• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Utazás Tanzániába

Az első nap utazással telik, Budapestről indulva a Kilimanjaro airportra repülsz, mely általában 1 vagy 2 átszállással érhető el. A leggyorsabb járatok is min. 14-15 órát vesznek igénybe, fárasztó lesz, erre készülj fel.

Második nap

Érkezés, készülődés

A legtöbb járat az indulás másnapján a reggeli órákban érkezik meg Tanzániába. A reptérről rövid utazással (kb. 1.5 óra) érkezel meg a nyüzsgő, színes Arushába. Itt jól esik egy kicsit megpihenni a túra napok előtt. A város virágzik a turizmusnak és a kávénak köszönhetően, szerencsére bőven akad látnivaló.

Harmadik nap

Umbwe camp 1 (2900m)

Korán reggel kb. 4 órás transzfer után érkezel meg a Machame kapuhoz, ahol először elintézünk néhány formalitást a belépéshez, majd ebédelünk. Ezután indul az 5-6 órás túra.

Eleinte egy szélesebb úton majd sűrű erdőben, kaucsuk és fügé fák szegélyezte ösvényen emelkedünk az 1-es táborig. Az erdei tábor mellett néhány barlang is található. Az esti órákban jól fog esni egy kiadós vacsora.

Negyedik nap

Barranco camp (3976m)

Forró teával és kávéval indul a reggel, a reggelit követően pedig nekivágunk a következő tábornak. A meredek úton gyorsan nyerjük a szintet, ahogy haladunk az erdő és a levegő egyre ritkább. Ezen a napon a távolban már szép kilátás nyílik a Kilimandzsáró legmagasabb pontjára, az Uhuru-csúcsra.

Nagyjából 5-7 óra kitartó gyaloglás után éred el a Barranco campet, ahol az éjszakát töltjük. Endemikus növényfajok, vízesések, érintetlen szépségű természet vár rád.

Ötödik nap

Akklimatizációs túra

Ez a nap az akklimatizáció fontos lépése. A Barranco campből a Lawa Towerig (kb. 100 méter magas torony, 4600 méteren) 3-4 órát túrázol. Odafenn ebédelünk, pihenünk, gyönyörködünk a fantasztikus kilátásban a Western Breach-re és az alatta lévő Shira gerinceire. Délután visszaereszkedünk a Barranco campbe.

Hatodik nap

Barranco camp - Karanga camp

Könnyed túra nap, mely szintén nagyon fontos része az akklimatizációnak. Kb. 3-4 órás gyaloglással érjük el a Karanga camp-et, amely a Barranco és Barafu táborok között helyezkedik el.

A nap a meredek „Barranco-fal” keresztezésével kezdődik, hullámzik a terep a hegy déli oldalában. Odafent a Kibo gleccserei és a Mawenzi csipkézett csúcsai tornyosulnak 5000 méter feletti magasságban. Az ebédet már a táborban fogyasztjuk el, délután pedig a pihenésé a főszerep.

Hetedik nap

Karanga camp - Barafu camp (4673m)

A Karanga campből az ösvény folyamatosan felfelé kanyarog. A hőmérséklet egyre hidegebb lesz, a táj pedig egyre kietlenebb, ahogy közeledünk a Barafu táborhoz. A Barafu Camp egy kis sík területen, egy gerincen található. Csúcstámadó táborként működik, ahonnan éjfélkor megkísérljük elérni az Uhuru-csúcsot. A táborig a teljes túraidő kb. 4-5 óra, érkezéskor már meleg ebéddel várnak minket. A délután a tiéd, hogy pihenj, és felkészülj az előtted álló hosszú éjszakára. Egyél és igyál és korán menj aludni.

Nyolcadik nap

Kilimandzsáró csúcsnap (5895m)

Fájdalmasan korán csörög a vekker. Az éjféli ébresztő egy kemény (12-17 óra túra), de felejthetetlen nap kezdete lesz. Hajnali 1 óra körül megindulunk. A hőmérséklet általában fagyponttól 10-12 fokig terjed. A csúcson ennél jóval hidegebb is lehet, a hőérzetet pedig tovább csökkenti a metsző szél. A meleg öltözék, a vastag keszytű jól fog jönni.

