Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos – felszerelés listával

A magashegyi és hegymászó ruházat kiválasztása a túrára való felkészülés egyik fontos lépése. Vajon mit pakol a hátizsákjába egy IFMGA hegyivezető vagy egy UIMLA túravezető? Hogyan lehetséges, hogy minden nála van, ami kell, de semmi, ami felesleges? Hogyan választják ki ők a megfelelő magashegyi és hegymászó ruházatot, kesztyűt, pehelykabátot, héjkabátot vagy éppen a hátizsákot?

Az alábbi cikk abban segít, hogy megtanuld kiválasztani a hegymászó ruházatot, úgy, ahogy a profik csinálják. Megismered a legfontosabb ismérveket, ami alapján már könnyedén tudsz jó döntést hozni, mielőtt rendelsz vagy bemész nézelődni egy outdoor túraboltba. 

Tartalomjegyzék

Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos - felszerelés listával

Felszereléslista magashegyi, hegymászó túrákhoz

  • Vízálló, masszív bakancs (C vagy D kategória)
  • Kényelmes túrazokni (merinó javasolt)
  • Merinó vagy szintetikus aláöltözet (alsó és felső, inkább a merinó javasolt)
  • Softshell túranadrág
  • Víz és szélálló esőkabát, kapucnival (lehetőleg Gore-tex vagy valamilyen membránnal)
  • Meleg felső rétegek (polár, softshell, hybrid felső)
  • Pehely vagy primaloft (műpehely) kabát
  • Két pár kesztyű (vékony és meleg, esetleg tartalék)
  • Sapka, csősál
  • Napszemüveg (3-4-es kategória)
  • 35-40 l-es túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül
  • Egy pár túrabot (télen nagy hótányérral)
  • Fejlámpa pótelemmel vagy akkumulátorral
  • Powerbank (opcionális)
  • Naptej, ajakír
  • Elsősegély csomag, személyes gyógyszerek, mentő fólia, ragtapasz
  • Feltöltött mobiltelefon, személyes iratok
  • Személyes higiéniai eszközök, zsebkendő
  • Néhány energiaszelet
  • Minimum 1.5 literes űrtartalmú kulacs vagy camelback


A hegymászó túrákra szükséges tecnikai felszerelést (hágóvas, csákány, beülő, karabínerek, kötél, sisak, hótalp, lavina felszerelés) a MountainGo-tól is tudsz bérelni, így ezekre most külön nem térünk ki.

Hosszabb túrák esetében a fenti lista gyakran egészül ki az alábbiakkal:

  • Váltócpő, könnyű túracipő
  • Hálózsák
  • Duffel bag, amit a teherhordók szállítanak

Tipp: A túrák oldalán mindig részletes felszerelés listát találsz, amit az adott célponthoz igazítunk.

Mire figyelj vásárláskor

Az alábbiakban részletesebben ismertetjük, az esszenciális magashegyi ruházat darabjait. 

A megfelelő hegymászó felszerelés, ruházat kiválasztásánál törekedj arra, hogy az itt taglalt legfontosabb ismérvek alapján válassz és lehetőleg kerüld  a nem kifejezetten magashegyi környezetre, hanem inkább városi használatra, hobbi kirándulásra készített termékeket. 

Attól még, hogy a terméken egy nagy gyártó emblémája áll, nem biztos, hogy megfelelő lesz a célnak. 

A  feltüntetett márkák, típusok példaként szolgálnak, de nem jelentik azt, hogy ezektől eltérő modellek nem megfelelőek. Amennyiben tehát valamelyik termék már nem elérhető nem kell elkeseredni. 

Bakancs

A bakancs az egyik legfontosabb darab egy hegymászó ruhatárában és az egyik olyan kritikus felszerelés, amin tényleg nem érdemes spórolni. Erre ne sajnáld se a pénzt, se az időt, hogy megtaláld az igazit. Egy bakancson is állhat vagy bukhat a túrád sikere. Lehetsz bikaerős, jól akklimatizált, süthet a Nap, de ha bakancsod feltöri a lábad vagy kényelmetlen könnyen lehet, hogy lemaradsz a csúcsról.

