UIMLA/IML hegyi túravezető – minden, amit tudni érdemes

UIMLA/IML hegyi túravezető - minden, amit tudni érdemes
UIMLA/IML hegyi túravezető - minden, amit tudni érdemes

Mi az UIMLA, mit jelent?

A hegyek világában – az IFMGA/UIAGM/IVBV mellett – a másik nemzetközileg is elismert minősítés az UIMLA, amely az Union of International Mountain Leader Associations rövidítése.

Ez a Hegyi Túravezetők nemzetközi szervezete.

IML-ként is hivatkoznak rá mely az International Mountain Leaders (Nemzetközi Hegyi Túravezető) nevet takarja, vagyis a vezetőkre, mint személyekre vonatkozik.

Az UIMLA célja

Ez a nemzetközi irányító testület, amely az egész világon képviseli az International Mountain Leaders (IML) szakembereket. Az UIMLA egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy nemzetközi szinten képviselje a szakmát, valamint egyenlő minőségi követelményeket állítson fel az összes International Mountain Leader (IML) számára.

Továbbá elősegíti a hegyi túravezetői szakma népszerűsítését és támogatja az IML-ek közötti együttműködést különböző országokból.

IML – hegyi túravezető szakmáról

A Mountain Leader (Hegyi Túravezető) egy olyan szakember, aki alapos ismerettel rendelkezik a hegyi környezetről, valamint a technikai készségekkel és fizikai képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy vezesse és oktassa a klienseket hegyvidéki környezetben, a világ bármely területén, az év bármely szakaszában, bármilyen időjárási körülmények között.

Kivéve a gleccsereket és/vagy olyan területeket, ahol a kötéltechnika/alkalmazott alpinizmus módszerei szükségesek a haladáshoz. Gleccsereket csak az elfogadott, jelzett gyalogösvény részeként lehet átlépni, és a ha a haladáshoz nem szükséges a beülő és a kötél használata. Minden síelési forma tilos. Hótalpazás engedélyezett. Az IML vezetők tarthatnak továbbá lavina biztonsági képzést, tanfolyamot.

Az IML jelöltek, az alábbi kiképzéseken vesznek részt:

– biztonságos haladás hegyvidéki területeken és folyó átkelésnél;
– navigáció és tájékozódás;
– elsősegély és mentés;
– csoportvezetés;
– technikai készségek és környezeti ismeretek oktatása;
– hegyi környezet;
– anatómia és fiziológia;
– időjárás;
– hegyi túlélés és bivakolás;
– fizikai felkészültség;
– többnapos túrák és expedíciók;
– hótalpas, téli túrák
– lavina képzés, mozgás lavinaveszélyes környezetben

A képzés teljes napjainak száma minimum 40 nap, melyből legalább 10 napnak havas területen kell lennie. A vizsgához szükséges gyakorlati napok számát ezen felül a Nemzeti Szövetség és/vagy helyi rendeletek határozzák meg, és azokat az UIMLA-nak jóvá kell hagynia.

Az UIMLA története:

Az Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA) története 1989-re nyúlik vissza, amikor az osztrák, belga, francia, brit, ír és olasz hegyi túravezetők országos és szakmai szervezeteinek képviselői összejöttek, hogy harmonizálják a Hegyi Túravezető szakma képzésének tartalmát és minimális színvonalát.

Ekkor létrejött az „European Mountain Leader Commission” (EMLC). 1992-ben Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Írország, Olaszország és Spanyolország képviselői aláírták a „Community standard for access to and practise of the profession of European Mountain Leader” nevű dokumentumot, amely az európai hegyi túravezetők szakmai tevékenységének szabályozására szolgált.

2004-ben Andorra, Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország és Svájc képviselői Észak-Walesben találkoztak, közös céllal, hogy megállapodjanak az „Union of International Mountain Leader Associations” (UIMLA) alapszabályáról. Az UIMLA felváltotta az EMLC-t, és lehetővé tette minden ország számára a csatlakozást, amely érdekelt az International Mountain Leader szakmában.

2006-ban az UIMLA munkacsoportot hozott létre a „Community standard for access to and practise of the profession of European Mountain Leader” felülvizsgálatára. 2009-ben az első revízió, a „Worldwide standard for access to and practise of the profession of International Mountain Leader” elnevezéssel került nyilvánosságra, majd 2010-ben az UIMLA utasította a munkacsoportot a 2009-ben bemutatott dokumentum továbbfejlesztésére a tagállamok megjegyzéseinek figyelembevételével.

2012-ben az UIMLA felülvizsgált standardja, az „International Mountain Leader” szakma gyakorlásának és hozzáférésének szabványa elfogadásra került az UIMLA Éves Közgyűlésén, amely 2012-ben tartották Chambéry-ben, Franciaországban.

Magyarország 2023 novemberétől hivatalos és teljes jogú tagja az UIMLA-nak.

Magyar IML hegyi túravezetők:

A magyar képzés elfogadásával hat, nemzetközi szinten képzett magyar hegyi túravezetője lett az országnak, és továbbiaknak készül a jelenleg folyó képzés alapján. Csapatunkban végzett IML vezetők: Erdész András, Csenár Márton

Hogyan lehet valaki IML hegyi túravezető:

A hegyi túravezető képzés feltételei közé tartozik a fizikai alkalmasság, sziklamászó tudás és jelentős túratapasztalat. A képzés két és fél éven keresztül tart, és több mint 4800 euróba kerül. A tanfolyamon bárki részt vehet, aki megfelel az alkalmassági vizsgán.

Útmutatók, tippek, videók, cikkek – magashegyi túrázáshoz, hegymászáshoz, felszerelés választáshoz

Iratkozz fel, ha érdekelnek az ehhez hasonló témák. Nem spamelünk, ha akarsz egy kattintással bármikor leiratkozol.