• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Utazás Tanzániába

Az első nap utazással telik, Budapestről indulva a Kilimanjaro airportra repülsz, mely általában egy vagy két átszállással érhető el. A leggyorsabb járatok is min. 14-15 órát vesznek igénybe, fárasztó lesz, erre készülj fel.

Második nap

Érkezés, készülődés

A legtöbb járat az indulás másnapján a reggeli órákban érkezik meg Tanzániába. A reptérről rövid utazással (kb. 1.5 óra) érkezel meg a nyüzsgő, színes Arushába. Itt jól esik egy kicsit megpihenni a túra napok előtt. A város virágzik a turizmusnak és a kávénak köszönhetően, szerencsére bőven akad látnivaló.

Harmadik nap

Mandara menedékház (2700m)

Reggeli után vezetőd ismerteti a túra menetrendjét. Az eligazítás után, a csapat elindul a Kilimandzsáró Nemzeti Park kapujához, ami körülbelül két órányi autózást jelent. Az út a Kilimandzsáróhoz egy gyönyörű esőerdőn keresztül vezet, amelyen áthaladva elérjük a Mandara menedékházat.

A Maundi-kráter bejárásával lehetőségünk nyílik felfedezni a környéket. Az esőerdőben számos érdekességgel találkozhatunk, például eukaliptuszfákkal, csodás madárvilággal és akár Colobus majmokkal is. Az ösvény folyamatosan emelkedik, 1860 métertől 2700 méterig 8 kilométeren át. Az éjszakánkat a Mandara menedékházban fogjuk tölteni.

Negyedik nap

Horombo menedékház (3700m)

Elhagyva az esőerdő tisztásait, folytatod utadat a Horombo menedékház felé. Csodálatos kilátás nyílik Mawenzire (5149m) és a Kibo-csúcsra. Ezen a szakaszon már kezdjük érezni a magasság hatásait, ami némi kihívást jelenthet. A szintemelkedés 2700 métertől 3700 méterig tart, amely során 12 kilométer távot teszünk meg. Az út nehézsége és az akklimatizáció miatt fontos, hogy megfelelően lassan és óvatosan haladjunk.

A Horombo menedékház lesz a szállásunk ezen az állomáson, ahol pihenhetünk és felkészülhetünk a következő napi kihívásokra.

Ötödik nap

Akklimatizációs túra

Egy extra napot az akklimatizációra fordítunk, hogy testünket felkészítsük a magasabb tengerszint feletti magasságra. Ezen a napon lehetőségünk van egy gyönyörű túrára a Mawenzi Ridge-en, amely egy kihívást jelentő, de lenyűgöző útvonalat kínál. Útközben ismét csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. Miután felértünk 4390 méteres magasságra, rövid pihenő után visszatérünk a Horombo menedékházba.

Az emelkedés ezúttal 3700 méterről 4390 méterre történik, a távolság 5 kilométer fel, majd 5 kilométer lefelé.

Hatodik nap

Kibo menedékház (4700m)

Elhagyva az utolsó vízvételi pontot, fokozatosan közeledünk a Kilimandzsáró csúcsához. A szállásra érve elfogyasztjuk a vacsoránkat, majd korán nyugovóra térünk, hiszen másnap hajnalban megkezdjük az utolsó szakaszt, a csúcstámadást.

Az emelkedés ezúttal 3700 méterről 4700 méterre történik, és a távolság, amit meg kell tennünk, 9 kilométer.

Hetedik nap

Uhuru csúcs (5895m)

Reggeli után, kora hajnalban, fejlámpáink fényénél kezdjük meg a mászást a csúcs felé. A legkeményebb nap elé nézünk, fontos, hogy lassú tempóban, de folyamatosan mozogjunk. Meredek ösvényen haladunk egészen a Gilman-pontig.

