ezres csúcsokat szinte pedig lehetetlen is felsorolni.

Tizenegyedik nap

Gokyo (4790m) - Dragnag (4700m)

Számtalan ütős fotóval a telefondon hagyod magad mögött Gokyo-t, hogy elindulj az 5300 méteren fekvő Cho La hágó irányába. Az első állomás Dragnag falucskája lesz.

Tizenkettedik nap

Dragnag (4700m) - Cho La (5330m) - Dzonglha (4830m)

A Cho La hágó (5330m) köti össze az Everest alaptáborának fő útvonalát a Gokyo régióval. Az átkelés különlegessége, hogy egy gleccseren vezet át az útvonal, így bizonyos esetekben hágóvasra is szükséged lehet. Az a Cho La hágót elhagyva Dzonghla felé veszed az irányt, ahol az éjszakát töltöd.

Tizenharmadik nap

Dzonglha (4830m) - Lobuche (4910m)

Ezen a napon Dzonglát elhagyva egy lélegzetelállító panoráma ösvényen gyalogolsz tovább és kisvártatva rátérsz a klasszikus Everest Base Camp útvonalra. A Lobuche Peak csúcsa magasodik baloldalon miközben egyenesen a Khumbu völgye felé menetelsz lassú léptekkel. A következő szállás a világ legmagasabban fekvő lakott településén, Lobuche faluban lesz. A település megtelik túrázókkal és a teaházak lüktetése is felpörög. Másnap kemény nap vár a csapatra, ezért hamar nyugóvóra térünk.

Tizennegyedik nap

Lobuche (4910m) - Kala Pattar (5550m)

Hajnali indulással túra a Kala Pattar csúcsára (5550m). A hideg reggelen nem könnyű felkelni, de Mt. Everesttel és a Nuptseval (7861m) megkomponált napfelkelte talán motiváló lesz, amikor megszólal a vekker. Lobuche falut elhagyva hamar eljutunk faluból törmelékes ösvényen kb. 2 órát kell gyalogolnod a csúcsig, természetesen Gorak Shepbe, és egy rövid pihenő után elindulunk lassan kapaszkodva a mai csúcsmenetre. A Kala Pattar nem egy szép csúcs, népszerűsége abból adódik, hogy innen nyílik a legjobb és a legszebb kilátás a világ legmagasabb csúcsára.

A csúcsról visszatérve pedig irány az Everest alaptábor. Hihetetlen méretű csúcsok tövében komótosan haladsz a morénán, míg nem a Khumbu gleccser tövében megpillantod az alaptábor ikonikus helyszínét. Éjszakára visszatérsz Gorak Shep/Lobuche faluba.

Tizenötödik nap

Everest Base Camp (5364m) - Pheriche (4242m)

Ezen a napon megkezded az ereszkedés Lukla irányába, Pheriche-ig túrázol. Jól esik alacsonyabban lenni, de még mindig 4000 felett vagy.

Tizenhatodik nap

Pheriche (4242m) - Namche Bazaar (3440m)

A klasszikus Everest Base Camp túra útvonalon hosszan ereszkedünk vissza egészen a nyüzsgő Namche Bazaar-ig. Újra oxigéndúsabb levegőt szívva a csapat akár európai szintű kávézó teraszán pihenheti ki az előző napokat. Remek hely, hogy beszerezzük a szuveníreket, mielőtt elhagyjuk a Khumbu völgyet.

Tizenhetedik nap

Namche Bazaar (3440m) - Lukla (2860m)

Folytatódik az ereszkedés, Namche Bazarból egészen Lukláig. A hosszú gyaloglások fel sem tűnnek már az elmúlt 2 hét élményeinek hatása alatt.

Tizennyolcadik nap

Lukla-Kathmandu

Luklából helyi repülő járattal visszautazunk Kathmanduba. Amennyiben a repülőjáratok nem Kathmanduba közlekednek, úgy Ramachep repterén szállunk le, ahonnan egy hosszú buszozással érünk vissza Kathmanduba a hotelbe, ahol újra birtokba vehetjük a teljes értékű kényelmet.

Tizenkilencedik nap

Kathmandu

Tartaléknap. Amennyiben nem kellett elhasználni a hegyi napokon, úgy Kathmanduban városnézéssel és pihenéssel töltjük.

Huszadik nap

Hazautazás

Búcsút intesz Nepálnak és a Himalájának. Hazautazás Budapestre. Járattól függően a hazaindulás napján vagy másnap érkezel meg Budapestre.

 • Túravezetés (nepáli és magyar túravezetők)
 • Túravezetők minden költsége
 • Szervezés

A túra indításához szükséges minimum létszám: 7 fő
A feltüntetett részvételi díj 450 Ft-os USD árfolyamig érvényes.

