• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Kiutazás és túra az első táborig

Korán reggel egy előre egyeztetett budapesti helyszínen találkozunk, majd jól megpakolt autóinkkal a Keleti-Alpok felé vesszük az irányt. Megérkezünk Seeweissen faluba, ahol felvesszük felszereléseinket és bevetjük magunkat a Hochschwabra vezető völgybe. Lassan haladunk az alaptáborként szolgáló Voisthaler Hüttéhez. Sötétedés előtt nem sokkal megpillantjuk táborhelyünket a nagy havas sziklafalak között elnyúló völgyben. A ház melletti havas placcon elkezdjük gyorsan a sátor helyek kiásását és a széltől óvó hófalak felépítését, majd a sátrak felállítását. Miután mindent biztosan rögzítettünk, havat gyűjtünk, hogy megkezdjük az esti kalóriadús ételek elkészítését. Vacsora után hamar nyugovóra térünk, hiszen a másnap rengeteg új gyakorlati ismeret vár ránk. Szállás: sátor

Második nap

Kimerítő gyakorlati nap

Korai kelés és reggelizés után jöhetnek is az új kihívások. Ezen a napon megtanulod az alapvető partiba kötési technikákat, amit gleccseren és kitett területen is alkalmazunk. A gleccsermentés is kiemelt szerepet foglal el délelőttünkben, ahol több technikát is be tudsz gyakorolni a szimulációs feladatokban. Ezután előkerülnek a vízálló öltözetek, mert elsajátítjuk a csákánnyal kicsúszás megfékezését, a tábor melletti meredek lejtőn, ami teljesen biztonságos még akkor is, ha az első szárnypróbálgatások kevéssé sikeresek. Pihenés gyanánt megkezdjük a lavina ismereteket, ahol több elemző profilt is fogunk ásni és leteszteljük, szemléltetjük az esetleges lavina helyzetet. A nap záró fejezete, mikor megtanulunk hóbarlangot ásni. Az éjszakát akár kint is lehet tölteni egy ilyen menedékben, ahol meglepő tapasztalatokra tehetünk szert. Szállás: sátor

Harmadik nap

Oktató nap és Hochschwab csúcstúra

Ezen a napon már messzebb túrázunk a tábortól, ezért első dolgunk zsákjaink megfelelő összepakolása. Célunk a Hochschwab 2227 méteres csúcsa, ahova téli viszonyok között kihívásokkal teli út vezet. A meredek hegyoldalt elérve a tanultak szerint lavina profil elemzést végzünk, hogy megállapítsuk a lejtő biztonságosságát és kiválasszuk a megfelelő útvonalat. Kiérve a gerincre tiszta időben lenyűgöző kilátás fogad. Eleinte hótalpainkkal, majd a meredekebb szakaszokon hágóvasainkkal karcolhatjuk a hegy firnes gerincét. Hamarosan elérjük a Seethalerhüttét, ami közvetlenül a csúcs alatt helyezkedik el. Itt széltől csendes helyen el tudjuk fogyasztani ebédünket és némileg feltöltődhetünk a délután kihívásai előtt. A hütte mellett máris előkerülnek a lavina mentő felszerelések, ahol újra átvesszük a mentési szituációban alkalmazandó technikákat. A rövid ismétlést követően elindulunk a csúcsra, ami mindössze 15-20 percre található. A szeles csúcson ott vár minket a teljesen jégkristályba burkolódzó kereszt. A gratulációkat és csúcsfotót követően elindulunk gyorsan lefelé mielőtt a sötétedés túl korán utolérne minket. Az esti vacsora közben átbeszéljük a nap izgalmait és tanulságait, majd aludni térünk. Szállás: sátor

Negyedik nap

Táborbontás és hazautazás

Reggelit követően elbontjuk a menedéket jelentő tábort és eltakarítunk mindent, hogy ne hagyjunk magunk mögött semmilyen nyomot. Nehéz zsákunk alatt görnyedve megkezdjük utunkat a civilizáció felé. A sziklafalak búcsúja után fenyvesekben barangolunk, egészen a parkolóig. Miután felszereléseinket bepakoltuk a kocsikba, lehetőségünk nyílik egy jót enni a helyi fogadó éttermében, miközben koccintva nyugtázzuk az elmúlt négy nap eseményeit, élményeit. Végül elindulunk haza Budapestre, ahova várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

 • Túravezetés
 • Túravezető minden költsége
 • Technikai felszerelés

A túra indításához szükséges minimum létszám: 4 fő

A feltüntetett részvételi díj  400 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Szállás (amennyiben valaki winterraum szállást is igénybe vesz, ott fizeteni szükséges a becsület kasszába)
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 5040 HUF-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, téli hegy mászóbakancs
 • Két pár merinó gyapjúzokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg
 • 40–55 l-es túrazsák (lehetőleg legyen rajta csákánytartó fül)
 • Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral
 • Fejlámpa, pótakkumulátor vagy elem
 • Hálózsák -5°C komfort fokozattal minimum
 • Derékalj, túramatrac
 • Gázfőző, gázpalack, edény, evőeszköz
 • Zacskós ételek (liofilizált ételek a legjobbak), energia szeletek, hideg élelem

Technikai eszközök, melyeket igény szerint biztosítunk számodra

 • Egy pár hótalp
 • Egy pár kötözős túra hágóvas
 • Teljes lavinamentő szett (jeladó, lapát, szonda)
 • Beülő
 • Túracsákány

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással vagy Alpenverein tagsági kártyával. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Ausztriában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

A házban nem lesz lehetőség töltésre és nincs világítás. Mindenkinek szükséges gondoskodnia saját powerbankról.

Étkezés és ivóvíz

A túra során magunknak készítünk ételeket hóolvasztással. Az ehhez szükséges eszközökről (gázfőző, gázpalack, edény,
evőeszköz) magunknak szükséges gondoskodni. Ivóvizet is hóolvasztással nyerünk, érdemes hozni víztisztító cseppeket és tablettákat.

Időjárás és lavinahelyzet

Mivel ez egy téli hegymászó túra így az objektív tényezők szerepe is jelentős lehet, kérlek ezt vedd figyelembe. A hegy a friss havazások, olvadások és szélfúvások következtében fokozott figyelmet igényel lavina-kérdésben. Amennyiben az időjárás előrejelzések és/vagy a lavinahelyzet kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön

Kommunikáció

Hivatalos nyelv az osztrák, de az angol nyelvet is többnyire gond nélkül használhatjuk. A magyar mobiltelefon
szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak. Télen ezen a hegyi autós útszakaszon hólánc és/vagy 4x4 meghajtás szükséges.

Utiokmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak
Ausztriába.

Valuta

Ausztriában az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt, bankkártyát nem tudunk használni a hegyen. 

Az éjszakákat kétszemélyes, négyévszakos túrasátrakban töltjük. Páronként egy sátrat szükséges hozni, amiről mindenkinek gondoskodni kell. Az éjszakák rendkívül hidegek, ezért a megfelelő téli táborozási eszközök megléte elengedhetetlenül fontos. Vészhelyzet vagy probléma esetén, ha valaki nem bírná a sátorban éjszakázást, lehetőség van betérni a Voisthaler Hütte téli menedékszobájába (a szabad helyek függvényében).

Amennyiben a sátorkiválasztásához segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk!