• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Please wait...

 

 

Program

Első nap

Érkezés Kathmanduba

Az első nap érkezel Kathmandu Tribuvan nemzetközi reptérre. A reptéren néhány kötelező adminisztrációs kör után megkapod a vízumot és a helyi sim kártyádat, felkapod a zsákod és egy transzferrel a város felé veszed az irányt. A szállás Kathmandu belvárosában lesz, egy egyszerű hotelben. A hotelben kipihenjük az utazás fáradalmait és elkezdjük felvenni a város lüktetését.

Második nap

Kathmandu

Mielőtt közelebb kerülsz a Himalája ösvényeihez felfedezheted a várost. A Monkey templet semmiképp ne hagyd ki. Délután a szálláshoz közeli túraboltokban még beszerzed a hiányzó dolgokat. Látogatást teszünk a helyi partnerünk irodájában, ahol részletesen ismertetik az előttedk álló kalandot és az utolsó adminisztrációs feladatokat is elvégezed. Miután minden szükséges felszerelést beszereztél, a hotelban összepakolod a zsákodat aminek bele kell férnie a belföldi repülőjárat szűkös súlyhatárába, Este korán lefekszel mert másnap indul a várva várt nagy utazás a hegyekbe.

Harmadik nap

Lukla (2840m) - Phakding (2610m)

A reggelit követően Luklába repül a csapat. A repülés már önmagában emlékezetes lesz, de a java csak ezután következik. A reptéren már ott sorakoznak a teherhordók és a helyi túravezetődet is megismerheted. A csomagodat itt átadod a teherhordóknak és elindulsz Phakding falucska irányába. A túra nem nehéz, de mindenképpen lassú tempóban haladunk az akklimatizáció miatt.

Negyedik nap

Phakding (2610m) - Namche Bazaar (3440m)

Reggeli után folytatódik a túra, továbbra is kényelmes tempóban. Útközben van időd fotózni és gyönyörködni, a néhány órás útvonalra gyakorlatilag az egész nap rendelkezésre áll. Namche Bazaar a sherpa főváros, ahonnan pazar a kilátás a Mount Everest, a Lhotse és az Ama Dablam csúcsaira.

Ötödik nap

Namche Bazaar (3440m) - Khumjung (3780m)

Akklimatizációs túra Khumjung (3780m) falucskába. A magasságból adódó tüneteket itt már sokan megérzik, de a kilátás feledteti a kis kellemetlenséget. Itt megtekintheted a híres Yeti skalpot és az Ama Dablamot (6812 m) is.

Hatodik nap

Khumjung (3780m) - Dole (4200m)

Megállíthatatlanul haladunk tovább és folytatódik az ámuldozás. Már 4000 méter fölé megyünk, ez egy különleges világ. Ahol az Alpokban már véget érnek a hegyek, itt ott kezdődnek csak igazán.

Hetedik nap

Dole (4200m) - Machhermo (4470m)

A reggeli készülődés már rutinszerű, himalájai körülmények között is. Ezen a napon 4470 méterig emelkedünk a Ngozumpa (a Himalája leghosszabb gleccsere) morénája alatt elterülő kis falucskába. Továbbra is könnyű gyaloglással, lassú tempóban fogyasztjuk a kilométereket.

Nyolcadik nap

Machhermo (4470m)- Gokyo (4790m)

Könnyű trekking egy rövid kitérővel a Gokyo tavakhoz. A tavak a világ legmagasabb édesvizű tórendszerét alkotják, a hinduk és a buddhisták is szentnek tartják.

A nap végcélja Gokyo, amely egy kis himalájai falu, a Gokyo Ri (5360 m) lábánál, a harmadik Gokyo-tó partján. A falu egyébként 4750 méteres tengerszint feletti magasságával, Nepál és a világ egyik legmagasabban fekvő települése. Szinte minden épület a túrázók vendégháza.

Kilencedik nap

Gokyo Ri (5360m)

3-4 órás folyamatos emelkedés vár ma rád. A Gokyo-csúcs és az onnan nyíló kilátás biztosan megkoronázza ezt a napot, de nem kizárt, hogy erre a a látványra még sok-sok évig fogsz tisztán emlékezni. Az 5360 méteres csúcsról négy 8000 méteres csúcs látható: Mount Everest, Lhotse, Makalu és Cho Oyu. A 6 és 7 ezres csúcsokat szinte pedig lehetetlen is felsorolni.

Tizedik nap

Gokyo (4790m) - Dragnag (4700m)

Számtalan ütős fotóval a telefondon hagyod magad mögött Gokyo-t, hogy elindulj az 5300 méetern fekvő Cho La hágó, majd a Lobuche irányába. Az első állomás Dragnag falucskája lesz, ahol vezetőddel izgatottan készültök a következő napok kihívásaira. Este jut idő a felszerelések átnézésére és a Lobuche csúcsnapjának átbeszélésére is.

