Everest Alaptábor túra kisokos

Minden, amit tudni érdemes, mielőtt nekivágsz Nepál és a világ legnépszerűbb magashegyi trekkingjének.

Everest Alaptábor túra kisokos

Az Everest Alaptábor (Everest Base Camp – 5364m) túra teljesítése sok túrázó bakancslistáján szerepel. Ez az útmutató kisokos azért készült, hogy megválaszolja azokat a kérdéseket, amelyek a nepáli túra előtt felmerülnek a legtöbb túrázóban.

Az Everest Alaptábor trekking:

  • ára, költségei,
  • a szükséges felszerelés,
  • a megfelelő bakancs, hálózsák
  • a magashegyi betegség tünetei, az akklimatizáció,
  • a túra nehézségei, az útvonalak hossza,
  • tisztálkodás és étkezés – csak néhány a leggyakrabban felmerülő kérdések közül.

Ha kitűzted magad elé az Everest Base Camp meglátogatását, akkor ezt az útmutatót mindenképpen olvasd át. Az Everest Alaptábor kisokost a MountainGo túravezetői állították össze.

Velünk tartanál ősszel?

Általában októberben indítunk csoportot.

Inkább tavasszal jönnél?

Általában áprilisban indítunk csoportot.

Másznál egy 6000-est is?

Minden évben a Lobuchet (6119m) is célba vesszük.
Everest Alaptábor túra kisokos
Pihenő az ösvény egy csendes szakaszán - Nepál, Everest Alaptábor túra

Tartalomjegyzék

Földrajz, alapvető tudnivalók Nepálról

Az Everest Alaptábor elhelyezkedése, magassága

Az Everest Alaptábor túra esetében leginkább a déli, nepáli oldalon lévő déli base campre szoktak hivatkozni. Az 5364 méteren fekvő Everest Base Camp a Mount Everestre (8848m) induló hegymászók alaptábora. Emellett a Himalája legnépszerűbb trekking célpontja, melyet évente sokezer túrázó vesz célba.

Az Everest Base Camp túra szezonja, időjárás – mikor érdemes menni

A nyári és a tél csapadékos és bizonytalan, a legtöbb túrázó tehát a stabli és jóidős tavaszi vagy őszi szezonban indul el Nepálba. Leginkább tehát a február-május vagy a szeptember-november időszakkal érdemes tervezni. Természetesen ezt mindenki „tudja” és a szervező irodák is ekkora időzítik a csoportjaikat. Ennek köszönhetően az Everest Base Camp trekkingen biztos, hogy nem lesz egyedül. A különböző útvonalak telítettsége eltérő lehet, így ha zavar ez a dolog, akkor inkább a ritkábban járt útvonalak közül válassz. Az útvonalakhoz kattints ide.

A tavaszi szezonban láthatod a felvonuló expedíciókat, akik általában májusra időzítik a Mount Everest vagy a Lhotse megmászását. Ilyenkor az alaptábor zsúfolásig megtelik a színes sátrakkal. Az őszi szezonban az EBC általában üres, de az időjárás tökéletes a trekkinghez.

Everest Alaptábor túra kisokos
Az Everest Alaptáborba vezető ösvény elején még akár "rövidnadrágos idővel" is találkozhatunk

Milyen nehéz az Everest Alaptábor túra, kinek való?

Az Everest Alaptábor túra nehézségét az útvonaltól függetlenül két dolog adja. Az egyik a nagy tengerszint feletti magasság és így a magashegyi betegség tünetei, másrészt pedig a sorozat terhelés. A magashegyi betegség tünetei sokan fognak találkozni, az, hogy kit milyen szinten fog érinteni, nehéz előre megmondani. Erről bővebben itt olvashatsz.

Az sem alábecsülendő, hogy 10-12 napig minden nap túrázni fogsz és ha nem is nagyok a távok, a sorozatos terhelés megteszi a hatását. Nyilvánvalóan erre fel lehet készülni és így ki is lehet küszöbölni.

Egy nepáli trekking alapfelétele tehát, hogy legyen túrázói, lehetőleg magashegyi tapasztalatod. Semmilyen technikai nehézség nem lesz, az ösvények szélesek, jól járhatóak, de ez ne tévesszen meg. Készülj fel alaposan, túrázz sokat és több napot egyben. Felkészüléshez és edzéshez további tanácsokat itt találsz.

Milyen 8000-es csúcsok láthatóak az Everest Alaptábor túra során

Szerencsére Nepálban, főként a Himalája ebben a régiójában bőven lesz látnivaló. Útvonaltól függően 2-4 8000 méter feletti csúcsra is ráláthatsz. A Gokyo trekking során Mount Everest (8848m), Lhotse (8516m) , Makalu (8481m) és Cho Oyu (8188m) is látható.

