Triglav (2864m) - Mászás a Prag úton keresztül

Triglav (2864m) – Mászás a Prag úton keresztül

Részvételi díj

147.990 Ft

Egyéb költségek

30.000 Ft-tól

Legközelebbi indulás

2024-07-12

Max. létszám

4 fő / túravezető

Kategória

Helyszín

A Triglav magasságával ugyan elmarad az Alpok igazán nagy csúcsaitól, mégis hazájában Szlovéniában igazi rajongással körülvett királyként tekintenek rá. Az itt élők számára nemcsak a Júliai-Alpok és országuk legmagasabb pontja, hanem nemzetük jelképe is. Úgy tartják, nem válhat igazi szlovén hazafivá az, aki életében legalább egyszer nem zarándokolt el a tetejére. Isteni eredetű, misztikus hegyként él az emberek képzeletében. Felhőkbe burkolózó koronájáról legendák, tündérmesék szólnak.

Úgy is emlegetik, mint a legkisebbet a legnagyobbak között. 1400 m-es északi fala pedig az alpesi falak legnagyobbikai között szerepel. Túránk során innen közelítve szeretnénk kegyeibe férkőzni. 

A túrán összesen kettő éjszakát töltünk hüttékben. Az az útvonal nehéz kategóriába sorolható, meredeken felszökellő sziklafalakon tekergőző ferrata útvonalak, impozáns keskeny gerincek teszik izgalmassá ezt a hétvégét. Pont ezért ezt a prorgamot annak javasoljuk, akiknek van tapasztalata már nagyobb szintkülönbség (~1500m) a lekűzdésében és stabil lépésbiztonsággal rendelkezik.

A második nap különösen megterhelő, 1050 méterről a Triglavski dom na Kredarici házig kell eljutni, ami 2515 méteren fekszik a Triglav csúcstömbje alatt. Innen már már rálátsz a másnapi útvonalra. Ne tévesszen meg, hogy mindössze 350 méter szint választ el a csúcstól, az oda vezető úton végig meredek felszökéseken araszolsz felfelé. Az ösvény mentén via ferráta segíti a biztonságos közlekedést.

A csúcsról szép időben megpillanthatjuk akár a Dolomitokat, a Grossglocknert vagy az Adriát. Innentől kezdve a napi program a lefele menetről szól, utunk során több, mint 1800 m szintet nyelük el.

A táj lefelé és gyönyörű. A turista ház és a Mojstrana között haladó út mellett található a Peričnik-vízeséses, ahová megéri megtenni egy kis kitérőt.