A végtelennek tűnő, folyamatosan kanyargó út a Ratzel és a Rebman gleccserek árnyékában halad a hajnali fényben. Mögötted a Mawenzi tornyai rajzolódnak ki a felhők mögül. A Napfelkelte nagy löketet ad, de még koránt sincs vége a kihívásnak.

Körülbelül 6 óra lassú gyaloglás után érkezünk a kráter széléhez: a kráter peremén (5790m) magasságban található Stella Pointig. Itt már túl vagy az ösvény meredek részén.

Innen egy enyhe emelkedő vezet az Uhuru-csúcshoz (kb. 1 óra), a Kilimandzsáró fő csúcsához, amely 5896 méter magas.

Rövid pihenő és a csúcsfotók után megkezdjük az ereszkedést. Az ösvény egy meredek lejtőn halad vissza a Barafu táborba. Itt ismét megpihenünk, mielőtt újra tovább ereszkedünk a Mweka táborba, ahol az utolsó hegyi éjszakát töltjük.

Kilencedik nap

Ereszkedés, Arusha

A kimerítő csúcsnap után, jól esik egy kis levezető átmozgatás. Az esőerdőkön keresztül, könnyű 2-3 órás túra választ el a Mweka-kaputól. Ebéd után elbúcsúzunk teherhordó barátainktól, majd visszautazunk Arushába.

Tizedik nap

Hazautazás

A reggelit követően búcsút intesz Afrikának és elindulsz hazafelé. Járattól függően visszafelé vagy az esti órákban, vagy az indulás másnapján érkezel haza Budapestre.

 • Túravezetés 
 • Túravezető költsége

A túra indításához szükséges minimum létszám: 8 fő
A feltüntetett részvételi díj 440 Ft-os USD árfolyamig érvényes.

 • Helyi túra csomag
 • Kiutazás repülővel
 • Vízum
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás
 • Ajánlott oltások

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Trekking és expedíciós csomag tartalma:

1680 USD/fő - amely a helyszínen készpénzben fizetendő

 • Reptéri transzferek
 • Szállások a trekking előtt és után Arushában
 • Nemzeti park belépő
 • Transzfer a hegy lábához
 • Helyi kötelező túravezető
 • Hordárok költségei és díjai
 • Teljes ellátás a hegyi napokon
 • Tábori és konyhai felszerelés

Nem tartalmazza:

 • Hálózsák
 • Borravaló a hordár csapatnak 

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg magashegyi bakancs (csúcsnapra)
 • Trekking bakancs (A többi túrnapra. B típusú kényelmes, trekking bakancs elegendő.)
 • Két pár merinó gyapjú zokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg, naptej
 • 30 literes túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Duffel zsák (ebben kerülnek azok a holmik, amikre napközben nincsen szükséged. A teherhordó lovak szállítják, így javasoljuk a vastag és strapabíró anyagból készült duffel zsákot.)
 • Meleg, 4 évszakos hálózsák
 • Egy pár teleszkópos túrabot

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza!

Elektromos áram

A Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A falubeli szállások ára az étkezést NEM tartalmazza. A hegyi napok során napi háromszori étkezés és az ivóvíz biztosított. Csokit, energiaszelet tartalékban hozhatsz magaddal.

Időjárás

A Kilimandzsáró rendkívül hideg és szeles lehet, főként a csúcsnap éjjele. A csípős hidegben kiemelten fontos a megfelelő réteges, szélálló öltözet. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a szuahéli és az angol.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára repülővel utazunk ki, a repülőjegy foglalásban segítünk.

Beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak Tanzániába. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A vízum díja 50 USD, mely a helyszínen fizetendő.

Valuta:

Készpénz kivitele a javasolt (USD), bankkártyát nem igazán tudunk használni. A pénzváltásban a helyszínen segít a túravezető.

A túra előtt és utána az éjszakát Arushában, egyszerű hotelekben töltjük (2 ágyas, fürdőszobás). A hegyen a szállás sátorban lesz, de csak saját hálózsákot kell hozni. A hálózsák meleg, 4 évszakos zsák legyen, min. mínusz 5 fokos komfortú. A derékalj és a sátor biztosítva lesz mindenki számára.