Legyen ez az első amit megveszel, mert a hátizsák kölcsönkérhető, a polár pulcsiból jó az olcsóbb/tavalyi modell is, a magasságmérős óra nélkül pedig szintén túléled a túrát.

A bakancs talpa legyen elég merev, a hegymászásra magashegyi bakancsot válassz, ne pedig túra/trekking bakancsot.

Bakancs hegymászáshoz – alpesi túrák, gleccser túrák esetén 

A legegyszerűbb módszer, ha minimum félautomata/hibrid hágóvas rögzítésére alkalmas bakancsot vásárolsz. Ezt onnan ismered fel, hogy a sarkán egy kemény műanyag peremet találsz. (A félautomata bakancsnak csak a sarkán, a robusztusabb és melegebb automata bakancsoknak az orrán is van egy műanyag perem.) A félautomata bakancsok C kategóriába esnek. Nyári körülmények között ezek 3000-es vagy alacsonyabb 4000-es csúcsokra megfelelőek lesznek.

Pl: Gran Paradiso, Grossvenediger, Grossglockner, Ankogel

Választhatsz teljesen automata bakancsot is, D kategóriából. De ezek nehezebbek, drágábbak lesznek. Magasabb hegyekre (4000-5000 méter) azonban inkább indulj el, hiszen ezek jobban szigetelnek és melegebbek is.

Pl: Kazbek, Mt. Blanc, Elbrusz

Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos - felszerelés listával
Egy magashegyi bakancs sarkán és orrán keresd a megerősített műanyag peremet. Ez jóval erősebb anyagból van, mint a bakancs többi, gumírozott része. Erre a peremre pattant rá a félautomata vagy automata hágóvas rögzítése. Ha ilyen peremmel rendelkezik a bakancs, biztosan hegyi környezetre gyártották.

Trekking túrák

Terepviszonyoktól függően könnyen lehet, hogy egy trekking bakancs (B kategória) elegendő lesz akár nagy magasságban is. Tipikusan a Kilimandzsárón és az Everest Base Camp túrán 5000 méter felett is megfelelő lehet egy jól szigetelő túrabakancs. A törmelékes lejtőkön, a hómentes, hágóvasat nem igénylő terepen nem is kényelmes a merev D kategóriás bakancs.

Bővebben a bakancsválasztásról, konkrét bakancs javaslatokat itt olvashatsz.

Zokni

A tapasztalat szerint a jó magashegyi bakancs egy megfelelő zoknival lesz tökéletesen kényelmes.

A jó túrazokni segít elvezetni az izzadtságot, megakadályozza, hogy láb csúszkáljon, így megelőzhető, hogy a bakancs feltörje a lábat.

Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos - felszerelés listával

Merinó gyapjú zokni

Többnapos, hosszú túrákra merinó gyapjú zoknit ajánlunk - pl: MOUNTAIN TRAINER SAL. MERINO CREW SOCKS

Könnyen lehet, hogy egy zoknival is "lehozható" a túrád, de egy tartalék azért legyen nálad. Ha magashegyi bakancsban leszel, figyelj, hogy elegendően hosszú szárú zoknikat vásárolj. (A legjobb, ha viszed magaddal a bakancsot, és azzal próbálod, már csak azért is mert a túrazokni vastagabb mint a sima, utcai zokni.)

Szintetikus, olcsó zoknit nem javasolunk, mert pokollá teheti a túrád. Az átizzadt, többnapos zokni nem csak büdös, de meg is keményedik, ne adj' ég megfagy. 

Egyedi talpbetét a bakancsba

Amennyiben problémás lábad van (pl: lúdtalp, bokasüllyedés stb…) jó szívvel ajánljuk a Podiart túra talpbetétjeit, amik egyedileg a túrázó lábára készítenek el, számítógépes talpvizsgálat alapján. Kérés esetén a talpbetétet a bakancsba csiszolják, a tökéletes illeszkedés érdekében.

A talpbetéteket saját tapasztalataink, tesztjeink alapján jó szívvel ajánljuk, több túravezetőnk használja ezeket túrái során.