Tizenegyedik nap

Dragnag (4700m) - Cho La (5330m) - Dzonglha (4830m)

A Cho La hágó (5330 m) köti össze az Everest alaptáborának fő útvonalát a Gokyo régióval. Az átkelés különlegessége, hogy egy gleccseren vezet át az útvonal, így bizonyos esetekben hágóvasra is szüksége lehet. Az a Cho La hágót elhagyva Dzonghla felé veszed az irányt, ahol az éjszakát töltöd.

Tizenkettedik nap

Dzonglha (4830m) - Lobuche (4910m)

Ezen a napon rátérsz a klasszikus Everest Base Camp útvonalra és könnyű túrával Lobuche faluig gyalogolsz.

Tizenharmadik nap

Lobuche (4910m) - Everest Base Camp (5364m) - Gorak Shep (5140m)

Lobuchet hátrahagyva, végre az Everest Alaptábor felé veszed az irányt. Hihetetlen méretű csúcsok tövében komótosan haladsz a morénán, míg nem a Khumbu gleccser tövében megpillantod az apró színes sátrakat. A közös fotózkodás után Gorak Shep falucskáig ereszkedsz.

Tizennegyedik nap

Gorak Shep (5140m) - Kala Pattar (5550m) - Lobuche (4910m)

Hajnali indulással túra a Kala Pattar csúcsára (5550m) majd visszaereszkedés Lobuche faluba. A hideg reggelen nem könnyű felkelni, de Mt. Everesttel és a Nuptseval (7861 m) megkomponált napfelkelte talán motiváló lesz, amikor megszólal a vekker. A törmelékes ösvényen kb. 2 órát kell gyalogolnod a csúcsig, természetesen végig felfelé. A Kala Pattar nem egy szép csúcs, népszerűsége abból adódik, hogy innen nyílik a legjobb és a legszebb kilátás a világ legmagasabb csúcsára.

Tizenötödik nap

Lobuche (4910m) - Dingboche (4810m)

A csoport itt ketté válik. A Lobuche Peak mászó csoport elindul a Lobuche Peak magashegyi táborába, Míg ez a csapati A Dingboche felé kezd el ereszkedni, hogy célbavegye a fantasztikus panorámával bíró Chukung Ri csúcsát. A csapatot itt a jól ismert nepáli vezetőnk kíséri a következő napokban.

Tizenhatodik nap

Chukung Ri (5546m) csúcstúra - Chukung( (4730m)

Reggel korán indulunk, de kéynelmes tempóban haladunk fel a Chukung ri panorámás csúcsára. Technikai nehézségektől mentes kényelmes gyaloglás vár ránk. Az eddig megszerzett tökéletes akklimatizációnk gondoskodik róla, hogy minden percét élvezzük ennek a napnak, A csúcsra érve jól látható a Nuptse (7861m) és a Lhotse (8516m) déli leejtője illetve a Barnutse (7162 m) és Cho Polu (6735m) nyugati oldala.

Tizenhetedik nap

Chukung (4730m) - Pangboche (3930m)

Chukungot elhagyva kényelmesen visszaereszkedünk Pangboche faluba, ahol újra találkozunk a Lobuche Peaket megjárt csapattársainkkal. Ezen a napon biztosan nagy élménycserék lesznek, hiszen mindkét csoportnak lesz mit mesélnie.

Tizennyolcadik nap

Pangboche (3930m) - Namche Bazaar (3440m)

Pangbochet elhagyva immáron a klasszikus Everest Base Camp túra útvonalon ereszkedünk vissza egészen a nyüzsgő Namchebazaar-ig. Újra oxigéndúsabb levegőt szívva a csapat kényelmesen látogathatja az akár európai szintű kávézókat, és boltokat is. Remek hely, hogy beszerezzük a szuveníreket, mielőtt elhagyjuk a Khumbu völgyet.

Tizenkilencedik nap

Namche Bazaar - Lukla

Folytatódik az ereszkedés, Namche Bazarból egészen Lukláig. A hosszú gyaloglások fel sem tűnnek már az elmúlt 2 hét élményeinek hatása alatt.

Huszadik nap

Lukla-Kathmandu

Luklából helyi repülő járattal visszautazunk Kathmanduba.

Huszonegyedik nap

Kathmandu

Tartaléknap. Amennyiben nem kellett elhasználni a hegyi napokon, úgy Kathmanduban városnézéssel és pihenéssel töltjük.

Huszonkettedik nap

Hazautazás

Búcsút intesz Nepálnak és a Himalájának. Hazautazás Budapestre.