Az Everest Alaptábor trekking költségei és tudnivalók

Mennyibe is kerül egy ilyen himalájai trekking? Egy Everest Alaptábor túra ára, költségei sokat számára döntő tényező lehet. Részletes összefoglalónkat az alábbiakban olvashatod.

Sok tényező lesz hatással a végösszegre, de azt biztosan leszögezhetjük, hogy egy nepáli túra nem lesz olcsó mulatság. Az odautazás, a helyszíni költségek, a megfelelő magashegyi túra felszerelés mellett számtalan aprósággal kell még kalkulálni, függetlenül attól, hogy szervezett keretek között vagy saját szakálladra vágsz neki a Himalájának. 

Az árak folyamatosan változnak, ezért bizonyos esetekben tól-ig illetve körülbelüli árakat adtunk meg. 

Utazás

Az egyik legnagyobb tétel lesz a túra költségeit tekintve.

Nemzetközi repülőjegy: Budapesti indulás esetén, általában egy átszállással (Doha vagy Dubai) érkezel meg a Nepálba, Kathmanduba. A legrövidebb utak, kb. 11-12 órásak. A repülőjegy árak gyakran változnak, de a Budapest-Kathamandu járatra minimum 300-350 ezer Ft-al kell számolni. (A pontos árakat ellenőrizd például a skycanner vagy momondo oldalán.)

Kathmandu-Lukla repülőjegy

Kathmanduból még el kell jutnod a 2840 méteren fekvő Luklába, innen indul ugyanis az összes ösvény az Everest Alaptábor irányába. A kis falucska, apró reptere a Tenzing-Hillary Airport, komoly légi forgalmat bonyolít. Egymást érik a le és felszálló repülők.

A Kathmandu-Lukla repülőjegy árát a legtöbb eseteben a „trekking csomag” tartalmazza, ennek a foglalásával, így nem kell bajlódnod, ha szervezett keretek között, egy csoporttal túrázol. A jegy természetesen egyénileg is megvásárolható, valamelyik szimpatikus nepáli társaságnál, kb. 350-400 dollárért.

A Luklai repteret gyakran lezárják a zord, szeles időjárás miatt, ami azért a szezon során is könnyen előfordulhat. Ilyen esetekben sajnos Kathmandu-ban sok száz vagy akár ezer ember is várakozásra kényszerül. Jó esetben ez néhány óra csúszást, rossz esetben akár több napot is jelenthet. Így mindenképpen érdemes tartalék napokkal számolni. 

Alternatíva lehet még a helikopteres repülés ez azonban a sima repülőjegy költségének duplája vagy triplája is lehet, főként ha nagy rá a kereslet.

Vízum

A vízumot online vagy a reptéren tudod kiváltani. Egyáltalán nem bonyolult, egy formanyomtatványt kell kitölteni és kifzetni a tartózkodási időtől függő díját. Ez 30 napra (mely a legtöbb túrához bőven elegendő) 50 USD-be kerül. Az aktuális árakról és tudnivalókról bővebb információ itt.

Helyszíni utazás Kathmanduban – reptéri transzferek, riksa, taxi 

Kathmanduban számolj a reptéri transzeferekkel (Kathmandu repteréről a városba) illetve az érkezést követően 1-2 nappal a Luklai járathoz. Ezek jellemzően taxival, szervezett út esetén kisbusszal történnek. Az árak abszolút barátiak, persze egyedül jóval magasabbak lehetnek mint csoportban. A taxi díja Kathmanduban az alapdíjból (kb. 2 USD) és km díjból (kb. 0,7 USD/km) tevődik össze. 

Kathamdun belül, rövidebb távokon jó opció még a riksa, melynek áráról a helyszíni alkudozás során kaphatsz bővebb információt. :) Mivel ez az utazási forma a hangulata miatt is egyre népszerűbb a túrázók körében az árak is sokat drágultak és nagy különbségek lehetnek a „reaális piaci” és a neked felajánlott árak között. Persze még így is bőven megfizethető, de könnyen lehet, hogy 5-10 USD-nek megfelelő összeget is elkérnek egy rövid, 10-15 perces utazásért. Alkudni ér és érdemes is, de azért ne vidd túlzásba.

Hosszabb utakra, Kathamndu környéki kirándulásokra esetleg helyi buszjáratokat is igénybe vehetsz, már csak az élmény kedvéért is. 

Szállás a túra előtt és után

Az Everest Alaptábor túra előtt és után minimum egy-két éjszakával érdemes tervezni Kathmanduban. Egyrészt a fárasztó repülés után és a túra végén is jól jön egy kis nyugalom. A túrázók általában Kathamandu belvárosában (Thamel) szoktak megszállni. Az egyszerű és sokszor nagyon puritán szállások már 15 USD/fő/éj ártól elérhetőek. A jó ár-érték arányú szállások, melyek az Európában megszokott színvonalat hozzák, általában 25-35 USD/fő/éj ártól indulnak. Ha egyedül szeretnél aludni, számíts felárra, kb. 50 USD/éj áron kaphatsz egy fős szobát.

