• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Please wait...

 

 

Program

Első nap

Kiutazás és egy kiadós túranap

A kora reggeli indulást követően, utunkat a lélegzetelállítóan vadregényes Diery-szurdokrendszer (Dolné, a Nové és a Horné) felé vesszük. Stefanova települést elhagyva, rövid emelkedővel kapaszkodunk fel a Vrchpodziar-nyeregbe. Ezt követően ereszkedünk le Horne Diery-szurdokba és itt végzünk egy összehasonlító elemzést a Rám-szakadék vonatkozásában. Keleti irányban haladunk tovább a láncokkal és létrákkal tarkított szurdokvölgyben egészen a Medzirozsutec (1200 m) nyeregig. A nyerget elhagyva sportos emelkedővel kapaszkodunk fel a Velky Rozsutec északi gerincén, 1609 m-es magasságba. Miután megcsodáltuk az elénk táruló panorámát, megebédelünk és elindulunk vissza, Stefanova falucskába. Itt egy kellemes vacsora mellett elfogyasztjuk jól megérdemelt sörünket. A napközben elkövetett fotókat elégedetten nézegetve, pihenéssel töltjük az est hátralevő részét.

Második nap

Túra nap a és hazautazás

A mai gerinctúrán megcsodáljuk szelíden hullámzó alhavasi jellegű gerinceit, bebarangoljuk kárpáti jellegű vadonjait és közben meghódítjuk az Ostrá sziklatornyát (1247 m) és Tlstá lapos gyepes fennsíkját (1373 m). A vadregényes mészkővidéken utunkat hófehér mészkő kibukkanások (bércek), impozáns sziklafalak és látványos barlangok kísérik; haladásunkat helyenként láncok segítik. Az Ostrá csúcsát elhagyva, üdvözöljük Mažarná-barlang döbbenetes látványt nyújtó nyílását és ha még maradt erőnk hozzá, felmászunk a Gáder-völgy fölött őrködő várromhoz. A túrát követően visszaérkezünk a parkolóba és búcsút intve a tájnak, elindulunk Budapest felé.

 • Túravezetés
 • Túravezető minden költsége

A túra indításához szükséges minimum létszám: 4 fő
A feltüntetett részvételi díj 400 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Szállás
 • Étkezés 
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás

A várható minimum egyéb költség az utazáson felül: 10000 Ft

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, masszív túrabakancs
 • Két pár jó minőségű túra gyapjú zokni
 • Vízálló héjkabát esős/szeles időre
 • Kényelmes aláöltözet hideg idő esetén
 • Meleg felső felső hideg időre 
 • Sapka, csősál szeles időre
 • Napszemüveg
 • 30 literes túrazsák
 • Egy pár teleszkópos túrabot
 • Elsősegély készlet
 • Izofólia
 • Fejlámpa csere elemmel vagy akkumulátorral

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza!Szlovákiában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Szlovákiában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és
mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A szálláson lehetőség van félpanziós ellátásra vagy egy közeli étteremben étkezésre.

Időjárás 

A Nagy -Fátra az évnek ezen szakaszában változékony időjárást mutat. Mindenképpen készüljünk a várható előrejelzésnek megfelelően vízálló túraruházattal. Amennyiben az előrejelzés nagy kiterjedésű heves esőzést ígért, úgy a túra elhalasztását fogjuk javasolni.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a szlovák, de az angol és német nyelveket többnyire gond nélkül használhatjuk. A magyar mobiltelefon
szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem
szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak.

Útiokmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak
Szlovákiába.

Valuta

Szlovákiában az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk.

A szállásunk Stefanova településen lesz panzió szálláson. A panziónak saját biztonsági kamerával őrzött parkolója van.  A szálláson lehetőség van az egyéni étkezés megoldására.