 • Trekking csomag: 1600 USD
  • Szállás településeken teaházakban
  • Napi 3x étkezés a hegyi napokon
  • Teherhordók díja és költségei
  • Kathmandu-Lukla belföldi repülőjegy
  • Reptéri transzferek
  • Nemzeti park belépők
 • Nemzetközi repülőjegy: 370.000 HUF-tól
 • 4 éj szállás Kathmanduban: 100 USD-tól
 • Étkezések Kathmanduban töltött napokon 
 • A trekking közben rágcsák és üdítők
 • Trekking közben zuhanyzás díja 
 • Kötelező, nagy magasságba is érvényes sportbaleset és utasbiztosítás: 60.000 HUF-tól
 • Ajánlott oltások: Tájékozódj az oltóközpont oldalán 
 • Nepáli vízum: 50 USD
 • Borravalók a helyi vezetőnek és teherhordároknak: 150 USD

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható. Az Everest Base Camp túrán előfordulhat, hogy az éjszakát nem az itinerben megjelölt településen töltjük vagy a napi programterven változtatnunk kell.

Szükséges felszerelés

 • Trekking bakancs (B típusú kényelmes, trekking bakancs elegendő.)
 • Terep futócipő (városban vagy a szállás környékén való használathoz)
 • 3-4 pár merinó gyapjú zokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Kényelmes túranadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg
 • 30 literes túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Duffel zsák (ebben kerülnek azok a holmik, amikre napközben nincsen szükséged. A teherhordók szállítják, így javasoljuk a vastag és strapabíró anyagból készült duffel zsákot.)
 • Meleg, 4 évszakos hálózsák
 • Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral

Segítség a hálózsák és a bakancs választáshoz:

Borravaló

A túra során minket segítő teherhordóknak az utolsó hegyi napon borravalóval kedveskedünk. Lehetőségeidhez mérten erre 100-150 USD-vel készülj. A szétosztásában a magyar és a helyi túravezető is segít.

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés, megfázás elleni gyógyszerek, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza!

Elektromos áram

A Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A kathmandui szállások ára csak a reggelit tartalmazza. A hegyi napok során napi háromszori étkezés és az ivóvíz biztosított. Csokit, energiaszelet tartalékban hozhatsz magaddal.

Időjárás

A Himalája rendkívül hideg és szeles lehet, főként a csúcsnap éjjele. A csípős hidegben kiemelten fontos a megfelelő réteges, szélálló öltözet. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Az angol nyelvet többnyire gond nélkül használhatjuk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára repülővel utazunk ki, a repülőjegy foglalásban segítünk. A nemzetközi repülőjegy árát a részvételi díj nem tartalmazza. Járattól függően elképezelhető, hogy az érkezés (1. nap) előtti napon kell elindulnod. Repülőjegy foglalás előtt mindenképpen egyeztess az irodával. A helyszíni repülőjegy Kathmandu-Lukla repülőjegyet a trekking csomag tartalmazza. A helyszíni repülőjáratok menetrendjében (hegyi időjárás miatt) szinte mindennaposak a csúszások, késések. Előfordulhat, hogy a repteret lezárják. Időjárástól függően, ilyen esetekben a helikopteres utazás még egy lehetséges opció. Ennek feltételeiről és áráról a jelentkezés után bővebb tájékoztatást adunk. Csúszás esetére egy tartaléknapot is tartalmaz a túra programja. A belföldi repülőgépre szűk súlylimit van érvényben, így a poggyász maximális tömege 10 kg. Amennyiben  mégis fölé kúszna a limitnek, úgy helyben túlsúly díjat szükséges fizetni! Érdemes minden grammot előre megtervezni a készülődésnél.

Beutazás Nepálba

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak be Nepálba. A reptéren vízum fizetendő mely 30 napra 50 USD.

Valuta

Készpénz kivitele a javasolt (USD), bankkártyát nem igazán tudunk használni. A pénzváltásban a helyszínen segít a túravezető.

A túra előtt és utána az éjszakákat egyszerű kathmandui hotelekben töltjük (2 ágyas, fürdőszobás).

A hegyen a szállás teaházakban, illetve sátorban lesz.

A teaházakról:

 • csak a közösségi helységet ("étterem") szokták valamennyire fűteni
 • a házakban "kis büfé" is üzemel, ahol főleg édességet, sört, kólát lehet vásárolni
 • 2 ágyas szobákra, puritán, egyszerű körülményekre számíts
 • a fürdés néhány helyen megoldható, de kb. 5-10 dollárt kérnek néhány perc zuhanyért
 • a wc guggolós, saját wc papírral érdemes készülni

A csapat egy éjszakát tölt az Everest Base Campben, előre telepített sátrakban. Csak saját hálózsákot kell hozni.

A hálózsák meleg, 4 évszakos zsák legyen, min. mínusz 10 fokos komfortú. Segítség a hálózsák választáshoz.
(A derékalj és a sátor biztosítva lesz mindenki számára.)