Túrabot kisokos  – Milyen túrabotot válassz magashegyi túráidhoz

Túrabot kisokos  - Milyen túrabotot válassz magashegyi túráidhoz

A túrabot rendkívül hasznos eszköz a magashegyi túrákon, legyen szó trekkingről az Everest Alaptáborba vagy egy egynapos téli Schneebergről. Nemcsak a terhelést képes levenni a túrázó lábairól, de a haladásban és a nehezebb terepen a stabilitás fokozásában is kiemelkedő szerepet tölt be. 

A túrabot helyes használatával gyorsabban, hatékonyabban tudsz haladni magashegyi terepen. Kisebb lesz a terhelés, így kevésbé fáradsz el, de megelőzhetőek az ízületi sérülések is. Az egyensúly megtartásával növeljük a lépésbiztonságot, a megcsúszásos, egyensúly vesztéses balesetek száma is redukálható. A túrabot a hegyi túrázó alapfelszerelése, amit ha profin használunk, élmény lesz a túrázás.

Az alábbiakban a túrabot legfontosabb ismérveit szeretnénk bemutatni, így a megfelelő termék kiválasztáshoz is igyekszünk segítséget nyújtani.

A túrabot hossza állítható

Alapvető elvárás, hogy a túrabotod állítható hosszal rendelkezzen. Egy magashegyi túrán a terep és a meredekség folyamatosan változik, így a botot is érdemes állítani. Ezen felül minél kisebbre összecsukható, annál kényelmesebben rögzítheted, vagy épp csomagolhatod el zsákodba. Az összehajthatóság autós, repülős utazásnál sem hátrány.
 
A megfelelő hossz beállításról bővebb információ itt.

Milyen zárszerkezete legyen a túrabotnak?

A túrabotoknál több fajta zárszerkezetet is ismerünk és mindegyiket láttunk már különböző körülmények között szerepelni vagy leszerepelni. A túrabot egyik legkritikusabb pontja, hogy milyen rögzítéssel állítható annak hossza.

A túrabot lehetséges zárszerkezetei közül az alábbiakat nem ajánljuk:

  • Csavaros zárszerkezet: Ez hajlamos vagy befagyni, vagy éppen képtelen megszorulni és rögzülni sok esetben ezért nem javasoljuk. A csavaros szerkezet könnyedén széteshet, a menet elhasználódhat. Ilyenkor a bot összecsúcsik, használhatatlanná válik.
  • Patentszemes zárszerkezet: Kicsit jobb mint a csavaros, de szintén az olcsóbb botokon jellemző. Sajnos rendkívül körülményes menet közben állítani, főleg kesztyűs kézzel. Ez a rendszer is kényes a befagyásra, ezért ezt sem javasoljuk magashegyi túráidhoz. (Ez a verzió nem összekeverendő a Z Pole rendszerrel, amelyben szintén találhatunk patentszemet.)
 

A nem megfelelő túrabot balesetveszélyes:

Túra közben ha a túrabot nem megfelelő zárszerkezettel rendelkezik, könnyen lehet, hogy terhelésre fog összecsukódni. Meredek terepen, amikor éppen rátámaszkodsz, jó esetben egy vicces orraeséshez, rossz esetben ficamhoz, esetleg komolyabb balesethez (pl: kicsúszás) is vezethet. Nem érdemes tehát olcsó túrabotokkal próbálkozni.
 

Nézzük, hogy mi az ami bevált:

A túrabotok jelenleg legjobban működő zárszerkezete a kallantyús zár vagy másnéven „flintlock”/”fastlock” (fenti videóban is látható) rendszer. Ez a megoldás megbízható, így magashegyi túrákhoz ilyen túrabot megvásárlását ajánljuk.
 
A zár lényege, hogy egy külső szorító kilinccsel stabilan rögzíti a botot, a beállított hosszra. A kallantyút kesztyűben is tökéletesen lehet kezelni és állítható a zár előfeszítése is, hogy mindig biztosan tartson.
 
Példa egy flintlock rendszerű teleszkópos botra: Leki Khumbu Lite

A túrabot cső anyaga

Alapvetően két fő anyagot különböztetünk meg az alu ötvözeteket és a karbont. Előnyök és hátrányok mindkettőnél vannak.
 

Az alumínium túrabot test: 

Robosztusabb ezért nehezebb is, de nem hajlamos annyira a törésre, maximum inkább meghajlik az extra kereszt terhelésre. Többnapos, hosszabb túrákon, ahol nagy hátizsákkal, vagy nehezebb körülmények között túrázunk, ott egy jobb alumínium túrabot a jó választás. Mivel fém, így hidegre befagyhat. Eseténként érdemes átmozgatni a zárszerkezetet, a befagyott havat eltávolítani.
 

