• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Érkezés Kathmanduba

Az első nap érkezel Kathmandu Tribuvan nemzetközi reptérre. A reptéren néhány kötelező adminisztrációs kör után megkapod a vízumot. Felkapod a zsákod és egy transzferrel a város felé veszed az irányt. A szállás Kathmandu belvárosában lesz, egy egyszerű hotelben. A hotelben kipihenjük az utazás fáradalmait és elkezdjük felvenni a város lüktetését.

Járattól függően elképezelhető, hogy az érkezés (1. nap) előtti napon kell elindulnod. Repülőjegy foglalás előtt ezért mindenképpen egyeztess az irodával.

Második nap

Kathmandu

Mielőtt közelebb kerülsz a Himalája ösvényeihez felfedezheted a várost. A Monkey templet semmiképp ne hagyd ki. Délután a szálláshoz közeli túraboltokban még beszerzed a hiányzó dolgokat. Miután minden szükséges felszerelést beszereztél, a hotelban összepakolod a zsákodat aminek bele kell férnie a belföldi repülőjárat szűkös súlyhatárába. Este korán lefekszel mert másnap indul a túra a hegyekbe.

Harmadik nap

Lukla (2840m) - Phakding (2610m)

A reggelit követően Luklába repül a csapat. A repülés már önmagában emlékezetes lesz, de a java csak ezután következik. (Fontos tudni, hogy a Luklai repteret rossz időjárás esetén gyakran lezárják. Ilyenkor a csapat nem biztos, hogy a terv szerint jut el Luklába. További részletek a Felszerelés és információk fül alatt. A reptéren már ott sorakoznak a teherhordók és a helyi túravezetődet is megismerheted. A csomagodat itt átadod a teherhordóknak és elindulsz Phakding falucska irányába. A túra nem nehéz, de mindenképpen lassú tempóban haladunk az akklimatizáció miatt.

Negyedik nap

Phakding (2610m) - Namche Bazaar (3440m)

Reggeli után folytatódik a túra, továbbra is kényelmes tempóban. Útközben van időd fotózni és gyönyörködni, a néhány órás útvonalra gyakorlatilag az egész nap rendelkezésre áll. Namche Bazaar a sherpa főváros, ahonnan pazar a kilátás a Mount Everest, a Lhotse és az Ama Dablam csúcsaira.

Ötödik nap

Namche Bazaar (3440m) - Khumjung (3780m)

Akklimatizációs túra Khumjung (3780m) falucskába. A magasságból adódó tüneteket itt már sokan megérzik, de a kilátás feledteti a kis kellemetlenséget. Itt megtekintheted a híres Yeti skalpot és az Ama Dablamot (6812m) is.

Hatodik nap

Khumjung (3780m) - Dole (4200m)

Akklimatizációs túra Khumjung (3780m) falucskába. A magasságból adódó tüneteket itt már sokan megérzik, de a kilátás feledteti a kis kellemetlenséget. Itt megtekintheted a híres Yeti skalpot és az Ama Dablamot (6812m) is.

Hetedik nap

Dole (4200m) - Machhermo (4470m)

A reggeli készülődés már rutinszerű, himalájai körülmények között is. Ezen a napon 4470 méterig emelkedünk a Ngozumpa (a Himalája leghosszabb gleccsere) morénája alatt elterülő kis falucskába. Továbbra is könnyű gyaloglással, lassú tempóban fogyasztjuk a kilométereket.

Nyolcadik nap

Machhermo (4470m) - akklimatizáció

Machhermo (4470m) környékén pihenünk és alacsony intenzitású túrázással tovább dolgozunk a megfelelő akklimatizáción. Nem érdemes kihajtani magunkat, most a jelszó a türelem.

Kilencedik nap

Machhermo (4470m) - Gokyo (4790m) - Gokyo tavak

Könnyű trekking egy rövid kitérővel a Gokyo tavakhoz. A tavak a világ legmagasabb édesvizű tórendszerét alkotják, a hinduk és a buddhisták is szentnek tartják.

