Kazbek (5054m) - mini expedíció a Kaukázusban

Kazbek (5054m) – mini expedíció a Kaukázusban

Részvételi díj

289.990 Ft

Egyéb költségek

250.000 Ft-tól

Legközelebbi indulás

2024-07-20

Max. létszám

9 fő (3 fő / túravezető)

Helyszín

A Kazbek tömbje az orosz-grúz határon emelkedik a táj fölé és évente mászók százai veszik ostrom alá a hegy grúziai és orosz oldaláról egyaránt. Sok hegymászó listáján szerepel, sokan itt másztak először 5000 méter fölé. Grúzia legikonikusabb csúcsát igazi expedíciós körülmények között mászhatod meg velünk, miközben megízleled a magashegyi alaptáborok hangulatát. Ha készen állsz rá, hogy egy újabb szintet feszegess az Alpok határai felett, jártál már 3000, vagy akár 4000 méter feletti hegyeken, akkor csomagolj!

Minden évben, amikor megérkezünk és Kazbegi főteréről szemügyre vesszük a hegyet, megállapítjuk, hogy nem lett kisebb. Az óriás, ahová a legenda szerint Zeusz Prométheuszt láncolta, nem kis kihívás elé állít bennünket. Hosszú, monoton gyaloglás, de felejthetetlen kaukázusi panoráma vár a 3600 méter felett megépült Bethlemi Hütte-ig. A helyiek „meteo”-ként emlegetik, ugyanis 1941-ben eredetileg meteorológia állomásnak épült. Grúzia legmagasabban fekvő építménye sajnos túl van már a legszebb napjain, de valahol ez is a Kazbek romantikáját erősíti.

A csúcstámadás napján kora hajnalban, (valószínűleg nem túl sok alvás után), vezetőd és süvítő szél ébresztget. Gyors reggeli, már fűzöd a bakancsod és az összepakolt zsákkal elindulsz a morénán. A fejlámpa fényénél, vulkáni hamuban nem mindig könnyű a haladás és a szél hordta hamu szintén kényelmetlenségeket okozhat. Hogy a szemedet megóvd a portól, erre a szakaszra érdemes egy átlátszó szemüveggel készülni. A hosszú, múlni nem akaró hideg hajnal biztosan megdolgoztat mindenkit. A gleccserre érve, felkerülnek a hágóvasak és innentől kötélpartiban folytatjuk az utat. A Nap első sugarai, a jól haladó csapatot már bőven 4000 méter felett érik. Fárasztó hótaposás, eszméletlen kilátás.

A platóra érve, valamivel 5000 méter alatt szippants egy nagyot a ritka levegőből, mert a meredeken emelkedő csúcstömb még égő combizmokat és magabiztos hágóvas használatot tartogat. A csúcson „csak” szép kilátás, öröm és egy két olyan pillanat van, amire örökre emlékezni fogsz.
Lefelé természetesen még szép hosszú ereszkedés vár, a már megismert útvonalon.

A Kazbek megmászásához komoly, átlagon felüli fizikai erőnlét és magashegyi tapasztalat szükséges, a legjobb ha jártál már 4000-esen. Amennyiben nem rendelkezel megfelelő magashegyi tapasztalattal vagy bizonytalan vagy jelezd felénk és segítünk a fokozatos felkészülésben is.

Nem csak a hegymászás vagy életed első 5000-ese miatt lesz emlékezetes ez az csavargás. A grúz vendégszeretet messze híres, hiszen ízletes fűszeres konyhájuk és az emberek vendégmarasztalása bizony késztetést ébreszt az ide látogatókban, hogy több időt töltsön a Kaukázus e gyönyörű szegletében.