Általában 6-8 óra kitartó gyaloglás után érjük el az Uhuru-csúcsot, de erőnléttől függően ez az idő jóval hosszabb is lehet. Felérve hihetetlen látvány tárul elénk. Fent elkészítjük a fotóinkat, megesszük a csúcs csokinkat és kis pihenő után, megkezdjük az ereszkedést a Kibo menedékházig.
Itt ismét megpihenünk, elfogyasztjuk az ebédünket, majd folytatjuk utunkat a Horombo menedékházig, ahol az utolsó hegyi éjszakát töltjük.

A szintemelkedés ebben a szakaszban 4700 méterről 5895 méterre, majd vissza 3700 méterre történik. Az emelkedéshez tartozó távolság 6 kilométer felfelé, míg az ereszkedés során 15 kilométert kell megtennünk.

Nyolcadik nap

Ereszkedés, Arusha

A Horombo menedékházat magunk mögött hagyva visszatérünk az alacsonyabb területekre, a csodálatos táj lassan eltűnik a szemünk elől. A Kilimandzsáró Nemzeti Park kapujáig túrázunk. Leérve az arushai szállásunkra utazunk, ahol kipihenhetjük az elmúlt napok fáradalmait.

A távolság, amit le kell küzdenünk, 20 kilométer és 2000 méter lefelé.

Kilencedik nap

Hazautazás

A Kilimandzsáró után remek levezetés egy szafari túra. Erről bővebb információ itt érhető el.

Amennyiben a szafarit kihagynád, a reggelit követően búcsút intesz Afrikának és elindulsz hazafelé. Járattól függően visszafelé vagy az esti órákban, vagy az indulás másnapján érkezel haza Budapestre.

 • Túraszervezés
 • Túravezetés 
 • Túravezető költsége

A túra indításához szükséges minimum létszám: 10 fő
A feltüntetett részvételi díj 440 Ft-os USD árfolyamig érvényes.

 • Túra csomag (helyszínen fizetendő): 1500 USD
  • reptéri transzfer
  • 2 éjszaka Arushában (érkezéskor és a túra után 1-1 éjszaka)
  • Szállás a túra során (menedékházakban)
  • Transzfer Arushából a hegy lábához és vissza
  • Belépők, engedélyek
  • Helyi vezetők és hordárok, szakács díja
  • Napi 3x étkezés a hegyi napokon
 • Kiutazás repülővel: 360.000 HUF-tól
 • Vízum: 50 USD
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 40.000 HUF-tól
 • Ajánlott oltások
 • Borravaló a teherhordóknak: 100 USD-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg magashegyi bakancs (csúcsnapra)
 • Trekking bakancs (A többi túrnapra. B típusú kényelmes, trekking bakancs elegendő.)
 • Két pár merinó gyapjú zokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg, naptej
 • 30 literes túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Duffel zsák (ebben kerülnek azok a holmik, amikre napközben nincsen szükséged. A teherhordók szállítják, így javasoljuk a vastag és strapabíró anyagból készült duffel zsákot.)
 • Meleg, 4 évszakos hálózsák
 • Egy pár túrabot

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza!

Elektromos áram

A Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A hegyi napok során napi háromszori étkezés és az ivóvíz biztosított. Csokit, energiaszelet tartalékban hozhatsz magaddal.

Időjárás

A Kilimandzsáró rendkívül hideg és szeles lehet, főként a csúcsnap éjjele. A csípős hidegben kiemelten fontos a megfelelő réteges, szélálló öltözet. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a szuahéli és az angol.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára repülővel utazunk ki, a repülőjegy foglalásban segítünk.

Beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak Tanzániába. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A vízum díja 50 USD, mely a helyszínen fizetendő.

Valuta:

Készpénz kivitele a javasolt (USD), bankkártyát nem igazán tudunk használni. A pénzváltásban a helyszínen segít a túravezető.

A túra előtt és utána az éjszakát Arushában, egyszerű hotelekben töltjük (2 ágyas, fürdőszobás). A hegyen a szállás menedékházban lesz, de saját hálózsákot kell hozni. A hálózsák meleg, 4 évszakos zsák legyen, min. mínusz 5 fokos komfortú. A matrac és a párna biztosítva lesz mindenki számára.