A nap végcélja Gokyo, amely egy kis himalájai falu, a Gokyo Ri (5360m) lábánál, a harmadik Gokyo-tó partján. A falu egyébként 4750 méteres tengerszint feletti magasságával, Nepál és a világ egyik legmagasabban fekvő települése. Szinte minden épület a túrázók vendégháza.

Tizedik nap

Gokyo Ri (5360m) - kilátás a 8000-es csúcsokra

3-4 órás folyamatos emelkedés vár ma rád. A Gokyo-csúcs és az onnan nyíló kilátás biztosan megkoronázza ezt a napot, de nem kizárt, hogy erre a a látványra még sok-sok évig fogsz tisztán emlékezni. Az 5360 méteres csúcsról négy 8000 méteres csúcs látható: Mount Everest, Lhotse, Makalu és Cho Oyu. A 6 és 7 ezres csúcsokat szinte pedig lehetetlen is felsorolni.

Tizenegyedik nap

Gokyo (4790m) - Dragnag (4700m)

Számtalan ütős fotóval a telefondon hagyod magad mögött Gokyo-t, hogy elindulj az 5300 méteren fekvő Cho La hágó irányába. Az első állomás Dragnag falucskája lesz.

Tizenkettedik nap

Dragnag (4700m) - Cho La (5330m) - Dzonglha (4830m)

A Cho La hágó (5330m) köti össze az Everest alaptáborának fő útvonalát a Gokyo régióval. Az átkelés különlegessége, hogy egy gleccseren vezet át az útvonal, így bizonyos esetekben hágóvasra is szüksége lehet. Az a Cho La hágót elhagyva Dzonghla felé veszed az irányt, ahol az éjszakát töltöd.

Tizenharmadik nap

Dzonglha (4830m) - Lobuche High Camp (5800m)

Ezen a napon Dzonglát elhagyva egy lélegzet elállító panoráma ösvényen gyalogolsz tovább és kisvártatva rátérsz a Lobuche High Camp felé vezető
ösvényre. A táborba érkezve, vacsora előtt még gyakorljuk a fix kötélen való haladást. Vacsora után összepakolod a felszerelésed. A Lobuche alatt telepített sátrakban korán nyugovóra térünk mert másnap kemény nap vár a csapatra.

Tizennegyedik nap

Csúcstámadás - Lobuche East Peak (6119m)

Csúcsmászás a Lobuche Peak 6119 m csúcsára. A kora hajnali ébresztő után, még sötétben, fejlámpával vágunk neki. A túra bizonyos szakaszain fix kötélen és vezetett kötélen haladunk, nepáli és magyar túravezető segítségével.

A hegy igen népszerű a himalájai 8000-esekre készülők körében, gyakorta használják akklimatizációs lépésként, így ha szerencséd van néhány híres hegymászóval is osztozhatsz a csúcscsokidon.

A csúcsról a Mount Everest és a Khumbu látványa minden nehéz percért kárpótól. Az éjszakát a Lobuche táborban, sátorban töltöd.

(A Lobuche East peak trekking csúcs, így komoly technikai nehézségekre nem kell számítanod. Ami viszont fontos az a jó fizikum, a kitartás és az előzetes magashegyi tapasztalat.)

Tizenötödik nap

High Camp (5200m) - Pangboche (3930m)

A Lobuche tábortól és a helyi hegyivezetőnek és csapatának búcsút intve kényelmesen visszaereszkedünk Pangboche faluba. Az oxigéndúsabb levegőt hamar érezni fogjuk ebben a magasságban. Sokkal jobb lesz az étvágy és a őihenésre se lesz panasz. A szállásról mind untalan csodálhatjuk az Ama Dablam ikonikus csúcsát.

Tizenhatodik nap

Pangboche (3930m) - Namche Bazaar (3440m)

Pangbochet elhagyva immáron a klasszikus Everest Base Camp túra útvonalon ereszkedünk vissza egészen a nyüzsgő Namchebazaar-ig. Újra oxigéndúsabb levegőt szívva a csapat kényelmesen látogathatja az akár európai szintű kávézókat, és boltokat is. Itt újra találkozunk az Everest Base Camp trekking túra csapattal akik szintén remek kalandon vannak túl. Namche Bazaar remek hely, hogy beszerezzük a szuveníreket, mielőtt elhagyjuk a Khumbu völgyet.