Kesztyű

A kesztyű szerepét nagyon gyakran alábecsülik a túrázók.

Talán azért mert sokak fejében ez egy „kiegészítő” ruhadarab és gyakran nyáron megyünk a hegyekbe, amikor szinte eszünkbe sem jut a kesztyű.

A magashegyi túrákon, hegymászás során azonban a kesztyű egyáltalán nem kiegészítő, hanem egy esszenciális darab, amire a bakancshoz hasonlóan nagy hangsúlyt kell fektetni.

Már csak azért is, mert hidegben a kezed fog először fázni.

Túravezetőink ajánlása, hogy minimum 2 pár meleg kesztyűt vigyél magaddal, amit egy harmadik vékonyabb polár/softshell/merinó kesztyű is kiegészíthet. Ez adott esetben egy meleg kesztyű alatt is elfér.

Olyan legyen a meleg kesztyű, ami nagy hidegben, megállás során is megfelelő szigetelést nyújt, illetve nem ázik át. (A Mont Blanc csúcsnapon 0 és -15 fok között bármi előfordulhat, de van tapasztaltunk olyan júniusi mászásról, ahol mínusz 23 fok volt.)

Érdemes egy tartalék meleg kesztyűt is elcsomagolni, mert ha véletlenül elveszíted a keszytűdet, annak súlyos következményei lehetnek. 

Hidegben, nagy magasságokban gyakran alkalmazzuk a két vagy három ujjas, jó szigetelést nyújtó pehely töltetű kesztyűket. Ezek előnye, hogy tényleg nagyon melegek, hátránya, hogy kevésbé könnyű dolgozni velük. (A túrabotot vagy a csákányt lehet fogni bennük, de például a kötéllel már nehezebb boldogulni.)

Hosszú csúcsnapokon, hideg hajnalokon pl: Kazbek, Ararát, Lobuche – azonban aranyat érhet ha van egy ilyen pehelykesztyűd. 

Tipp, hogy ne hagyd el a keszytűt: a kesztyűt mindig rögzítsd a csuklódhoz, ha nincs csuklópánt de le kell venned, akkor gondosan helyezd el a kabátod zsebében. Fontos! A kesztyűdet soha ne tedd le a földre vagy a zsákodra rögzítés nélkül, mert egy könnyed fuvallat simán elviszi.

Vedd számításba a változó hőérzetet is.

Szélcsendes, napsütéses időben, folyamatosan gyalogolva kevésbé érzed a hideget, de ha a hideg széllel párosul, akkor kellemetlen meglepetések érhetnek. A mínusz 10 fokot 30 km/h-s széllel rögtön mínusz 20-nak fogod érezni. (A wind chill – vagyis a szél hűtő hatása/hideg érzet a csupasz bőrfelületre vonatkozik, ami ellen megfelelő szélálló rétegekkel tudsz védekezni.)

Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos - felszerelés listával

Hátizsák

A megfelelő hegymászó/túra hátizsák jól és könnyedén pakolható, belefér a személyes felszerelésed, kényelmes, jó súlyelosztású és az esetlegesen használt technikai eszközöket pl: jégcsákány biztonságosan lehet rögzíteni rajta.

Méret

Az átlagos 2-3-5 napos gleccsertúrákhoz és mászásokhoz, amennyiben menedékházban alszol (pl. Grossvenediger, Mont Blanc, Grossglockner) egy 30-40 literes zsák elegendő. Ez az űrtartalom később is jól fog jönni a személyes felszerelésed cipeléséhez, bárhová is mész. Ez tk. egy „univerzális” méret, érdemes egy ilyet beszerezni.

Megfelelő lesz via ferráta vagy mászó túrákra, téli-nyári magashegyi talpalókra hosszabb trekkingekre, ahol a felszerelésed egy részét teherhordók viszik. Pl: Ararát, Everest Base Camp, Kilimandzsáró, Toubkal)

Ennél nagyobb zsák esetén gyakran felesleges holmikkal töltjük meg a szabad helyet. Természetesen kivétel ha több napos vándor/önellátó túrára indulsz, ahol sátrat, élelmet, hálózsákot és több váltás ruhát is kell cipelned.