Trekking csomag

A trekking csomag jelentős tétel lesz a számlán az utazási költségek mellett.

Mi is az a trekking csomag és mit tartalmaz?

A legtöbb utazásszervező a helyszínen fizetendő túraköltséget egy kalap alá véve egy ún. trekking csomagot készít. Ebben nagyjából a helyi repülés, utazás, helyi szolgáltatók; vezetők, hordárok díjai és költségei, szállások, teljes ellátás, ivóvíz, túra engedélyek szokott benne lenni.

Fontos tudni, hogy ha ezeket egyenként / szétbontva fizetnéd, valószínűleg nem jársz jobban. Például a teaházakba, szállásokon ha nem kérsz enni, akkor a szállásért jóval magasabb összeget számítanak fel. 

Ezen költségekre érdemes USD-vel készülni. A végösszeg nagyon változó, de értelemszerűen ha Te spórolni akarsz ezen, akkor valószínűleg a végén rajtad fognak spórolni…és hiányos, vagy alacsonyabb szinvonalú szolgáltatásokat kapsz. 

Átlagosan 1500-2000 USD közötti összegekkel fogsz találkozni. 

Engedélyek

Az Everest Alaptábor túra teljesítéséhez szükséged lesz néhány engedélyre. Amennyiben magasabb csúcsokra is szeretnél feljutni (6000 méter felé), úgy további csúcsengedélyt kell beszerzened. Ezek sajnos megint csak pénzbe kerülnek. 

A trekkinghez a Sagarmatha Nemzeti Park belépési engedély és a Khumbu Pasang Lhamu Rural Municipality belépési engedély szükséges. Ez kb. összesen 30 dollárba kerül, de ha csoporttal utazol, nem kell vele bajlódnod. Az engedélyeket ellenőrzik, hiányukban nem léphetsz be a nemzeti park területére. Legkönnyebben Kathmanduban vagy Monjo falucskában tudod kiváltani őket.

Ha 6000-est is másznál, akkor 125-250 USD közötti csúcsengedéllyel is kell számolnod, mely a Nepáli Hegymászó Szövetségnél váltható ki. További információ itt.

Szállás a hegyen

A túra során az ösvény mellett elhelyezkedő kisebb-nagyobb településeken, teaházakban töltjük az éjszakát. A szállások ára változó, de szervezett túra esetében a trekking csomag ezt tartalmazza, az étkezéssel együtt. A legtöbb ház az étkezést is beleépíti az árba és így a szállás maga, akár ingyenes is lehet vagy kb. 5-10 dollárba kerül. Amennyiben valaki nem kér enni, egyedül, helyi vezető nélkül érkezik, úgy a szállás ára 20-40 dollár is lehet. Nem érdemes ezzel tehát variálni.

Az egyszerű szálláson legtöbbször nincs fütés, a közös éttermi részt leszámítva, ahol nagy hideg esetén esetleg befűtik a kályhát. A szobák hidegek, ezért is érdemes meleg hálózsákkal készülni. Bizonyos házakban felár ellenében lehetőség van elektromos fűtőtest/hősugárzó kérésére, de ez plusz 20-30 dollárban kerül és bizonytalan, hogy elérhető-e vagy sem.

Telefon, powerbank töltése

A telefont, elektromos eszközöket, powerbanket kb. 3-5 dollárért töltheted a legtöbb házban. Az áram napelemről vagy aggregátorról szokott menni, így az ellátás, elérhetőség nem mindig stabil.

Internet, wifi

A házakban legtöbbször van wifi, de elérése a vendégek számára sosem ingyenes, 2-6 dollár körül szoktak elkérni egy óra használatért. Az internet elérés elég bizonytalan, így ne várd, hogy innen hosszas videó hívásokat tudsz majd bonyolítani. Az otthonmaradókat is eszerint javasolt tájékoztatni, a felesleges izgalmak elkerülése érdekében. 

Az internetezés helyet egyébként is sokkal romantikusabb ha egy kis naplóba vezeted, hogy mit éltél át azon a napon vagy társaiddal beszélgetsz.

Étkezés a hegyen

A házakban egyszerű ételek, reggeli, ebéd és vacsora is kapható. Meleg levesek, főételek, tea, kávé, üdítők, rágcsák, csokik – gyakorlatilag egy kisebb büfé alapkínálata. Nem lesz túl változatos, főleg a tizedik napon, de az eléd rakott étel kényelme sokat számít majd. 