Tizenhetedik nap

Namche Bazaar (3440m) - Lukla (2860m)

Folytatódik az ereszkedés, Namche Bazarból egészen Lukláig. A hosszú gyaloglások fel sem tűnnek már az elmúlt 2 hét élményeinek hatása alatt. Elbúcsúzunk a függőhidaktól és a hegyifalvaktól. Az éjszakát a luklai reptér melletti fogadóban töltjük és méltó búcsút veszünk a hűséges kísérő csapatunktól is.

Tizennyolcadik nap

Lukla-Kathmandu

Luklából helyi repülő járattal visszautazunk Kathmanduba. Amennyiben a repülőjáratok nem Kathmanduba közlekednek, úgy Ramachep repterén szállunk le, ahonnan egy hosszú buszozással érünk vissza Kathmanduba a hotelbe, ahol újra birtokbavehetjük a teljesértékű kényelmet.

Tizenkilencedik nap

Kathmandu

Tartaléknap. Amennyiben nem kellett elhasználni a hegyi napokon, úgy Kathmanduban városnézéssel és pihenéssel töltjük.

Huszadik nap

Hazautazás

Búcsút intesz Nepálnak és a Himalájának. Hazautazás Budapestre. Járattól függően a hazaindulás napján vagy másnap érkezel meg Budapestre.

 • Túravezetés (helyi és magyar túravezető)
 • Túravezetők minden költsége
 • Szervezés
 • Technikai felszerelés (hágóvas, csákány, beülő, sisak)

A túra indításához szükséges minimum létszám: 7 fő
A feltüntetett részvételi díj 450 Ft-os USD árfolyamig érvényes.

 • Trekking és expedíciós csomag: 2220 USD
  • Lobuche Peak csúcsengedély
  • Lobuche Peak helyi hegyivezető
  • Szállás a hegyi napokon teaházakban
  • Napi 3 étkezés a hegyi napokon
  • Lobuche Peak alaptábori szállások sátrakban teljes ellátással
  • Teherhordók díja és költségei
  • Kathmandu-Lukla belföldi repülőjárat
 • 4 éj szállás Kathmanduban: 100 USD-tól
 • Ereszkedő eszköz, mászógép bérlése
 • Reptéri transzferek
 • Nemzetközi repülőjegy (Budapest - Kathmandu - Budapest): 370.000 HUF-tól
 • Étkezések Kathmanduban töltött napokon
 • A trekking közben a teljes ellátáson felüli rágcsák és üdítők
 • Trekking közben zuhanyzás díja
 • Kötelező, magashegyi környeztben (6000 m+) is érvényes sportbaleset és utas biztosítás: 60.000 HUF-tól
 • Ajánlott oltások: Tájékozódj az oltóközpont oldalán 
 • Nepáli vízum: 50 USD
 • Borravalók a helyi vezetőnek és teherhordároknak: 150 USD

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, meleg, téli hegymászó bakancs (D típusú), őszi szezonban duplex bakancs (ez helyben is bérelhető)
 • Trekking bakancs (A többi túrnapra B típusú kényelmes, trekking bakancs elegendő.)
 • 3-4 pár merinó gyapjú zokni
 • Merinó aláöltözet (alsó és felső)
 • Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág
 • Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)
 • Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)
 • Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)
 • Sapka, sál, símaszk
 • Napszemüveg és/vagy síszemüveg
 • 30 literes túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Duffel zsák (ebben kerülnek azok a holmik, amikre napközben nincsen szükséged. A teherhordók szállítják, így javasoljuk a vastag és strapabíró anyagból készült duffel zsákot.)
 • Meleg, 4 évszakos hálózsák
 • Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral

Technikai felszerelés a Lobuche mászáshoz:

Amit mi biztosítunk: hágóvas, csákány, beülő, sisak

Amit neked kell hoznod/bérelned: ereszkedő nyolcas, jumár, 2 db csavaros karabíner, körheveder / Y kantár. Ezekről a felszerelésekről és használatukról bővebb tájékoztatást adunk a jelentkezés után.

