• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Kiutazás

Kora reggel találkozunk Budapesten és megkezdjük 10-11 órás utunkat az Aosta-völgy felé. Az esti órákban érkezünk az 1500 méteren fekvő Valsavarenche településre ahol az éjszakát töltjük. Itt lehetőség van kempingre vagy panziós szállásra is.

Második nap

Túra a menedékházig

A reggelit követően kényelmes tempóban, de még délelőtt elindulunk felfelé. A településről az 1900 méteren fekvő Pont-i parkolóig autózhatunk, innen már gyaloglás következik. Az alpesi ösvényen élmény a túrázás, a házig kb. 900 méter szintkülönbség vár. Nem érdemes rohanni, az akklimatizáció miatt javasolt a könnyed tempó. A menedékházban alaposan feltöltjük a hasunkat, hogy másnapra legyen elég energiánk és korán aludni térünk. Másnap hajnalban ugyanis indul a csúcsmenet.

Harmadik nap

Gran Paradiso (4061m) csúcsmászás

A mendékházból kora hajnalban indulunk, még fejlámpáink fényénél. A háztól a gleccserbeszállásig törmelékes terepen emelkedik az ösvény. A gleccseren már kötélpartiban, hágóvasban gyaloglunk a csúcstömbig, közel 1300 méter szintkülönbséget legyűrve.

Kitartó gyaloglás után a Gran Paradiso ikonikus és sokszor fotózott gerincéhez érkezel, ahol rövid pihenő után, néhány méter könnyű mászás következik. A csúcson Madonna mellé állva élvezheted a magával ragadó panorámát. A kitett ösvény lefelé is tartogat izgalmakat, egy keskeny sziklapárkányon araszolva érkezel vissza a hófelszínre.

A háztól a csúcsig kb. 5-6 óra túrázásra, mászásra kell számítani, mely a terepviszonyoktól függően változhat.

A csúcsot elérve rövid pihenő és fotózkodás után a csapat elindul lefelé, több megállóval a faluig ereszkedünk.

Negyedik nap

Hazautazás

Reggel összecsomagolunk és elindulunk Budapest felé. Érkezés az esti órákban.

 • IFMGA hegyivezető díja és költségei
 • hegymászó felszerelés (hágóvas, beülő)

A túra indításához szükséges minimum létszám: 4 fő

A feltüntetett részvételi díj 440 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Szállás: 165 EUR-tól
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 5040 HUF-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

A maximum csoport létszám

A Gran Paradison kis csoportos vezetést alkalmazunk. Ebbő kifolyólag 1 túravezetővel maximum 4 főt tudunk biztonsággal a csúcsra kísérni. Efölött a létszám fölött további túravezetőt alkalmazunk. A MountainGo minden esetben a csoport biztonságát helyezi az első helyre, ennek érdekében megtesszük a szükséges lépéseket és maximalizáljuk a résztvevők számát a meghatározott létszámra.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, C-s hegymászóbakancs
 • Két pár merinó gyapjú zokni/túrazokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Két pár kesztyű (ebből legyen 1 vízálló és meleg)
 • Sapka, cső sál
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg, naptej
 • 30–35 l-es túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Egy pár teleszkópos túrabot 

Technikai eszközök, melyeket igény szerint biztosítunk számodra:

 • Egy pár kötözős túrahágóvas (ha a helyzet megkívánja)
 • Túracsákány (ha a helyzet megkívánja)
 • Beülő (ha a helyzet megkívánja)
 • Sisak

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással vagy Alpenverein tagsági kártyával. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Ausztriában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Olaszországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és
mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A szálláson lehetőség van félpanziós ellátás, illetve külön vacsora és/vagy reggeli igénylésére. Az árakról tájékozódj a szállás fül alatt található linken.

Időjárás és lavinahelyzet

Mivel ez egy magashegyi túra így az objektív tényezők szerepe is jelentős lehet, kérlek ezt vedd figyelembe.  Amennyiben az időjárás kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv az olasz, de az angol/német nyelvet többnyire gond nélkül használhatjuk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak.

Beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Olaszországba.

Valuta

Olaszországban az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt, bankkártyát nem tudunk használni a menedékházakban. 

A csúcstámadás előtti éjszakát a 2700 méter magasan fekvő Rifugio Vittorio Emanuele II házban töltjük, kényelmes több ágyas szobákban.  A szállás éttermében meleg étel kapható és az ital kínálat is bőséges. A pontos szállás árak elérhetőek a ház weboldalán. 

A túra előtt és után a völgyben alszunk, panzióban vagy kempingben.