• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Kiutazás, szállás elfoglalása, lavina mentés alapjai

Reggel korán indulunk Budapestről, hiszen közel 600 km-es út áll előttünk. Ausztriát átszelve jutunk el Mallnitz városkába, ami közvetlenül a hegy lábánál fekszik. A parkolóban a túravezető kiosztja a szükséges felszereléseket, majd a felvonó röpít minket a szállásunkhoz.

Kilépve a felvonóállomásról tiszta időben azonnal szemünk elé tárul az Ankogel impozáns csúcstömbje. Könnyű sétával érjük el a Hannoverhaust, ami szállásunkként fog szolgálni a következő két éjszakán.

A csomagokat lepakolva máris megkezdjük az első képzési programunkat, ami a lavinamentésről és profilelemzésről fog szólni, illetve a hóbarlang kiásása is terítékre kerül. A teljes délutánt kitöltő, kimerítő program után visszatérünk a befűtött kályha mellé, ahol további elméleti tudásra tehetünk szert, illetve előkerülnek a legfontosabb csomózási technikák is, amit az elkövetkezendő napokban a gyakorlatban is használni fogunk.

Második nap

Kötél technikai alapok, ön és társmentési ismeretek

Reggel hét órakor már vár minket a reggeli. A bakancsot kissé még álmosan húzzuk lábunkra, hogy ezt követően kint sorakozzunk a ház előtt, ahol a túravezető már vár, hogy ellenőrizze a felszereléseket és a lavina jeladók hibátlan működését. Ezen a napon bőven van dolgunk, mert elsajátítjuk a kötél partiba rendeződés módjait és a gleccserhasadékból mentés technikáit.

Könnyed ebéd után ismét kötélbe rendeződünk és a társ kicsúszását, biztosítását fogjuk átvenni az erre legmegfelelőbb terepen. Gyakoroljuk és készség szinten elsajátítjuk a meredek havas lejtőkön való közlekedést csákánnyal és hágóvassal.

A késő délután folyamán a csákánnyal való fékezés módját fogjuk gyakorolni, amit három kiindulási pozícióból kell sikeresen teljesíteni mindenkinek.

Átvesszük a téli táborozási technikákat és az expedíciós konyhaművészetet is. Túravezetőnk igyekszik folyamatosan frissen tartani a megszerzett tudást, így bármikor előfordulhat, hogy egy-egy rögtönzött lavinamentési szituációban találjuk magunkat...

Harmadik nap

Gyakorló túra és hazautazás

Korai, kiadós reggelinket követően még nem indulunk haza, hanem teszünk egy túra kísérletet az Ankogel kistestvére, a Kleiner Ankogelre (3097m), ahol a legtöbb frissen megszerzett tudásunkat gyakorlatba tudjuk önteni a havas, sziklás gerincen.

Amennyiben a lavina helyzet és/vagy az időjárás nem teszi lehetővé az utat, úgy a közeli, 2800 méter magas Kristály-csúcsra teszünk látogatást, ahonnan nagyon impozáns kép tárulhat elénk az Ankogel tömbjére. Visszatérve a házhoz, felkapjuk a már összekészített zsákjainkat és elindulunk vissza a felvonóhoz, hogy a parkolóba eresszen minket. Budapestre várhatóan az esti órákban érkezünk vissza.

 • Túravezetés
 • Túravezető minden költsége
 • Technikai felszerelés

A túra indításához szükséges minimum létszám: 4 fő

A feltüntetett részvételi díj 400 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Szállás: 40 EUR-tól
 • Felvonó díja: 33 EUR
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 3780 HUF-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, téli hegymászó bakancs
 • Két pár vastag túrazokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg, naptej
 • 30–35 l-es túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Egy nagyobb húzózsák, vagy hátizsák a házig
 • Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral
 • Fejlámpa pótelemmel vagy akkumulátorral

Technikai eszközök, melyeket igény szerint biztosítunk számodra:

 • Egy pár kötözős túrahágóvas
 • Egy pár hótalp
 • Teljes lavinamentő szett (jeladó, lapát, szonda)
 • Túracsákány
 • Beülő

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással vagy Alpenverein tagsági kártyával. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Ausztriában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Ausztriában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A szálláson lehetőség van félpanziós ellátás, illetve külön vacsora és/vagy reggeli igénylésére. Az árakról tájékozódj a szállás fül alatt található közvetlen linken.

Időjárás és lavinahelyzet

Mivel ez egy téli hegymászó túra így az objektív tényezők szerepe is jelentős lehet, kérlek ezt vedd figyelembe. A hegy a friss havazások, olvadások és szélfúvások következtében fokozott figyelmet igényel lavina-kérdésben. Amennyiben az időjárás előrejelzések és/vagy a lavinahelyzet kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a német  de az angol nyelvet is többnyire gond nélkül használhatjuk. A magyar mobiltelefon
szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak.

Beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak
Ausztriába.

Valuta

Ausztriában az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt, de bankkártyát is tudunk használni a menedékházban. 

Túránk mind két éjszakája Hannoverhaus menedékházban töltjük, ahol nagyjából 8-10 fős szobákban leszünk elszállásolva. A COVID19 védelmi intézkedések miatt saját hálózsákot hozni szükséges. A házban meleg étel kapható és az ital kínálat is bőséges. A tisztálkodásról aprópénzzel működő zuhanyzó gondoskodik, a mosdók tisztasága várakozáson felüli egy hegyi hüttéhez mérve.

Itt megnézheted a szállás weboldalát: Mallnitz - Hannoverhaus