Kényelem

A hátizsáknak kényelmesen kell illeszkednie a hátadhoz. A derékpánt és a mellheveder fontosak a súly megfelelő elosztásához. A derékpánt segít, hogy a súly ne csak a vállaidon nyugodjon, a mellheveder stabilizálja a zsákot, hogy ne csússzon le a vállaidról.

Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos - felszerelés listával

Felszerelésrögzítés

A hegymászásra és kirándulásokra szánt hátizsákok egyik fontos fő különbsége abban rejlik, hogy a hegymászásra gyártott modellekre a jégcsákány könnyedén, gyorsan és stabilan rögzíthető. (A klasszikus túra zsákon ilyet nem fogsz találni.)

Ehhez a zsák alján két heverderfület, vagy a csákány fején átbújtatható alumínium/műanyag rögzítőket, a zsák tetején pedig szűkíthető hevedereket, vagy gumis rögzítőket helyeznek el. Mikor zsákot választasz, ezt mindenképpen figyeld meg és csak olyan zsákot vásárolj, ami rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

Praktikus még, hogy a zsáknak legyenek megfelelő hosszúságú oldalsó felszerelésrögzítő hevederei. Ezek lehetővé teszik például a túrabot, hótalp, túrasí könnyű rögzítését. 

Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos - felszerelés listával

Ivórendszer

Az "camelback" vagyis az ivórendszerrel felszerelt hátizsák praktikus, mert nem kell levenned a zsákot az iváshoz. Így kevesebb időt töltesz az ivással, és kevesebb folyadékot kell magaddal vinned. A camelback-hez általában egy szűk zsebet találsz a hátizsák hátrészénél, illetve egy vagy két kivezető nyílást.

Fotó: https://www.switchbacktravel.com/

Anyagválasztás

Ma már számtalan anyagot használnak a nagy outdoor gyártók, melyek között eligazodni nem könnyű. Az ultralight anyagok értelemszerűen kevésbé időtállóak, cserébe viszont kevesebbet cipelsz. Hobbi használatnál, kis odafigyeléssel azonban ez a tartósság jó sokáig elegendő. 

Ha a strapabírobb anyagok mellett tennéd le a voksod és nem számít, hogy picit nehezebb, akkor válassz cordura, vagy dynemma szövésű anyagokat.

Véleményünk szerint az anyagválasztás nem mérvadó a hátizsáknál, inkább a kényelem és jól pakolhatóság legyenek a fő szempontjaid.

Vízállóság

A legtöbb gyártó olyan anyagokat használ, amelyek vízlepergetőek, de ezek komoly csapadék esetén biztosan át fognak ázni. Az eső ellen védekezhetsz eső huzattal, hátizsákot is betakaró poncsóval illetve a „jó öreg nejlonzacskóba pakolós módszerrel” (amit féltesz azt vízhatlanul csomagolod el – Pl: tartalék zokni, tartalék kesztyű, plusz meleg réteg).

Viszonylag ritka és csak néhány olyan modell van, ami teljesen vízálló. Áruk általában jóval magasabb.

Sokan praktikusnak találják:

  • Ha a zsák hozzáférhető akár oldalról is. (Oldalsó zip-zár). Így nem kell kipakolni mindent, ha valami alulról, középről kell.
  • Bővíthető űrtartalom, vagyis a felső klapni nem fix
  • Felül gyors zárral rendelkezik. (összehúzható és nyitható egy mozdulattal)
  • Hasznos lehet egy beépített esőhuzat is, de ez utólag külön is pótolható

Néhány hátizsák, ami szívesen ajánlunk

Kabátok

A magashegyi túrák esetében szintén érdemes jól átgondolni, hogy a felsőtest esetében milyen rétegeket használunk. Ha ezeket jól kombinálod, a túrád sokkal kényelmesebb lesz.  A különböző kabátok között szintén nem egyszerű kiigazodni. Típusok, anyagok egyéb fontos kritériumok kerültek terítékre az alábbi videóban. Az első szabály. Inkább több vékony réteg, mint egy vastag. Tehát, a síkabát nem alkalmas a hegymászó túrák során.

