• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Utazás és felmenet a menedékházba

Indulás kora reggel Budapestről, hiszen az uticél 6 órányi autózásra, Erdély határán, a Retyezát-hegységben található. Carnic parkolójában túravezetőd ellenőrzi a szükséges felszereléseket, majd nehéz zsákokkal felpakolva megkezded k utadat a mesés erdőben, melyet kis patakok tesznek még hangulatosabbá. Nagyjából két és fél órányi gyaloglás után éred el a hegyi szállást, a szerény kis Encián-menedékházat, ahol a gondnok vidámsága és vendégszeretete külön élmény mindenki számára. Miután elfoglaltad ágyadat, lehetőséged van felfedezni a környéket és praktikus ismeretekre is szert tehetsz. Az est hátralevő részét a közös étkezőben töltöd társaiddal, ahol a gázfőzők sziszegése mellett a remek hangulaté a főszerep. Este korán tér a csapat nyugovóra, hiszen másnap szükség lesz a az erődre.

Második nap

Peleaga (2509m) csúcstúra

Reggel korán kelsz, hogy elfogyaszd reggelidet és már kint sorakozik a csapat a ház előtt, hogy bevesse magát a vadonba is. Utad egyenletesen emelkedik kezdetben az erdőben, majd törpefenyvesek között. Technikailag abszolút kényelmes ösvényen haladsz, így lehetőséged van rengeteg képet készíteni és elmerülni a tájban. Tiszta időben a látvány annyira magával ragadó, hogy az ember el se hinné, a méltán gyönyörűnek tartott Erdély milyen kincseket rejt ilyen magasságban is. Megérkezve a Bukura-nyereghez, már meredeken kapaszkodsz fel a hegyoldalra. Hamar be is zsebeled az első csúcsodat a 2370 m magas Custura Bucurei legamagasabb pontját jelölő táblájánál. Utad innen a gerincen folytatódik tovább, néhol picit kitett terepen, egészen a Peleaga 2509 m magas csúcsáig. Csúcsfotókat és gratulációkat egymástól nem sajnálva megkezded az ereszkedést a szomszédos Papusa-nyeregbe. A Papusa 2508 méteres tömbjét se hagyod ki és egy rohammal legyűröd ezt az emelkedőt is, ezzel bezsevelve a mai nap harmadik csúcsát is, Visszaereszkedve a nyeregbe egy körtúrát teljesítve térsz vissza az Encián-menedékházba. Fáradtan, de elégedetten kapcsolod be újra a gázfőződet vacsorád elkészítéséhez, és a jól megérdemelt esti mulatsághoz.

Harmadik nap

Leereszkedés és hazautazás

Ébredést és reggelit követően újra összecsomagolod teljes felszerelésedet búcsút intessz a völgynek és a menedéket jelentő háznak. Lefelé egy kitérővel még megnézzük a nyüzsgő Pietrele menedékházat még egy kis dőt adva magadnak ebben a szép erdőben. Az út kellemesen lejt végig, egészen a parkolóig, ahol, újra kocsikba pakolunk és a vadregényes élményekkel gazdagodva elindulsz vissza Budapestre.

 • Túravezetés
 • Túravezető minden költsége

A túra indításához szükséges minimum létszám: 6 fő
A feltüntetett részvételi díj 380 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás telekocsi rendszerben
 • Szállás
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás

A várható minimum egyéb költség az utazáson felül: 9000 Ft

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, kényelmes túrabakancs
 • Túrazokni lehetőleg technikai anyagból vagy gyapjúból
 • Évszaknak megfelelő réteges outdoor ruházat
 • Sapka vagy csősál
 • Napszemüveg és naptej
 • 35-40 literes túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
 • Higiéniai csomag
 • Egy pár teleszkópos javasolt
 • Két főre egy gázfőző vagy benzinfőző
 • Fejlámpa pótelemmel, vagy akkumulátorral
 • Egy hálózsákbélés vagyvékony hálózsák.

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Romániában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Romániában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A túrán mindenki maga gondoskodik a teljes étkezéséről és a főzéshez szükséges eszközökről (gázfőző, evőeszköz, csajka, bögre, stb.). A patak vize forralva, vagy fertőtlenítve fogyasztható. A menedékházban kapható tea és sör is.

Időjárás 

Amennyiben az időjárás kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a román, de az orosz és angol nyelveket többnyire használhatjuk. A magyar mobiltelefon
szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódásnál +1 órával kell számolni,

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

A Retyezátban élnek medvék, akik jobban félnek az embertől mint fordítva, de a nem kívánatos találkozás elkerülendő. Ezért fokozottan szükséges figyelni a helyi előírásokra és a szabályok betartására. A kijelölt ösvényeket nem hagyjuk el és csoportban mozgunk. A túravezetőnél szükség esetén van megfelelő medve riasztó.

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen adunk segítséget a csoportnak.

Utiokmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak
Romániába.

Valuta

Romániában a Lej a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt,
bankkártyát nem tudunk használni a menedékházban. 

Túránk mindkét éjszakáját az Encián menedékházban töltjük, ahol nagyjából 12 vagy 24 fős szobákban leszünk elszállásolva. Alapvető ágyneműt adnak, de higiéniai okokból érdemes hozni egy vékonyabb hálózsákot vagy hálózsák bélést, mert nem biztos, hogy 100%-os a pokrócok tisztítása. A házban étel nem kapható, csak tea és némi szeszes ital. Nincs meleg víz és nincs külön vizesblokk, csak a ház melletti patak vizét lehet használni tisztálkodásra, valamint egyszerű latrina („pottyantós budi”) áll rendelkezésre.

Itt megnézheted a szállás weboldalát: Cabana Gentiana