• Időpontok és foglalás
 • Program
 • A részvételi díj tartalmazza
 • Egyéb költség
 • Felszerelés és információk
 • Szállás
 • Túravezetők
Kis türelmet...

 

 

Program

Első nap

Érkezés Tbiliszibe

Egy éjszakai repülés után a délelőtti órákban érkezel Tbiliszibe. Itt könnyed városnézésre számíts, mely keretein belül felülhetsz a várba vivő kabinlift, esetleg a város fölé magasodó hegyre felkúszó siklóra. Vagy maradhatsz az óvárost kettészelő pezsgő főutca zajában, vagy ámulsz a cári Oroszország közvetítésével beszivárgott szecessziós épületek kacifántjain. Esetleg még az első nagy kaukázusi vacsora (ún. szupra) előtt kipróbálhatod az ottomán időkből itt maradt kénes fürdők egyikét.

Második nap

Dartlo

Korán reggel a minibusszal keresztezett dzsipbe szállsz és röpülsz is a hegyek felé. Túrád során ezen a napon mozogsz a legkevesebbet, mégis a legmesszebb kerülsz: a világ legveszélyesebb autóútjai között számon tartott szerpentinen kell átkelned, ami nem csak lélegzetelállító, de időigényes is. Tuseti eldugott hegyi régió, ahová csak földút vezet (az is csupán a május és október közötti időszakban, télen csak helikopterrel elérhető) a 2826 méter magasan fekvő Abano-hágón keresztül. Az aszfaltot elhagyva bő négy órát zötykölődsz az első településig. Omalo kőházai közt és a sziklaoromra épült erődbe felmászva ér először a felismerés, hogy milyen ősi környékre érkeztél.

Harmadik nap

Girevi

Reggel Dartloban, pár tucatnyi családnak otthont adó kőházakból hegyoldalban épült településen ébredsz. Habár nyár van, 1800 méteren már jól esik a meleg tea és a kása reggelire, nameg a hegy mögül előbukkanó első napsugarak. Innen indul négy napos gyalogtúrád. A lakott és lakatlan lenyűgöző őrtornyokkal és pogány-keresztény szentélyekkel tagolt folyóvölgyben visz az utad eleinte dzsippel még járható, majd egyre kalandosabb ösvényeken. Emelkedés még alig 500 méter van az első napra, de a 14 kilométeres táv már jóleső fáradtságot okoz estére. Girevibe megérkezve egy sarkköri kutatóbázison érezheted magad: a lankára épült települést alig pár tucatnyian lakják. Ha jobban körbenézel a sziklás hegyoldalakon azonban kiszúrod, hogy évszázadokkal korábban számos erődszerű városka szegélyezte a környéket.

Negyedik nap

Kvahidi kemping

Girevit elhagyva már nyoma sincs motorizált járművel járható útnak, innentől már csak gyalog, vagy lóval járhatóak a hegyek. Tovább követve a folyó völgyét a meredek hegyoldalba épült elnéptelenedett Csontio település romjain keresztül visz az út. Az egykor volt kőházakat után még néha elhaladsz egy-egy pásztortanya mellett. Hol kiszélesedő, hol összeszűkülő hegyoldalak közt egyre felfelé haladva ámulsz a természet erején, a föld és a természet változatosságán, mígnem estére egy lankásabb területen keresed meg a szélvédett helyet, hogy sátradnak biztos terepet, testednek kellő nyugalmat adjon a másnapi csúcsnap előtt.

Ötödik nap

Acunta-hágó

A kora reggeli hidegben jól esik gázfőzőn melegített tea vagy zacskós leves. A felkelő nap sugarainál még egyszer lerázod sátradról a nyirkot, hamar összepakolsz és irány a magasság. A füves vidéket elhagyva már egyre meredekebben haladsz fölfelé a 3500 méteren fekvő Acunta-hágó felé. Az utolsó méterek kopársága és magashegyi lassúsága után felüdülés a túra legmagasabb pontjára felérkezés: az Acunta-hágó, ahol a hideg szél és a hófoltok ellenére megelégedettséggel eszed meg a "csúcscsokit". A hágó Tuseti és a szomszédos Hevszureti régió határára is, innentől már a hevszur nép kalandjairól hallgatod túravezetőd sztorijait. Meredek ereszkedés és az előző napokban megszokott, lassan változó hegyvonulatok után a lemenő nap sugaraiban egészen 2500 méterig ereszkedsz.