Milyen kabátokat érdemes használni a magashegyi túrákhoz?

Softhell

Gyakran használjuk, anyag nem vízálló max. vízlepergető. Száraz időben jó választás. Megvéd a széltől, melegen tart, de emellett relítve jól szellőzik, rugalmas, így a mozgás kényelmes. Érdemes beszerezni egyet. 

Javasolt, hogy legyen kapucnija, a hónaljnál lezipzározható szellőzője, deréknál gumis szűkítője,valamint a karoknál tépőzáras mandzsettája. Fontos, hogy a mozgás kényelmes, akadálytalan legyen, ezt a próba során mindképpen ellenőrizd le.

A réteges öltözködés miatt javasolt, hogy inkább a vékonyabb, könnyebb modelleket érdemes kiválasztani.

Néhány példa

Hibird kabátok

A softhell, műpehely ötvözete – jó alternatíva a klasszikus softhell helyett. Az elnevezés abból adódik, hogy általában a kabát mellkasi része egy melegebb műpehely, a kabát ujja, oldala és háta pedig rugalmas softhell. 

A műpehely részeknek köszönhetően könnyebb mint a softhell, illetve a mellkasnál kicsit melegebb. Szívesen ajánljuk, a MountainGo hegyi túravezetők és hegyivezetők is használnak ilyet.

Javasolt, hogy legyen kapucnija, deréknál gumis szűkítője,valamint a karoknál tépőzáras mandzsettája. Fontos, hogy a mozgás kényelmes, akadálytalan legyen, ezt a próba során mindképpen ellenőrizd le.

Néhány példa

Héjkabát

Eső és szél ellen kimelten fontos védekezni, hiszen egy hosszú túrán problémákat okozhat, ha felső testünk nem marad száraz. Érdemes egy jó minőséget beszerezni belőle.

Legfontosabb tulajdonságát, a vízállóságot mm-ben szokták megadni. 15.000 mm-től vagy felette érdemes nézelődni, ha magashegyi túrák során szeretnéd használni. Fontos, hogy lehetőleg tartózkodjuk a sok túraboltban kapható “városi” esőkabátoktól.

Héjkabát kiválasztásának ismérvei

Az alábbi ismérvek alapján válassz:

  • 15-20.000 mm vízállóság (Gore-Tex vagy egyéb membránnal ellátott anyag)
  • Kapucni, ami alatt elfér a sisak
  • Kényelmesen felzipzározható, a mozgást nem akadályozza
  • Felzipzározva védi és takarja a nyakat, egészen az állig
  • Oldalsó kizipzárazható szellőzőkkel is rendelkezik
  • Alul gumis összehúzokkal rendelkezik
  • A csuklóknál tépőzáras mandzsettákkal szűkíthető
  • Zsebei beülőben is hozzáférhetőek
  • Elfér alatta több réteg (pl: softhell)

Milyet ne vegyél?

Az alábbi tulajdonságok megfigyelésével könnyedén kizárhatod a nem magashegyi környezetre készült kabátokat:

  • Nincsen kapucnija vagy a kapucni a nyakrészbe hajtogatható, lezipzározható, pattentolható
  • A kapucni nem fedi az állat és a nyakat, vékonyabb anyagból készül mint a kabát többi része
  • A derék nem húzható össze gumis szűkítővel
  • A karok nem rendelkeznek tépőzáras szűkítővel
  • A zipzárak nem vízhatlanak
  • A kabát nem rendelkezik Gore-Tex vagy más membránnal

Néhány példa

Pehelykabát

Igen hasznos, mondhatni kötelező darab. Egy jó pehelykabátot sokat fogsz haszálni. Nagyobb hegyeken, hidegben lehet, hogy az egész túrán rajtad lesz. Ha nincsen annyira hideg, akkor a pihenőknél felkaphatod, extra meleg rétegként. De a fűtetlen menedékházban, vagy a tanfolyamok során egyhelyben állva is melegen tart. Sátras, hideg hajnalokon plusz rétegként is jól jön a hálózsákban. 