Tipikus reggelik: tojás, pirítós (méz, vaj, sajt, lekvár), tibeti kenyér, chapati, zöldségek, palacsinta, krumpli lepény, zabkása, rizskása, tea, kávé. A reggelit általában reggel 7-8 körül szolgálják fel a házakban. Semmiképpen nem szabad kihagyni, mert a nap folyamán szükséged lesz az energiára. Ha normál esetben nem szoktál reggelizni, akkor a túra előtt mindenképpen változtass ezen.

Tipikus ebédek: forró levesek, tészta, sült krumpli, krumpli lepény, tojásos ételek, rizses ételek zöldségekkel, szendvics. Dal Bhat, Tarkari, Aachar, Curry, Sült rizs, Momo.

Ebédidőben (12 vagy 1 körül) a csapat mindig útba ejt egy-egy házat, ahol van lehetőség egy könnyed ebéd elfogyasztására. Túl sokat persze nem érdemes enni ilyenkor, hiszen az ebédszünet után még folytatódik a túra. 

Tipikus vacsorák: forró levesek, tészta, sült krumpli, krumpli lepény, tojásos ételek, rizses ételek zöldségekkel, pizza, húsos ételek és az ebédnél felsorolt ételek.

A nyugati ételek álatlában nem túl jók, a hamburger és a pizza fogalma errefelé már nagyon változó. Húsos ételek egyébként drágábbak, fogyasztásuk csak Lukla és környékén javasolt, a magasabb régiókba ugyanis nem mindig megfelelő körülmények között jut el az alapanyag. A vacsorát este, a szálláson szoktuk fogyasztani, kb. este 6-7 óra körül.

Ívóvíz a hegyen, hidratáció

Palackozott vagy tisztított víz fogyasztása ajánlott. A teaházakban és útközben is mindenhol kapható víz, így ha elfogyott, könnyedén pótolható. Az akklimatizációban fontos szerepet játszik a megfelelő hidratáció, minimum napi 2.5 liter folyadék fogyasztása ajánlott.

Egy liter palackozott víz ára 1 és 4 dollár között mozog, ahogy egyre magasabbra jutunk, értelemszerűen egyre többet kell érte fizetni.

A teaházakban egyéb folyadékok is kaphatóak – cukros üdítők, gyümölcslevek, tea, kávé. A legfinomabb talán a mézes-gyömbér tea, amit szinte minden este fogyasztunk.

Esetleg érdemes magaddal teafiletert hoznod, mert sokszor ezzel sprórolnak és egy literbe csak egy filter kerül. Bizonyos házakban olcsóbban kérhető egy termosz forró víz mint a tea.

A termosz egyébként is hasznos, reggel kérhetsz bele forró italt, ami az egész napos túrán jól tud esni.

Alkohol: a nagy magasság miatt egyáltalán nem javasolt a túra során az alkohol fogyasztás, de a házakban sör, rum és egyéb alkohol is kapható. Az árak elég borsosak, egy doboz sörért 7-8 dollárt is elkérhetnek.

Tisztálkodás a hegyen

Visszatérő kérdés, hogy lehet-e zuhanyozni az Everest Base Camp trekking során. A legtöbb házban van erre lehetőség, néhány perc melegvízért cserébe kb. 7-8 dollárt kérnek. A túrára érdemes nedves törlőkendőkkel és kézfertőtlenítő géllel is készülni. 

A wc-k általában guggolós verziók és nem feltétlen túl tiszták, ugyanis egy-egy házban 50-100 ember is használja őket. Ez sajnos egy olyan kényelmetlenség, amit el kell viselni ebben a régióban. WC papírral szintén készülj, sok helyen ez nincsen kitéve és a magasan fekvő házakban már egészen hihetetlen áron adnak egy gurigát. 

A hideg miatt sokaknak folyik az orra, így zsebkendőből is tegyél be pár csomaggal.

Egyéb költségek

Biztosítás

Ha Nepálba indulsz túrázni, legyen szó az alaptábori trekkingről, a Kala Phattarról vagy akár a Lobuche Peak 6000-es csúcsáról érdemes alaposan körüljárni a biztosítok ajánlatait. Sok alap utasbiztosítás már nem fedezi a helikopteres mentés költségeit és egyáltalán nem is érvényes 3000-3500 méter felett. Spórolni ezen nem jó ötlet, mert a mentés és az utána következő kórházi napok már bőven milliós költségekkel járnak. A MountainGo partnere az EUB, ahol speciálisan erre az útra érvényes utas és balesetbiztosítást kötünk a csoporttal utazó túrázókra. Egy ilyen magashegyi környezetben is érvényes biztosítás sajnos nem két forint.

