Téli magashegyi talpaló

Téli magashegyi talpaló

Részvételi díj

154.990 Ft

Egyéb költségek

70.000 Ft-tól

Legközelebbi indulás

2025-02-14

Max. létszám

6 fő (6 fő / túravezető)

Kategória

Helyszín

A téli magashegyi talpalón tartalmas napok várnak látványos fehér köntösbe bújt hegyek között. Helyszínünk az Ankogel-csoport, mely környéke kiváló terepet kínál a tanulni vágyó magashegyjárók számára, hogy elsajátítsák a megfelelő alapokat a biztonságos téli magashegyi túrázáshoz.

Az első nap délutánja a lavinamentésről és profilelemzésről fog szólni, illetve a hóbarlang kiásása is terítékre kerül. A gyakorlatok után jól esik visszatérni a befűtött kályha mellé, ahol további elméleti tudásra tehetünk szert, illetve előkerülnek a legfontosabb csomózási technikák is, amit az elkövetkezendő napokban a gyakorlatban is használni fogunk.

A második napunk célja, hogy megismerkedjünk a kötél partiba rendeződés módjaival és a gleccserhasadékból mentés technikáival.

Könnyed ebéd után ismét kötélbe rendeződünk és a társ kicsúszását, biztosítását fogjuk átvenni az erre legmegfelelőbb terepen. Gyakoroljuk és készség szinten elsajátítjuk a meredek havas lejtőkön való közlekedést csákánnyal és hágóvassal. Végül a csákánnyal való fékezést is gyakoroljuk, amit három kiindulási pozícióból kell sikeresen teljesíteni mindenkinek, ugyanis a kicsúszás megfékezését minden hegymászónak ismernie kell.

Este átvesszük a téli táborozási technikákat és az expedíciós konyhaművészetet is. A túravezető igyekszik folyamatosan frissen tartani a megszerzett tudást, így bármikor előfordulhat, hogy egy-egy rögtönzött lavinamentési szituációban találjuk magunkat…

Másnap reggel még nem indulunk haza azonnal, hanem teszünk egy túra kísérletet az Ankogel kistestvére, a Kleiner Ankogelre (3097m), ahol a legtöbb frissen megszerzett tudásunkat gyakorlatba tudjuk önteni a havas, sziklás gerincen.

Amennyiben a lavina helyzet és/vagy az időjárás nem teszi lehetővé az utat, úgy a közeli, 2800 méter magas Kristály-csúcsra teszünk látogatást, ahonnan nagyon impozáns kép tárulhat elénk az Ankogel tömbjére.