Töltetét tekintve lehet kacsapehely – amely meleg, de kevésbé jól csomagolható.

A lúdpehely melegebb, könnyebben csomagolható de drágább is. 

A töltő tömeg általában 400-800 között mozog, komoly gyártók általában ezt fel is tüntetik a kabátokon. A nagyobb szám sűrűbb töltetre, így melegebb kabátra utal. Ha magashegyi körülmények között szeretnéd használni 7-800-as töltetet érdemes választani.

A modern gyártmányú pehely kabátoknak már impregnálják a töltetet és a külső borítást is. Nem egyenlőek természetesen a héjkabáttal, így nagy esőben nem érdemes szétáztatni, de egy kis csapadék nem árt nekik.

Javasolt, hogy legyen kapucnija, deréknál gumis szűkítője, valamint a karoknál tépőzáras mandzsettája. A méretnél figyelj arra is, hogy aláférjenek a további rétegek. 

Néhány példa

Ha a hegyekbe indulsz, ezek se maradjanak otthon

Aláöltözet

Az álöltözeteknek is fontos szerep (izzadtság elvezetés, megfelelő szigetelés) jut a réteges öltözködésben, és az általános túra alatti komfortot is befolyásolhatják. Ez ugyanis a legalsó réteg, ami a bőrünkkel érintkezik. 

Aláöltözetből létezik rövid és hosszú ujjú póló, nadrág, illetve alsónemű és melltartó is.

Hideg időben az aláöltözet felsőből akár egy rövid és egy hosszú ujjú verziót is érdemes kombinálni illetve a túranadrág alá, egy aláöltözet nadrágot húzni. Nyáron ezekre nem feltétlen van szükség, elegendő ha az aláöltözet pólót viseled.

Merinó aláöltözet vs. szintetikus aláöltözet

Két fő csoportra osztják őket, a felhasznált anyag szerint. Eszerint léteznek szintetikus aláöltözetek és merinó gyapjú álöltözetek is.

A merinó gyapjúból készült aláöltözetek magas áruk ellenére, igen népszerűek az outdoor sportolók, túrázók, hegymászók körében. Hatalmas előnyük, hogy nedvesen is képesek melegen tartani, alig büdösödnek és emiatt több napig is komfortosan hordhatóak. Mi mindenképpen ilyen aláöltözet vásárlását ajánljuk a hegymászáshoz. 

A szintetikus aláöltözetek tökéletesen alkalmasak rövidebb idejű sportoláshoz, vagy akkor ha nem kell a hátizsákba pakolt súllyal számolni. Hosszú távú, több napos túráknál hátrányuk, hogy hamar büdösödnek, átizzadva nem tartanak melegen nagyobb eséllyel irritálják, dörzsölik ki a bőrt. Előnyük, hogy jóval olcsóbbak és tartósabbak is mint a merinó aláöltözetek. 

Néhány példa aláöltözet

Túrabot

A túrabot rendkívül hasznos eszköz a magashegyi túrákon. Nemcsak a terhelést képes levenni a túrázó lábairól, de a haladásban és a nehezebb terepen a stabilitás fokozásában is kiemelkedő szerepet tölt be.

A túrabot helyes használatával gyorsabban, hatékonyabban tudsz haladni magashegyi terepen. Kisebb lesz a terhelés, így kevésbé fáradsz el, de megelőzhetőek az ízületi sérülések is.

Az egyensúly megtartásával növeljük a lépésbiztonságot, a megcsúszásos, egyensúly vesztéses balesetek száma is redukálható. A túrabot a hegyi túrázó alapfelszerelése, amit ha profin használunk, élmény lesz a túrázás.

Ebben a cikkben a túrabot legfontosabb ismérveit szeretnénk bemutatni, így a megfelelő termék kiválasztáshoz is igyekszünk segítséget nyújtani.

Napszemüveg, fényvédelem

Magashegyi környezetben, különösen havas terepen megfelelő napszemüveg nélkül súlyos problémákat tud okozni az UV sugárzás, amely rossz esetben hóvaksághoz vezet. A hóvakság a szaruhártya és az érhártya napégéséhez hasonló; általában a sugárzásnak való kitettség után néhány órával jelentkezik.