Költőpénz

Költőpénzzel vásárlási szokásaid szerint, lehetőleg USD-vel készülj. A legtöbben az alábbiakra költenek. – étkezés Kathmandu-ban a túra előtt és után – utazás, városnézés Kathmanduban, belépők díjai – felszerelés – pl: pehelyhálózsák, pehelykabát, duffel zsák

Borravaló

A nepáli teherhordóknak illendő, elvárt és szokás is borravalót adni a trekking végén. Ennek pontos összege egyéni lehetőségeidhez igazodhat, de alapvetően 100-200 dollár körül összeggel kell készülni. A borravalót a túravezető összegyűjti és a hordárok, helyi túravezetők között szétosztja. Amennyiben gondolod a hordároknak adhatsz ezen felül túrafelszerelést (pl: esőkabát, pehelykabát, hálózsák, bakancs, túracipő, túrabot), amire Te esetleg már nem tartasz igényt.

Opcionális költségek

Helikopteres utazás Kathmandu-Lukla

Kathmanduból Luklába a trekking előtt és után általában helyi repülőjárattal utaznak a legtöbben. Ez azonban időnként problémás lehet, hiszen a rossz időjárás miatt a járatok nem ritkán törlésre kerülnek. Eggyel biztosabb verzió, a helikopteres repülés, ugyanis a helikopter járatok, akkor is repülnek ha a repülőket törlik. 

A helikopterezés ára Kathmandu és Lukla között kb. 400-600 USD/fő/repülés, amennyiben a helikopter telített. A helikopter a legtöbb esetben 4-5 főt képes szállítani.

6000-es mászás

Azok a túrázók, aki rendelkeznek már előzetes hegymászó tapasztalattal (pl: Alpok normál utas gleccsertúrái – Gran Paradiso, Grossglockner, Grossvenediger, Mont Blanc) egy himalájai 6000-es megmászását is kitűzhetik maguknak. Az Everest régióban tipikusan ilyen csúcsok a Lobuche Peak – 6119 m vagy Island Peak – 6189 m.

Ezek a csúcsok relatíve gyorsan, plusz 1-3 nap hozzáadásával teljesíthetőek. A szezonban telepített magashegyi táborral, konyhasátorral, személyzettel rendelkeznek. A nehéz, technikát igénylő szakaszok fix kötéllel is rendelkeznek. 

A megmászásuk azonban nem vehető fél vállról. Éjféli ébresztő, hosszú, monoton és odafigyelést igénylő éjszakai csúcsmenet, gleccserjárás várja a hegymászókat. A csúcsnap kb. 12-16 órát is igénybevehet, így kiváló fizikum szükséges. A gleccsereken való átkelés és meredek fix köteles szakaszokon való haladás, magabiztos és önálló eszközhasználatot és megfelelő technikát igényelnek, attól függetlenül, hogy a mászás hegyivezetővel történik. 

Ami a plusz költséget illeti, mindenképpen számolni kell a nepáli hegyivezető díjával, a magashegyi táborban töltött éjszaka és ellátás költségeivel, valamint a csúcsengedéllyel is. 

Kiegészítő kirándulások, városnézés, belépők

Kathmandu és Nepál dúskál a látnivalókban, a túra utáni levezetés, pihenés során sem fogsz unatkozni.

Kathmandu-ban ne hagyd ki:

  • Kathmandu Durbar Square
  • Swayambhunath Mahachaitya
  • Buddha Stupa
  • Pashupatinath Temple
  • Garden of Dreams
  • Patan Darbar Square
  • Thamel
  • Egyéb:
  • Chitwan National Park
  • Pokhara

Bővebb infó a látnivalókról itt.

Megfelelő magashegyi és túra felszerelés, ruházat

Az Everest Alaptábor trekking sikerességét és a kényelmedet nagyban befolyásolják a megfelelő felszerelések, a ruházat. Sajnos, nem egy olyat láttunk már, hogy a hiányos vagy nem ideális ruházat, lábbeli megkeserítette a túrázó napjait. Így a túrát nem tudta ugyanúgy élvezn, mint akik rendesen felkészültek ebben a témában.

Bakancs

A megfelelő túra bakancsról külön ehhez a túrához egy videót is készítettünk, amit itt tudsz megnézni. 

Alapvetően az alábbiakat érdemes tudni:

A trekking során elegendő egy könnyű B talpú magasszárú túra bakancs. Nem érdemes merev, C-D típusú bakanccsal készülni, mert az Everest Base Camp-be vezető úton (bármelyik útvonalon) nagyrészt teljesen felesleges. A túrabakancs mellett javasolt egy könnyű váltócipő, amit a házba érkezve és esténként viselsz. Jól esik átvenni az egész napos gyaloglás után és a bakancsodnak van ideje kiszáradni. Ez lehet túracipő vagy terepfutócipő is.

A bakancs mellett nagyon fontos a jó minőségű, kényelmes túrazokni is. Leginkább a merinó zoknikat ajánljuk, ugyanis sokat lesz rajtad és a klasszikus pamut zoknik nem igazán bírják a többnapos igénybevételt. Egyrészt büdösödek, másrészt az izzadtság hatására kicsit be is merevednek. A merinó zoknik drágák, de csak úgy mint a jó bakancsra, erre is érdemes pénzt áldozni. 

