• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Utazás és túra a házhoz

Reggel, a 8 órai találkozó után indulunk az Alacsony-Tátrába, ahol már várnak a havas vonulatok. A Trangoska parkolóban túravezetőnk kiosztja a szükséges felszereléseket és elindulunk kényelmes tempóban felfelé. Az eleinte fák között emelkedő ösvény hamarosan havas oldalak között kanyarog. Nemsokára belecsöppenünk az Alacsony-Tátra téli világába, ami kitett időjárásáról híres ebben az évszakban. Egy idő után átváltunk hótalpakra vagy hágóvasainkra – attól függően, hogy milyen útviszonyokat tartogat a hegy. Egy utolsó nagy kapaszkodó után máris a Stefanika menedékházhoz érünk, ahol az éjszakát is töltjük. Elfoglaljuk szobáinkat, kicsit szusszanunk, majd megismerkedünk az alapvető téli eszközök és lavina mentő felszerelések használatával. A ház körül tökéletes terep áll rendelkezésre, hogy kipróbáljuk a csoportos lavinaáldozat kutatást és mentést, illetve megtapasztaljuk milyen is valójában a hó alatt raboskodni vészhelyzetben. A tréning után éhesen gyűlünk össze újra az étkezőben, ahol a kandalló vidáman lángoló meleg tüze mellett megvacsorázunk, majd aludni térünk, hiszen vasárnap remek túra vár ránk.

Második nap

Gyömbér és Chopok csúcstúra és utazás haza

Korai reggelit követően már indulunk is. Nagyjából egy óra gyaloglás után már fent állunk az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsán, a 2043 m magas Gyömbéren. Innen tiszta időben tökéletes kilátás nyílik a Magas-Tátra havas vonulataira és a Liptói-havasokra. Gyors fotó kattogtatás és csokievés után haladunk tovább végig a gerincen, ahol megtapasztalhatjuk a hegység téli viszonyait. Utunk le-föl halad a széles gerinc mentén, ahol megcsodálhatunk különös hó- és jégképződményeket. Folytatva a jeges barangolást beérkezünk a Chopok-sípálya vonalára, ami már azt jelenti, hogy hamarosan megérkezünk a menedéket jelentő hüttébe. Mielőtt átmelegednénk még gyorsan felkapaszkodunk a ház mögötti kőhalomra, amit jég és hó fed, ez lesz maga a Chopok 2024 m-es csúcsa. A csúcsduplázást a Chopok menedékházban ünnepeljük meg egy kiadós ebéddel, jóféle Kofolával és gőzgombóccal, ami egy helyi specialitás. Amennyiben valaki elfáradt és nem szeretne legyalogolni, úgy van lehetőség (saját költségen) felülni a felvonóra és lelibegni a parkolóba. A gyalogút lefele a Chopok-sípálya mellett halad szorosan egészen a Chopok-síközpontig, ahonnan még egy 30 perces gyaloglás vár ránk, amíg visszaereszkedünk az autókhoz. Itt a túravezető összeszedi a kiosztott felszereléseket és elindulunk vissza Budapestre.

 • Túravezetés
 • Túravezető minden költsége
 • Technikai felszerelés

A túra indításához szükséges minimum létszám: 6 fő

A feltüntetett részvételi díj 440 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Szállás: 28 EUR-tól
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 2520 HUF-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, túrabakancs
 • Két pár túrazokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg
 • 30–35 l-es túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral

Technikai eszközök, melyeket igény szerint biztosítunk számodra

 • Egy pár kötözős túra hágóvas
 • Egy pár hótalp
 • Teljes lavinamentő szett (jeladó, lapát, szonda)

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Szlovákiában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Szlovákiában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és
mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A reggelit a szállás díja tartalmazza A szálláson a vacsorát és a vasárnapi menedékházban a büfé ebédet lehetőség van fogyasztani A csapokból iható víz tölthető.

Időjárás és lavinahelyzet

Az Alacsony-Tátrában a tél rendkívül csípős, ezért kiemelten fontos az évszaknak megfelelő réteges, szélálló öltözet. Friss havazásokkal és szélfúvásokkal megnőhet a lavinaveszély kockázata. Amennyiben az időjárás előrejelzések és/vagy a lavinahelyzet kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a szlovák, de az angol és német nyelveket többnyire gond nélkül használhatjuk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak.

Utiokmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak
Szlovákiába.

Valuta

Szlovákiában az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt,
bankkártyát nem tudunk használni a menedékházakban. 

Túránk egyetlen éjszakáját a Stefanika menedékházban töltjük, ahol nagyjából 10 fős szobákban leszünk elszállásolva. Alapvető ágyneműt adnak, de higiéniai okokból érdemes hozni egy hálózsák bélést, mert nem biztos, hogy 100%-os a pokrócok tisztítása. A házban meleg étel kapható és az ital kínálat is bőséges. A tisztálkodásról aprópénzzel működő zuhanyzó gondoskodik, a mosdók a ház szintjének megfelelőek.

Itt megnézheted a szállás weboldalát: https://www.chatamrs.sk/