• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Kiutazás Kalsba - túra a menedékházhoz

Kora reggel találkozunk Budapesten és megkezdjük 6-7 órás utunkat Kals am Grossglockner felé. A parkolóban a túravezető kiosztja a felszerelést, majd a Stüdlhüttéig (2802m) kényelmes tempóban kb. 3 órát túrázunk. Nem érdemes sietni, hiszen ezzel is segítjük az akklimatizációt. Szállásunkon elfogyasztjuk a kiadós vacsorát, összepakolunk, majd korán nyugovóra térünk, hiszen másnap hosszú nap vár ránk, indul a csúcsmászás.

Második nap

Grossglockner 3798 m csúcsmászás

A Stüdlhüttéből kora hajnalban indulunk, még fejlámpáink fényénél. Az első állomás a majd 3500 méteren fekvő Erzherzog Johann Hütte ahol a 700 méter szint legyűrése után jól esik megpihenni. A ház felett ismét emelkedik az ösvény, a csúcstömb alá érve egyre meredekebben. A sziklás gerincet elérve még egy szép szakasz következik, ahol kezünket is használva mászunk a csúcs irányába. A mászás maga nem nehéz, de fontos a lépésbiztonság. A gerinc igen kitett, mindkét irányban meredeken esik. A túra egyik legizgalmasabb pontja a Glocknerscharte, amikor is egy igen keskeny gerincszakaszon kell átkelni a Grossglockner előcsúcsa és a főcsúcs között.

A háztól a csúcsig kb. 5 óra túrázásra, mászásra kell számítani, mely a terepviszonyoktól függően változhat.

A csúcsot elérve rövid pihenő és fotózkodás után a csapat elindul lefelé, több megállóval a Stüdlhüttéig ereszkedünk.

Harmadik nap

Harmadik nap

Reggeli után összecsomagolunk, leereszkedünk a parkolóhoz és elindulunk haza Budapestre. Érkezés a kora du-i órákban.

 • IFMGA hegyivezető díja és költségei
 • hegymászó felszerelés (hágóvas, beülő, sisak, csákány)

A túra indításához szükséges minimum létszám: 3 fő

A feltüntetett részvételi díj 440 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Szállás: 54 EUR-tól
 • Félpanzió: 86 EUR-tól
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 3780 HUF-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

A maximum csoport létszám

A Grossglockneren kis csoportos vezetést alkalmazunk. Ebbő kifolyólag 1 túravezetővel maximum 3 főt tudunk biztonsággal a csúcsra kísérni. Efölött a létszám fölött további túravezetőt alkalmazunk. A MountainGo minden esetben a csoport biztonságát helyezi az első helyre, ennek érdekében megtesszük a szükséges lépéseket és maximalizáljuk a résztvevők számát a meghatározott létszámra.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, C-s hegymászóbakancs
 • Két pár merinó gyapjú zokni/túrazokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Két pár kesztyű (ebből legyen 1 vízálló és meleg)
 • Sapka, cső sál
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg, naptej
 • 30–35 l-es túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Egy pár teleszkópos túrabot 

Technikai eszközök, melyeket igény szerint biztosítunk számodra:

 • Egy pár kötözős túrahágóvas (ha a helyzet megkívánja)
 • Túracsákány (ha a helyzet megkívánja)
 • Beülő (ha a helyzet megkívánja)
 • Sisak

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással vagy Alpenverein tagsági kártyával. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Ausztriában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Ausztriában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és
mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A szálláson lehetőség van félpanziós ellátás, illetve külön vacsora és/vagy reggeli igénylésére. Az árakról tájékozódj a szállás fül alatt található linken.

Időjárás és lavinahelyzet

Mivel ez egy magashegyi túra így az objektív tényezők szerepe is jelentős lehet, kérlek ezt vedd figyelembe.  Amennyiben az időjárás kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a német, de az angol nyelvet többnyire gond nélkül használhatjuk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak.

Beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Ausztriába.

Valuta

Ausztriában az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt, bankkártyát nem tudunk használni a menedékházakban. 

Az éjszakákat a 2802 méter magasan fekvő Stüdlhüttében töltjük, kényelmes több ágyas szobákban.  A szállás éttermében meleg étel kapható és az ital kínálat is bőséges. A pontos szállás árak elérhetőek a ház weboldalán.