Nagyobb magasságokra (Everest Base Camp, Kala Phattar) javasoljuk, hogy melegebb zoknikkal is készülj.

Tipp: a bakancsból este vedd ki a talpetétet és külön szárítsd. Így jobb eséllyel vehetsz fel száraz lábbelit a következő reggelen.

Magashegyi bakanccsal kizárólag akkor kell készülnöd, ha a Lobuche Peak-re vagy bármilyen más 6000-es csúcsra (pl. Island Peak) szeretnél mászni. Itt már ugyanis szükség lesz a merev talpra, a jól szigetelő meleg hegymászó bakancsra, mely hágóvas viselésére is alkalmas.

Hálózsák

Mint azt már említettük az Everest Base Camp trekking során használt teaházakban általában elég hideg lesz, így a meleg, 4 évszakos hálózsák használata javasolt. Ezt megrendelheted még itthon vagy esetleg külföldi outdoor webshopokból.

A megfelelő hálózsák kiválasztásban segít ez a videó, amit kifejezetten ehhez a túrához készítettünk.

Sokan Kathmanduban veszik meg a hálózsákot, a Thamel bazárjaiban ugyanis meglehetősen jó áron lehet pehelyhálózsákot kapni. A Hi Himal márkát jó szívvel ajánljuk, Mr. Bam Bahadur Rai boltjában, akinél sok-sok magyar expedíció is szívesen vásárolt. Jó ár-érték arány, a „North Fake” és egyéb nyugati utánzatok soksága után végre egy helyi gyártmányú, helyi márka, kedves kiszolgálás.

Egy jó minőségű pehelyzsák Nepálban kb. 90-100 dollártól indul.

Pehelykabát

A pehelykabát szintén alapdarab ha Nepálba szeretnél túrázni. Napközben ritkán lesz rá szükséged, egyrészt mert nem lesz olyan hideg, másrészt pedig mozgásban leszel. Így a napi túra során inkább egy hibrid kabát, egy softhell vagy esetleg ezek kiegészítve egy héjkabáttal lesz az öltözéked.

Eseténként azonban jól fog jönni egy vaskos, meleg réteg, hiszen a hosszas üldögélés során könnyedén áthül a testünk. A jó pehelykabátok nem kicsire összenyomatóak, viszont nagyon melegen tartanak. Ha gyakran fogod használni és sok hegyre készülsz, akkor érdemes egy megbízható outdoor gyártótól választanod és itthon megvenni/külföldről megrendelni.

Ha azonban nem szeretnél túl sokat költeni egy olyan ruhadarabra, mely csak ezen a túrán lesz rajtad, akkor nyugodtan megveheted ez is Kathmanduban. A már említett Hi Himal, szintén jó választás, de rengeteg egyéb közül is választhatsz Thamel bazárjaiban. 

A pehelykabátok ára Nepálban kb. 30-40 dollártól indul.

Magashegyi felszerelés és a pakolólista az Everest Base Camp túrához

A szükséges felszerelések listáját itt éred el, a felszerelés és menüpont alatt.

Felkészülés és edzés

Hogyan érdemes felkészülni és edzeni az Everest Alaptábor túrára?

A legjobb természetesen ha a lehető legjobban megpróbáljuk modellezni, azt, hogy mi is vár ránk egy magashegyi túrán Nepálban. Így tehát többnapos magashegyi trekkingekkel, nagy szintkülönbségű gyakori túrázással érdemes felkészülni.

Ezt ki lehet egészíteni középhegységi egy vagy több napos túrázással, akkor Magyarországon is.

A túrázásra persze nincsen mindig lehetőség vagy nem olyan gyakran mint szükséges. Edzésképpen futókirándulások, terepfutás, kerékpározás, úszás javasolt. 

Lelkileg, mentálisan leginkább arra készülj, hogy lesznek kényelmetlenségek, amelyeket el kell viselned a Himalájai csúcsok látványáért cserébe. Ezeket az alábbiakban szedtük össze.

Milyen nehéz és miért nehéz az Everest Alaptábor túra?

A nehézséget a több napos, sorozatterhelés okozza, amely a magashegyi betegség okozta tünetekkel egészül ki. Ezt tovább fokozzák az olyan kényelmetlenségek mint a puritán szállások, a kényelmetlen ágy, a hideg, az egyhangú étkezés és a civilizáció kényelmének (pl: forró zuhany) hiánya. Ez leírva a legtöbb nepálba készülő túrázónak nem hangzik annyira keménynek, de amikor a saját bőrükön tapasztalják, akkor sokszor megváltozik a véleményük. Az első napok még könnyen csúsznak, de a hatodik-hetedik napon, sokan már vágyakoznak a civilzációba.