A Lobuche-re jelentkezőknél elvárt a magashegyi és a gleccserjáró tapasztalat. Amennyiben a jelentkező tapasztalata nem megfelelő, úgy felkészítő programmal és túrákkal is tudunk segíteni.

Segítség a hálózsák és a bakancs választáshoz:

Borravaló

A túra során minket segítő teherhordóknak az utolsó hegyi napon borravalóval kedveskedünk. Lehetőségeidhez mérten erre 100-150 USD-vel készülj. A szétosztásában a magyar és a helyi túravezető is segít.

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés, megfázás elleni gyógyszerek, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza!

Elektromos áram

A Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A kathmandui szállások ára csak a reggelit tartalmazza. A hegyi napok során napi háromszori étkezés és az ivóvíz biztosított. Csokit, energiaszelet tartalékban hozhatsz magaddal.

Időjárás

A Himalája rendkívül hideg és szeles lehet, főként a csúcsnap éjjele. A csípős hidegben kiemelten fontos a megfelelő réteges, szélálló öltözet. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Az angol nyelvet többnyire gond nélkül használhatjuk.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára repülővel utazunk ki, a repülőjegy foglalásban segítünk. A nemzetközi repülőjegy árát a részvételi díj nem tartalmazza. Járattól függően elképezelhető, hogy az érkezés (1. nap) előtti napon kell elindulnod. Repülőjegy foglalás előtt mindenképpen egyeztess az irodával.

A helyszíni repülőjegy Kathmandu-Lukla repülőjegyet a trekking csomag tartalmazza. A helyszíni repülőjáratok menetrendjében (hegyi időjárás miatt) szinte mindennaposak a csúszások, késések. Előfordulhat, hogy a repteret lezárják. Időjárástól függően, ilyen esetekben a helikopteres utazás még egy lehetséges opció. Ennek feltételeiről és áráról a jelentkezés után bővebb tájékoztatást adunk. Csúszás esetére egy tartaléknapot is tartalmaz a túra programja.

A belföldi repülőgépre szűk súlylimit van érvényben, így a poggyász maximális tömege 10 kg. Amennyiben  mégis fölé kúszna a limitnek, úgy helyben túlsúly díjat szükséges fizetni! Érdemes minden grammot előre megtervezni a készülődésnél.

Beutazás Nepálba

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak be Nepálba. A reptéren vízum fizetendő mely 30 napra 50 USD.

Valuta

Készpénz kivitele a javasolt (USD), bankkártyát nem tudunk igazán tudunk használni. A pénzváltásban a helyszínen segít a túravezető.

A túra előtt és utána az éjszakákat egyszerű kathmandui hotelekben töltjük (2 ágyas, fürdőszobás).

A hegyen a szállás teaházakban illetve sátorban lesz.

A teaházakról:

 • csak a közösségi helységet ("étterem") szokták valamennyire fűteni
 • a házakban "kis büfé" is üzemel, ahol főleg édességet, sört, kólát lehet vásárolni
 • 2 ágyas szobákra, puritán, egyszerű körülményekre számíts
 • a fürdés néhány helyen megoldható, de kb. 5-10 dollárt kérnek néhány perc zuhanyért
 • a wc guggolós, saját wc papírral érdemes készülni

A Lobuche mászás előtt és után az 5800 méteren fekvő High Campben sátrakban töltjük az éjszakát.

Csak saját hálózsákot kell hozni. A hálózsák meleg, 4 évszakos zsák legyen, min. mínusz 10 fokos komfortú. A derékalj és a sátor biztosítva lesz mindenki számára.

A trekking során magyar és nepáli túravezető kíséri a csapatot. A Lobuche mászás során nepáli hegyivezetővel mászol.

Erdész András
Erdész Katalin