• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Utazás és felmenet a menedékházba

Első nap (péntek) — Indulás kora reggel Budapestről, hiszen az uticél 6 órányi autózásra, Erdély határán, a Retyezát-hegységben található. Carnic parkolójában túravezetőnk kiosztja a szükséges felszereléseket, majd nehéz zsákokkal felpakolva megkezdjük utunkat a havas fenyvesekben. Nagyjából két és fél órányi gyaloglás után elérjük hegyi szállásunkat, a szerény kis Encián-menedékházat, ahol a gondnok vidámsága és vendégszeretete külön élmény mindenkinek. Miután elfoglaltuk ágyainkat, a túravezető alapvető lavinamentési ismereteket ad át, amit hamar kipróbálunk a gyakorlatban is. Az est hátralevő részét a közös étkezőben töltjük, ahol a gázfőzők sziszegése mellett a remek hangulaté a főszerep. Este korán térünk nyugovóra, hiszen másnap szükség lesz a frissességünkre.

Második nap

Peleaga (2509m) csúcstúra

Második nap (szombat) — Reggel korán kelünk, elfogyasztjuk reggelinket és már indulhatunk is. Utunk egyenletesen emelkedik kezdetben az erdőben, majd törpefenyvesek között. Itt-ott szükségünk lehet a hótalpakra és a hágóvasakra már az alacsonyabb régiókban is. Tiszta időben a látvány annyira magával ragadó, hogy az ember el se hinné, a méltán gyönyörűnek tartott Erdély milyen kincseket rejt ilyen magasságban is. Megérkezve a Bukura-nyereghez, már meredeken kapaszkodunk fel a hegyoldalra. Utunk innen a gerincen folytatódik tovább, néhol kitett terepen, egészen a Peleaga 2509 m magas csúcsáig. Csúcsfotókat és gratulációkat egymástól nem sajnálva megkezdjük ereszkedésünket a szomszédos Papusa-nyeregbe, ahonnan egy körtúrát teljesítve térünk vissza az Encián-menedékházba. Fáradtan, de elégedetten kapcsoljuk be újra a gázfőzőket vacsoránk elkészítéséhez, és a jól megérdemelt esti mulatsághoz.

Harmadik nap

Leereszkedés és hazautazás

Harmadik nap (vasárnap) — Ébredést és reggelit követően újra összecsomagoljuk teljes felszerelésünket, búcsút intünk a völgynek és a menedéket jelentő háznak. Lefelé még megnézzük a télen zárva tartó Pietrele menedékházat és a varázslatos téli erdőt. Az út kellemesen lejt végig, egészen a parkolóig, ahol a túravezető összeszedi a kiosztott felszereléseket, majd vadregényes élményekkel gazdagodva elindulunk vissza Budapestre.

 • Túravezetés
 • Túravezető minden költsége
 • Szállás egyszerű menedékházban
 • Technikai felszerelés

A túra indításához szükséges minimum létszám: 6 fő
A feltüntetett részvételi díj 440 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 3780 HUF-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, téli hegymászóbakancs
 • Két pár túrazokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg
 • 35-40 literes túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Egy pár teleszkópos túrabotá nagy hótányérral
 • Két főre egy gázfőző
 • Fejlámpa pótelemmel, vagy akkumulátorral

Technikai eszközök, melyeket igény szerint biztosítunk számodra

 • Egy pár kötözős túra hágóvas
 • Egy pár hótalp
 • Teljes lavinamentő szett (jeladó, lapát, szonda)

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Romániában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Romániában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A túrán mindenki maga gondoskodik a teljes étkezéséről és a főzéshez szükséges eszközökről (gázfőző, evőeszköz, csajka, bögre, stb.). A patak vize forralva, vagy fertőtlenítve fogyasztható. A menedékházban kapható tea és sör is.

Időjárás és lavinahelyzet

A Retyezátban a tél rendkívül csípős, ezért kiemelten fontos az évszaknak megfelelő réteges, szélálló öltözet. Friss havazásokkal és szélfúvásokkal megnőhet a lavinaveszély kockázata. Amennyiben az időjárás előrejelzések és/vagy a lavinahelyzet kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a román, de az orosz és angol nyelveket többnyire használhatjuk. A magyar mobiltelefon
szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak.

Utiokmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak
Romániába.

Valuta

Romániában a Lej a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt,
bankkártyát nem tudunk használni a menedékházban. 

Túránk mindkét éjszakáját az Encián menedékházban töltjük, ahol nagyjából 12 vagy 24 fős szobákban leszünk elszállásolva. Alapvető ágyneműt adnak, de higiéniai okokból érdemes hozni egy vékonyabb hálózsákot vagy hálózsák bélést, mert nem biztos, hogy 100%-os a pokrócok tisztítása. A házban étel nem kapható, csak tea és némi szeszes ital. Nincs meleg víz és nincs külön vizesblokk, csak a ház melletti patak vizét lehet használni tisztálkodásra, valamint egyszerű latrina („pottyantós budi”) áll rendelkezésre.

Itt megnézheted a szállás weboldalát: Cabana Gentiana