A távok és a napi szintkülönbségek nem nagyok, de a legtöbb túrázó soha életében nem túrázott még 10-12 napot folyamatosan. Ha összeadjuk az aktív, mozgással töltött órák számát könnyen lehet, hogy az aktív, sportos életet élők két-három havi adagja jön össze. 

Középhegységi vagy alacsonyabb magashegységi körülmények között lehet, hogy könnyen megy 10-20 km és 800-1200 méter szint egy túranapon. De itt a ritka levegőn, már nem úgy muzsikál a szervezet. Teljesítőképességed 40-50%-án kell megküzdeni a rád váró feladatokkal. A trekking során gyakori a felsőlégúti megbetegedések, az emésztési panaszok. Valójában kevés az a túrázó, akit ez egyáltalán nem érint. Ilyen állapotban, otthoni körülmények között sokan ágyban fekszenek és szabadságot vesznek ki a munkahelyükön. 

Nem elrettentésül, de fontos ezekkel tisztában lenni. Hiszen ha tudod mi vár rád, akkor könnyebb rá felkészülni is.

Magashegyi betegség és akklimatizáció

Általános tudnivalók a magashegyi betegségről

A hegyi betegség, (említik még magassági betegségként, magashegyi betegségként) a tengerszint feletti magasság növekedésével és az ezzel együtt járó oxigén- és szén-dioxid-koncentráció csökkenésével alakul ki. „Ott már ritka a levegő” – szokták mondani.

Légköri oxigén parciális nyomás csökkenése a tengerszinti értékhez képest:

3000 méteren: – 31%
5000 méteren: – 44%
8000 méteren: – 65%

Ennek az  egyik következménye, hogy a szaturáció (vér oxigén szállító képessége) csökken. A betegség tünetei és azok súlyossága egyénenként változnak, és egy idő után jó esetben megszűnnek, csökkenek. A szervezetnek idő kell, amíg hozzászokik a környezeti változtáshoz, ez az akklimatizáció.

Magashegyi beteség az Everest Alaptábor túrán, a hegyi betegség tünetei és kezelése

A túrázók nagy része biztosan találkozik a magashegyi betegség enyhe tüneteivel, de ez a túra sikerességét általában nem befolyásolja, maximum kellemetlen. Egy idő után hozzászokik mindenki, a szervezetünk akklimatizálódik. A teljesítmény nem lesz ugyanolyan, de a megfelelő felkészültségű túrázóknak ez ilyen állapotban sem okoz komoly problémát. Van olyan, aki a magasságot már 2500 méter felett is „megérzi”, tehát már Luklában, a leszállás után. Ez teljesen normális reakció. A legtöbben 3500-4000 méter (Namche Bazaar) környékén kezdik megtapasztalni a magaslati tüneteket, ezért ezen a magasságon mindenképpen tartunk egy akklimatizációs napot.

Tünetek:

Fejfájás, emésztési panaszok, hasmenés, étvágytalanság, szédülés, alvási problémák, fáradtság gyakoriak. Ezeket a tüneteket mindenképpen figyeld és jelezd a túravezetőnek. Gyógyszeres kezelést (fejfájást leszámítva) nem javaslunk, ha a tünetek erősödnek, a legjobb megoldás, hogy alacsonyabb tengerszintfeletti magasságra kell menni. 

Amennyiben a panaszok komolyak (pl: erős szédülés, hányás, fulladás, ödéma, retinabevérzés, eszméletvesztés  stb…) mindenképpen alacsonyabb térszínre javasolt ereszkedni/juttatni a beteget.

A helyes akklimatizációs taktika

Alapvetően nem kell semmilyen ördöngösségre gondolni. Egyszerűen figyelj az alábbiakra és vedd komolyan a dolgot.

Túratempó, pihenők:

Ne rohanj, inkább lassan folyamatosan menj, mint sokszor hosszan megállva. Az útvonal úgy van kitalálva, hogy az emelkedés fokozatos, de nem túl megterhelő, a napi távok nem nagyok, bőven jut rájuk idő. 

Étkezés, folyadékbevitel:

Egyél-igyál rendesen, ne itt kezdj neki a beach-body építésnek, de ne is edd magad túl. Fontos, hogy reggelizz, ebédelj, és vacsorázz is. A reggeli és a vacsora lehet kiadósabb, hiszen egész nap szükséged lesz az energiára. Az ebéd legyen kisebb adag, hiszen a túra ezután is folytatódik és az emésztés ilyen magasságban nem ugyanúgy működik. Napközben és az étkezések során is figyelj a megfelelő folyadék bevitelre, kerüld az alkoholt. Legalább 2-2.5 liter javasolt, amit jó ha teával, levessel még kiegészítesz. Napközbenre legyen nálad 1-1 csoki vagy müzli és semmiképpen ne várd meg, hogy éhes legyél. 

