• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Otovica csúcs (2696m)

Reggeli közvetlen repülőjárattal érkezünk meg Szófia repülőterére, ahonnan kisbusszal és felvónóval érjük el túránk kiindulópontjaként szolgáló 2000 méteres tengerszint feletti magasságot. A hét tó mentén kaptatunk fel már az első nap az Otovica csúcsára (2696m), hogy aztán a hegység mélyén fekvő Ivan Vazov menedékházig ereszkedjünk.

Távolság: 7,2 km; szint: 700m fel, 300m le.

Második nap

Maljovica csúcs (2729m)

A menedékház fennsíkját hátrahagyva felkapaszkodunk a hosszú gerincre. A 2600 méter magasság feletti égi ösvényről pazar kilátás nyílik a Rila egészén túl az északra elterülő Vitosa és a délre fekvő Pirin hegységekre is. A Maljovica csúcsot (2729m) megkerülve ereszkedünk be a zordon sziklafalai miatt a bulgáriai sziklamászás bölcsőjének tartott Maljovica völgyben fekvő menedékházunkhoz.

Távolság: 11,7 km; szint 600m fel, 880m le.

Harmadik nap

Sztrasnoto ezero

A látványos sziklafalak mentén délkeleti irányban kezdjük a napot. Meredek emelkedést követően érjük el a komor csúcsok közé ékelődött Félelmetes tavat (Sztrasnoto ezero). A hágón túl a déli oldalon széles gyephavas fennsíkot találunk, amin keresztül újabb tavak mentén ereszkedünk bele a Rilai kolostor völgyének végtelen fenyvesébe. Szállásunk Kirilova poljana erdő mélyi bungalós helye, friss pisztránggal.

Távolság: 15 km; szint 660m fel, 1160m le.

Negyedik nap

Rilai kolostor

A sziklafal tövében fekvő, egykor partizánok búvóhelyéül szolgált tisztástól már ugyan vezet némi lukacsos aszfaltút, mi azért gyalog tesszük meg a kolostorig tartó 6,5 kilométeres utat. Az erdő mélyén futó ösvény a kolostoralapító remetebarlangját és több kisebb templomot is rejt. Délután marad még idő Bulgária egyik legjelentősebb látványosságát, a Rilai kolostort körbejárni.

Szállás Rila patak völgyében falusi vendégházban.

Ötödik nap

Hazautazás

Reggel menetrendszerinti buszokkal jutunk vissza Szófiába. Napközben városnézés, majd este közvetlen repülőjárattal Budapestre érkezünk.

 • Túravezetés
 • Túravezető minden költsége

A túra indításához szükséges minimum létszám: 8 fő
A feltüntetett részvételi díj 420 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás repülővel: 79.200 HUF-tól
 • Helyszíni transzferek: 51 EUR
 • Szállás: 60 EUR-tól
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 6300 HUF-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, kényelmes túrabakancs
 • Túrazokni lehetőleg technikai anyagból vagy gyapjúból
 • Megfelelő réteges outdoor ruházat, pehelykabát
 • Sapka, csősál
 • Napszemüveg és naptej
 • 30-40 literes túrazsák
 • Higiéniai csomag, wc papír, gyógyszerek
 • Túrabot
 • Fejlámpa pótelemmel, vagy akkumulátorral, powerbank
 • Könnyű, 5-7 fokos komfortú hálózsák
 • Nasik, energiaszeletek legalább 3 napra

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Romániában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Grúziában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

Az út során hegyi menedékházakban alszunk, mindenhol kapható melegétel, tea, sör, csoki (ezt a részvételi díj nem tartalmazza). Iható ivóvíz minden házban elérhető, a túra során a túravezető által ajánlott forrásokból is hozzájuthatunk ivóvízhez.

Időjárás 

Amennyiben az időjárás kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Bulgária hivatalos nyelve a bolgár, ami közel áll a többi délszláv nyelvhez. Angol és orosz nyelveket többnyire használhatjuk.
Bulgária az Európai Unió tagja, így a magyarországi mobiltelefon szolgáltatók hazai díjak mellett használhatók. A hegyen töltött idő jelentős részében ugyanakkor térerő nélküli területeken tartózkodunk. Időeltolódás egy óra (GMT+2).

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

A Retyezátban élnek medvék, akik jobban félnek az embertől mint fordítva, de a nem kívánatos találkozás elkerülendő. Ezért fokozottan szükséges figyelni a helyi előírásokra és a szabályok betartására. A kijelölt ösvényeket nem hagyjuk el és csoportban mozgunk. A túravezetőnél szükség esetén van megfelelő medve riasztó.

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrán diszkont légitársasággal utazunk ki Szófiába, a reptérről külön transzfer busz visz minket a túra kiinduló pontjára. A részvételi díj a repülőjegy árát nem tartalmazza, de segítünk a foglalásban. 

Beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Bulgáriába.

Valuta

Az ország pénzneme a leva, aminek árfolyama az euróhoz van rögzítve (1 BGN = 1,95583 EUR). Magyarországról euró készpénzzel érdemes utazni.

A szállás a trekking során komfort nélküli turistaházakban lesz (2 éjszaka), többágyas szobákban. Egyszerű melegétel, tea, csoki és sör kedvező áron kapható. Az erdei bungalós hely és szófiai szállásunk egyszerű magánszálláshely komfortjával rendelkezik.