A karbon túrabot test:

A karbon egy rendkívül könnyű és merev túrabotot eredményez. Hidegben nem jellemző, hogy a cső befagyna. Kereszt terhelésekre érzékeny és jellemzően eltörik ilyenkor. Amire figyelni kell hogy a törött karbonszálak sérülés veszélyt jelentenek, ezért nagyon kell vigyázni ilyen esetben. Az alumínium túrabot árának akár többszöröse is lehet.
 
Példa karbon botra: Ferrino Stick Nuptse
 

A markolat anyaga, csuklóheveder:

A markolat jellemzően műanyagból, habszivacsból vagy parafából készül. Mi első sorban a habszivacs, esetleg parafa markolatot javasoljuk. Ezek tenyér izzadására jobban reagálnak. és kényelmes, biztos fogást biztosítanak.
 
Hasznos ha a túrabot hosszított markolattal van ellátva, ugyanis így a meredek terepen vagy traverzálás során csak a kezünket kell lejjebb csúsztatni ahelyett, hogy a bot méretén állítani kelljen. 
 
A túraboton mindenképpen legyen csuklópánt/csuklóheveder. Ez egyrészt segít, hogy ne veszítsd el a botod, másrészt ha megállsz, akkor szabaddá tudod tenni a kezeidet is.

Összecsukási mechanizmusok

A túrabotok több féle összecsukási vagy széthajtási megoldással léteteznek. A magasegyi túrákhoz a három részes botokat érdemes használni. (A kétrészes botok elsősorban túrasínél használatosak, ahol nem, vagy ritkán kell elcsomagolni a botot és nagyobb, több terhelést is kap.)

Alapvetően két fajta rendszer létezik a teleszkópos összezárható és a Z-Pole line széthajtható megoldások. A széthajtható (Z-Pole) botok, a sátorrúdhoz hasonlóan működnek, jelentősen kisebb csomag mérettel rendelkeznek a teleszkopós változatoknál. Összehajtott állapotban tépőzáras hevederrel rögzítető a bot három része.

Ezt a rendszert elsőként a Black Diamond fejleszette ki. Szintén megbízható, így magashegyi túrákhoz is ajánljuk. (Olcsóbb utánzatoknál is előfordul, amelyek azért könnyebben meghibásodnak, mint a kallanytyús verziók.)

Példa egy megbízható, összehajtható túrabotra: Forclaz MT900
 
Túrabot kisokos  - Milyen túrabotot válassz magashegyi túráidhoz

Hótányérok fajtái

Minden túrabot alapfelszerelése a lecsavarható hótányér. Bizonyos típusok menetesek, de vannak felpattintható verziók is. Mivel az első könnyebben pórolható és legtöbbször nem márka specifikus, ezért ezt ajánljuk.  A hótányérok alapvetően két méretben léteznek. A kisebb körméretűeket használjuk nyári időszakban sziklás környezetben, vagy fagyott gleccsereken. A nagyobb hótányérok elsősorban téli időszakban használatosak, amikor frissebb mély hóban kell gázolni. Hótányér nélkül a bot havas vagy laza felszínen használhatatlanná válik, ugyanis semmi sem akadályozza meg, hogy elsüllyedjen. Hosszabb túráknál esetleg érdemes tartalék hótányérrel is készülni.

Túrabot kisokos  - Milyen túrabotot válassz magashegyi túráidhoz

A túrabot hosszának beállítása – mikor, hogyan állítsd

Alapbeállítás, sík terepen: A bot markolatot fogva az alkar és a váll 90° szöget zár be.

Meredek terepen felfelé: A túrabot markolata lejebb fogható, vagy a bot rövidebbre állítható. 

Meredek terepen lefelé: A túrabot hosszabbra állítható, így előre tudsz nyúlni és stabilan lépdelhetsz lefelé.

Traverzálás során elfordulhat, hogy a lejtő oldali bot hosszabb, a hegy oldali bot rövidebbre állítva lesz megfelelő. A hosszított markolat itt is segítségedre lesz.

Útmutatók, tippek, videók, cikkek – magashegyi túrázáshoz, hegymászáshoz, felszerelés választáshoz

Iratkozz fel, ha érdekelnek az ehhez hasonló témák. Nem spamelünk, ha akarsz egy kattintással bármikor leiratkozol.