Tünetei: Fájdalom, erős könnyezés, a szemhéj rángása, a világosság okozta kellemetlen érzés, valamint az összeszűkült pupillák.

Sejthető, hogy ez súlyos következményekhez vezethet magashegyi környezetben, így mindenképpen el kell kerülni.

A napszemüveggel együtt gondolj a fényvédelemre is, a hegyen ugyanis pillanatok alatt rákvörösre lehet égni. 50 faktoros napkrém és ajakír mindig legyen nálad.

Milyen napszemüveget ajánlunk?

A napszemüveg lencse 3-as vagy 4-es kategóriájú legyen. Ez különösen fontos gleccseren, havas környezetben, ugyanis ilyenkor az UV sugárzás jóval erősebb a visszaverődés miatt.

Fontos továbbá, hogy a napszemüveg felül, oldalt és alul is megfelelő takarást biztosítson. Ezt a specifikus gleccser szemüvegeken műanyag vagy bőr „ellenzőkkel” oldják meg.

Nem javasolt a fém keret és fül, ugyanis hidegben ezek kellemetlen élményeket tudnak okozni. Kerüld az olcsó, bóvli vagy városi használatra gyártott szemüvegeket.

Néhány példa

  • Uvex – Sportstyle 312 CV
  • Julbo – Monterosa 2 Ra Pf 2-4DL
  • Julbo – VERMONT CLASSIC
  • Dynafit Sky Sunglasses Napszemüveg

Sapka, csősál

Hegymászó túrákra ezek nélkül se indulj el. Nem kell túl gondolni, de mindenképpen legyen nálad. A sapka olyan legyen, amire ráfér a sisak is, tehát a piros pompomos most maradjon otthon. 

A csősál sokféleképpen használható, és nem foglal helyet. Sálként jól szigetel, de nem túl meleg. Remek arcmaszk a szél, hó ellen, sapka, fejpánt, sőt a menedékházban még szem maszkként is funkcionálhat, ha a többiek még ébren vannak, de te már pihennél.

Ebből nem kell márkás darab, a legegyszerűbb decathlonos modellek is megfelelőek. 

Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos - felszerelés listával

Fejlámpa

Minden túrán legyen ott a zsákodban, lehetőleg tartalék elemmel/tartalék akksival.

Néhány indok, hogy miért is fontos a fejlámpa a hegyi túrák során:

  • A nyári csúcstámadások jelentős része sötétben, pirkadat előtt indul.
  • Télen elég gyakori, hogy sötétben ér véget a túra.
  • Sok magashegyi túra alakult már másként, mint ahogy eltervezték.
  • A menedékházban lefekvéskor, felkeléskor is jól jön.

Mire figyelj a vásárláskor?

A legfontosabb, hogy legyen nagy fényereje – min. 500 lumen.

Praktikus még ha tölthető, de ne feledd, ebben az esetben sem árt egy tartalék akksi, főként hosszabb túrák esetében. (Hidegben a régebbi akksik, elemek gyorsan le tudnak merülni.)

Hasznos a biztonsági zár, ami megakadályozza, hogy a lámpa véletlenül bekapcsoljon a zsákban. 

Megbízható fejlámpa gyártók: Petzl, Black Diamond, Fenix, Silva, Led Lenser.

Magashegyi és hegymászó ruházat kisokos - felszerelés listával

Elsősegély csomag

Ne legyen rá szükség, de legyen nálad legalább egy személyes elsősegély csomag. A legegyszerűbb, ha megvásárolsz egy kész csomagot, szinte minden túraboltban kapható. A kötszereken kívül legyen benne izolációs fólia, fájdalomcsillapító és esetleg valami hasmenés, gyomorpanaszok esetére.

Útmutatók, tippek, videók, cikkek – magashegyi túrázáshoz, hegymászáshoz, felszerelés választáshoz

Iratkozz fel, ha érdekelnek az ehhez hasonló témák. Nem spamelünk, ha akarsz egy kattintással bármikor leiratkozol.