Hatodik nap

Satili

A túra utolsó napján kibújsz a sátorból, ismét összepakolod az éjszakai felszerelést miközben a gázfőzőn lefő a kávé. Még egyszer mélyre szívod a friss reggeli levegőt és ezzel áthat a táj vadonsága. Közel, s távol az egyetlen építmény a környező határ miatt itt állomásozó határőrök bódéja. Tested innentől már fellélegezhet, egy alig 8 kilométeres lefele vezető táv van hátra kaukázusi kalandod fizikai kihívásából. Ezt teljesítve Mucó történelmi sziklaerőd városához érkezel, ahol már egy tál meleg étellel is kényeztetheted magad a büfében. A csapat itt dzsipre pattan és bő fél órán belül eléritek az újabb sziklaerőd várost, Satilit, ahol sok évszázados kőházban töltitek az éjszakát.

Hetedik nap

Tbiliszi

Az utazás utolsó napja a hegyektől való búcsúval telik. A hosszú-hosszú völgyek zötyögő útjai előbb-utóbb országúttá válnak, alig pár órán belül már a Tbiliszibe tartó autópályán eszmélsz fel az emlékek első feldolgozásából. Délután a város egyik hamam szerű termálfürdőjében lazítod le izomlázba hajló izmaidat, amiben segítségedre lehet a hely masszőre is.

Nyolcadik nap

Hazautazás

Kora reggel menetrend szerinti busszal utazol Kutaiszi repterére, ahonnan közvetlen járat repít Budapestre.

 • Túravezetés
 • Túravezető minden költsége

A túra indításához szükséges minimum létszám: 6 fő
A feltüntetett részvételi díj 440 Ft-os € árfolyamig érvényes.

 • Kiutazás repülővel: 180.000 HUF-tól
 • Helyszíni transzferek: 94 EUR
 • Szállás: 55 EUR-tól
 • Étkezés
 • Kötelező sportbaleset-biztosítás: 24.720 HUF-tól

További részletek a Felszerelés és információk fül alatt.

Nyilatkozat

Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják.

Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan
programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Szükséges felszerelés

 • Vízálló, kényelmes túrabakancs
 • Túrazokni lehetőleg technikai anyagból vagy gyapjúból
 • Megfelelő réteges outdoor ruházat, pehelykabát
 • Sapka, csősál
 • Napszemüveg és naptej
 • 50-60 literes túrazsák
 • Higiéniai csomag, wc papír, gyógyszerek
 • Túrabot
 • Gázfőző, edény, evőeszköz (gázpalackot érkezés után vásárolunk)
 • Fejlámpa pótelemmel, vagy akkumulátorral, powerbank
 • Meleg 3-4 évszakos hálózsák
 • Jól szigetelő derékalj
 • Páronként egy sátor
 • Nasik, energiaszeletek legalább 3 napra (két napnyi sátorozáshoz elegendő élelmet Tbilisziben vásárolunk, ám ha van kedvenced, otthonról is hozhatod)

Ajánlott gyógyszerek

Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Biztosítás

Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Romániában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia!

Elektromos áram

Grúziában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A mobiltelefonok akkumulátorait a szálláson fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz

A túrán mindenki maga gondoskodik a teljes étkezéséről és a főzéshez szükséges eszközökről (gázfőző, evőeszköz, edény, bögre, stb.). A patak vize forralva, vagy fertőtlenítve fogyasztható. A menedékházban kapható tea és sör is.

Időjárás 

Amennyiben az időjárás kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció

Hivatalos nyelv a grúz, de az orosz és angol nyelveket többnyire használhatjuk. A magyar mobiltelefon
szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel. Időeltolódásnál +3 órával kell számolni.

Természetvédelem

A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények
leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

A Retyezátban élnek medvék, akik jobban félnek az embertől mint fordítva, de a nem kívánatos találkozás elkerülendő. Ezért fokozottan szükséges figyelni a helyi előírásokra és a szabályok betartására. A kijelölt ösvényeket nem hagyjuk el és csoportban mozgunk. A túravezetőnél szükség esetén van megfelelő medve riasztó.

Tolerancia, viselkedés

Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők
könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív
hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

Utazás

A túrára repülővel utazunk, amit a részvételi díj nem tartalmaz. A repülőjegy foglalásban segítünk.

Beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Grúziába.

Valuta

Készpénzben USD-vel vagy EURO-val készülj, melyet a helyszínen át tudsz váltani. A váltásban túravezetőd segít.

A túra során egyszerű vendégházakban és sátorban alszunk. A vendégházas szállásokon melegvizes fürdésre van lehetőség. Ezeken a helyeken igényelhető reggeli és vacsora is. Elektromos készülékek feltöltésére itt van lehetőség.

A sátras éjszakák során használt táborok, a lakott településtől messze találhatóak, ahol csupán (iható) forrásvíz áll rendelkezésre. Sátor (páronként elég egy), meleg (3-4 évszakos) hálózsák és jól szigetelő derékalj szükséges.