Alvás, pihenés:

Ha nem is vagy hulla fáradt, próbálj meg relaxálni és sokat pihenni két túranap között. Ez hosszútávon is sokat fog számítani. Magasan már könnyen lehet, hogy nem fogsz olyan mélyen és olyan jól aludni, mint otthon, de ez ne ijesszen meg, ez normális.

Everest Alaptábor útvonalak 

Klasszikus útvonal:

Az Everest Alaptábor felé a legtöbben a standard, klasszikus útvonalon indulnak meg Luklából. A túra programtól függeőn oda-vissza 11-14 napot vesz igénybe. Naponta nagyjából 4-6 óra gyaloglásra kell számítani. Maga az ösvény kb. 120-130 km hosszú oda-vissza. A pozitív szintemelkedés 400-1200 méter között változik naponta, a túra során 2840 méterről (Lukla) 5364 méterre (Everest Base Camp magassága) emelkedik az ösvény. A 2500 méter szintemelkedés nem hangzik soknak, főleg ennyi napra elosztva, igaz? De valójában ennek a kb. háromszorását – (nagyjából 7300 méter szint) fogod megtenni szintben, a fel-le hullámzó ösvényen. 

Az útvonal az alábbi települések mentén vezet az 5364 méter magasan fekvő Everest Alaptáborba: Lukla – Monjo – Namche Bazar – Tengboche – Dingboche – Lobuche – Gorak Shep – Pangboche – Namche Bazar – Lukla

A klasszikus útvonal gyors, gyönyörű tájakon vezet, a teaházak – megállók könnyedén variálhatóak. Valószínűleg ez az útvonal jön ki a legkedvezőbb áron, cserébe viszont elég sokan vannak rajta, kissé zsúfolt.

Tapasztaltabb túrázóknak kiegészíthető az Island Peak mászással is.

Gokyo trekking

A Gokyo trekking néhány nappal hosszabb mint a klasszikus útvonal, ennek megfelelően valamivel többe is fog kerülni ha ezt az utat választod. Kicsit nehezebb, cserébe viszont jelentősen kevesebben látogatják és szebb tájakon is vezet.

A csendes, békés túrát keresőknek ajánljuk, akik nem riadnak vissza egy pár extra naptól.

A látvány lenyügöző, a Gokyo tavak, a Gokyo Ri-ről 7-8000-es hegyekre nyíló kilátás (Taboche, Cholatse, Nuptse and Everest) vagy a Cho La (5420m) hágón átkelés, biztosan emlékezetes marad. (A Cho La hágó rossz idő esetén kikerülhető.)

A Kala Phattar (5644m) mellett az 5380 méter magas Gokyo Ri-vel (5357m) is bővül az 5000 méter feletti csúcsok listája.

A Gokyo útvonalat mi a Lobuche Peak (6119m) másszással szoktuk kiegészíteni. A Lobuche az Island Peak (6189m)-hez hasonló, de valamivel könnyebb 6000-es, mely népszerű akklimatizációs csúcs a 8000-es mászók körében is.

A Gokyo trekking útvonal napi bontásban itt érhető el.

Everest Alaptábor túravezetővel vagy nélküle

Az Everest Alaptábor túra során javasolt a magyar és a helyi túravezető igénybevétele is. Ez természetesen többletköltséget jelent számodra, de több szempontból is így biztonságos. Egyrészt vélhetően egy hazai és megbízható céggel szerződsz, nem pedig egy kétes/ellenőrizhetetlen nepálival. A magyar vezető segítségére a túra teljes ideje alatt számíthatsz. Előfordulhat persze, hogy a csapat szétszakadása miatt (pl: valaki megbetegszik) a helyi vagy a magyar vezető elválik tőled pár napra, de egyedül biztosan nem leszel. 

A helyi túravezető járatos a terepen, beszéli a nyelvet és sokszor kapcsolatain keresztül ismeri a menedékházak személyzetét is. Helyi vezető hiányában elképezelhető, hogy bizonyos dolgokat nem kapsz meg, vagy csak jóval magasabb összegért. A magyar vezetőnek koordinációs és ellenőrző szerepe is van a túrán, a helyi vezetővel együtt működve azért dolgozik, hogy minden zavartalanul fusson. Sajnos előfordult már magyar vezető nélküli túrázókkal, hogy egy olcsóbb helyi vezető a túra közepén magára hagyta a csoportot, de természetesen a fizetséget és a költségeket már eltette. Nem érdemes tehát ezen nagyon spórolni, mert a nap végén valószínűleg nem fogsz jobban járni vagy a megtakarításod minimális lesz. A túra összeértékének 10%-áért nem biztos, hogy érdemes kockára tenni egy közel három hetes út sikerességét.

Velünk tartanál Nepálba?

A 2024 tavaszi csoportunk garantáltan indul, de még van néhány helyünk a csapatban.