 • Túravezetés (nepáli és magyar túravezetők)
 • Túravezetők minden költsége
 • Szervezés

A túra indításához szükséges minimum létszám: 7 fő
A feltüntetett részvételi díj 400 Ft-os USD árfolyamig érvényes.

 • Trekking csomag (1875 USD/fő)
 • Nemzetközi repülőjegy (Budapest - Kathmandu - Budapest)
 • Étkezések Kathmanduban töltött napokon
 • A trekking közben rágcsák és üdítők
 • Trekking közben zuhanyzás díja
 • Kötelező, nagy magasságba is érvényes sportbaleset és utas biztosítás
 • Ajánlott oltások: Tájékozódj az oltóközpont oldalán 
 • Nepáli vízum: 30$
 • Borravalók a helyi vezetőnek és teherhordároknak

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Trekking csomag tartalma:

1775 USD/fő - amely a helyszínen készpénzben fizetendő

 • Szállás településeken teaházakban
 • Szállás Kathmanduban hotelben
 • Napi 3x étkezés a hegyi napokon
 • Teherhordók díja és költségei
 • Kathmandu-Lukla belföldi repülőjegy
 • Reptéri transzferek
 • Nemzeti park belépők

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, téli hegymászó bakancs (D típusú)
 • Trekking bakancs (A többi túrnapra. B típusú kényelmes, trekking bakancs elegendő.)
 • 3-4 pár merinó gyapjú zokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg
 • 30 literes túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Duffel zsák (ebben kerülnek azok a holmik, amikre napközben nincsen szükséged. A teherhordók szállítják, így javasoljuk a vastag és strapabíró anyagból készült duffel zsákot.)
 • Meleg, 4 évszakos hálózsák
 • Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral

Borravaló

A túra során minket segítő teherhordóknak az utolsó hegyi napon borravalóval kedveskedünk. Lehetőségeidhez mérten erre 100-150 USD-vel készülj. A szétosztásában a magyar és a helyi túravezető is segít.

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés, megfázás elleni gyógyszerek, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza!

Elektromos áram

A Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A kathmandui szállások ára csak a reggelit tartalmazza. A hegyi napok során napi háromszori étkezés és az ivóvíz biztosított. Csokit, energiaszelet tartalékban hozhatsz magaddal.

Időjárás

A Himalája rendkívül hideg és szeles lehet, főként a csúcsnap éjjele. A csípős hidegben kiemelten fontos a megfelelő réteges, szélálló öltözet. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Az angol nyelvet többnyire gond nélkül használhatjuk. 

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára repülővel utazunk ki, a repülőjegy foglalásban segítünk. A nemzetközi repülőjegy árát a részvételi díj nem tartalmazza.

A helyszíni repülőjegy Kathmandu-Lukla repülőjegyet a részvételi díj tartalmazza. A helyszíni repülőjáratok menetrendjében (hegyi időjárás miatt) szinte mindennaposak a csúszások, késések. Előfordulhat, hogy a repteret lezárják. Időjárástól függően, ilyen esetekben a helikopteres utazás még egy lehetséges opció. Ennek feltételeiről a jelentkezés után bővebb tájékoztatást adunk. Csúszás esetére egy tartaléknapot is tartalmaz a túra programja.

A belföldi repülőgépre szűk súlylimit van érvényben, így a poggyász maximális tömege 10 kg. Amennyiben  mégis fölé kúszna a limitnek, úgy helyben túlsúly díjat szükséges fizetni! Érdemes minden grammot előre megtervezni a készülődésnél.

Útiokmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak ki Nepálba.
Valuta: Készpénz kivitele a javasolt (USD vagy EURO), bankkártyát nem tudunk igazán tudunk használni. A pénzváltásban a helyszínen segít a túravezető.

A túra előtt és utána az éjszakákat egyszerű kathmandui hotelekben töltjük (2 ágyas, fürdőszobás).

A hegyen a szállás teaházakban illetve sátorban lesz.

A teaházakról:

 • csak a közösségi helységet ("étterem") szokták valamennyire fűteni
 • a házakban "kis büfé" is üzemel, ahol főleg édességet, sört, kólát lehet vásárolni
 • 2 ágyas szobákra, puritán, egyszerű körülményekre számíts
 • a fürdés néhány helyen megoldható, de kb. 5-10 dollárt kérnek néhány perc zuhanyért
 • a wc guggolós, saját wc papírral érdemes készülni

A Lobuche mászás előtt és után az 5800 méteren fekvő High Campben sátrakban töltjük az éjszakát.

Csak saját hálózsákot kell hozni. A hálózsák meleg, 4 évszakos zsák legyen, min. mínusz 10 fokos komfortú. A derékalj és a sátor biztosítva lesz mindenki számára.